Srbi iz NBA preskaču jun zbog Eurobasketa 1foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS SHUTTERSTOCK OUT

Pred letnje akcije košarkaške reprezentacije Srbije postavlja se stalno i bitno pitanje, da li će igrači koji igraju u NBA moći da pomognu. Pred selekcijom Srbije su dva “prozora” kvalifikacija za Svetski kup, junski (30. juni – 3. jul) i “avgustovski” (22. avgust – 30. avgust), i Evrobasket (1. septembar – 18. septembar).

Poznato je da NBA osiguranje pokriva igrače za samo 28 dana angažovanja u nacionalnim timovima, sve preko toga podleže dodatnim polisama. Na prvi pogled je već jasno da srpske Nba zvezde ne mogu biti sa reprezentacijom sve vreme.

I da će zbog toga biti “žrtvovan” junski prozor. Tada su na programu dueli sa Letonijom i Belgijom koje bismo mogli nazvati lakšim, i tu je prisustvo NBA igrača “manje” neophodno. U avgustu je na programu drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u kojem se Srbija ukršta sa grupom B i igraće dva meča sa protivnicima kao što su Grčka, Turska, Belorusija i Britanija.

To je i period neposredno pred Evropsko prvenstvo i praktično je finalni deo priprema, tako da je logično da tad reprezentacija bude u punom (mogućem) sastavu.

Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović i Pokuševski tako će se verovatno, ako budu zdravi i orni, priključiti nacionalnom timu sredinom avgusta da bi mogli da ostanu sa timom do kraja Eurobasketa 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari