Kombank arena će od danas biti prestonica evropskog futsala i u narednih 11 dana poprište završnog turnira na kome učestvuje 12 najkvalitetnijih reprezentacija Starog kontinenta.
Reprezentacija Srbije se nalazi u A grupi sa Slovenijom i Portugalom, a upravo će duel dve bivše jugoslovenske republike večeras od 18:30 otvoriti jubilarno deseto prvenstvo Evrope u futsalu. „Orlovi“ se nadaju da bi uz pomoć rekordne publike kada je Evropski šampionat u pitanju (11.000) mogli da se eventualno domognu polufinala zbog čega je prvi susret izuzetno važan za krajnji plasman.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Domaća reprezentacija je redovni učesnik velikih takmičenja u malom fudbalu, a održavanje prvenstva u svojoj državi samo je motiv više da se napravi iskorak ka boljem rezultatu. Kada je reč o sastavu reprezentacije Srbije, treba naglasiti da u timu nema dvojice igrača koji su pre dve godine nastupali na SP-u na Tajlandu. To su kapiten Bojan Pavićević i omaleni Vidan Bojović koji su prestali da igraju za nacionalni tim. U takvom rasporedu snaga glavna zvezda tima je 25-godišnji igrač hrvatskog Nacionala Mladen Kocić, od čijih driblinga i lucidnosti ponajviše zavisi igra „orlova“. Osim njega, predvodnici ove generacije su i iskusni golman Miodrag Aksentijević koji nastupa u ruskom Tjumenu i kapiten ekipe, fudbaler italijanskog Kaosa Marko Perić. Njih trojica uz Slobodana Rajčevića, koji nastupa u Libanu i mladog Stefana Rakića najverovatnije će činiti početnu petorku na utakmica „orlova“ tokom ovog prvenstva. Ekipu sa klupe predvodi trener Aca Kovačević.

Kada je reč o protivnicima Srbije, Portugal je favorit za prvo mesto u grupi ( i četvrti ukupni po kladionici), dok je reprezentacija Slovenije dosta napredovala u poslednje vreme i njihova najveća prednost je što im je tim sa prethodnog Evropskog prvenstva ostao nepromenjen.

Ovo prvenstvo Evrope, iako po svom nazivu ima predznak kontinenta sa koga dolaze reprezentacije, obeležiće i određen broj igrača koji nastupaju za evropske selekcije, ali vode poreklo iz Brazila. Na primer, glavni igrač Rusije i najbolji strelac prethodnog Evropskog prvenstva Eder Lima dolazi iz zemlje „karioka“, dok je u ekipi Italije Brazilac Gabrijel jedan od bitnijih igrača.

Sudeći na osnovu kvota koje im kladionice pripisuju, favoriti za osvajanje prvenstva su Španci, za čiji trijumf se uloženi evro naplaćuje 2,75 puta više. Odmah iza njih su i reprezentacije Rusije na čije je osvajanje stavljena kvota 4,75 i Italijani sa kvotom 5. Sa druge strane, Srbija je tek deveti favorit sa kvotom 34, dok se najmanje šanse daju reprezentaciji Mađarske sa kvotom 101.

Na završnom turniru ekipe će biti podeljene u četiri grupe od po tri ekipe. Plasman u četvrtfinale obezbediće dve prvoplasirane reprezentacije u grupi.

Sastav reprezentacije

Miodrag Aksentijević (golman)     Tjumen (Rusija)

Nemanja Momčilović (golman) Nikars (Letonija)

Marko Perić Kaos (Italija)

Aleksandar Živanović Deus

Stefan Rakić Informatika (Rumunija)

Marko Radovanović Ekonomac (Srbija)

Dušan Milojević Kalča

Vladimir Lazić Deus

Mladen Kocić Nacional (Hrvatska)

Miloš Simić Ekonomac (Srbija)

Miloš Stojković Ekonomac (Srbija)

Slobodan Rajčević Majaden (Liban)

Karte za prvenstvo – od 350 do 600 dinara

Interesovanje za prvenstvo Evrope u futsalu nije ništa manje nego što je bilo za nedavno završeno Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Broju gledalaca u beogradskoj Kombank areni doprineće i povoljne cene karata. Najjeftinija karta koštaće 350 dinara i važi za nivo 400, dok će za nivo 200 gledaoci gledaoci morati da izdvoje 650 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari