Srbija glavni favorit na Evropskom šampionatu u vaterpolu 1Foto: STARSPORT

Ranije nego inače, najbolje muške vaterpolo reprezentacije Evrope upustiće se u borbu za kontinentalnu prevlast, sa Srbijom kao kandidatom broj 1 za osvajanje trona na kraju takmičenja u Budimpešti (12-26. januar), pošto na teritoriju večitog rivala Mađarske stiže ovenčana zlatnim medaljama iz 2012, 2014, 2016. i 2018. godine.

Uz to, pošteđena borbe za olimpijsku vizu, jer je letošnjim produžetkom neviđene dominacije Svetskom ligom na vreme obezbedila odbranu titule iz Rio de Žaneira, sredinom ove godine u Tokiju.

A kako su selektor Dejan Savić i aktuelni sastav puno puta potvrdili Srbiji status vaterpolo velesile, čak ih i protivnici na turniru u komšiluku siguraju na ceremoniji uručivanja medalja.

Ako ni zbog čega drugog onda zato što „delfini“ stižu u duplo jačoj postavi od one sa prošlogodišnjeg šampionata sveta, kada je većina vedeta tima dobilo zaslužen odmor od spojenih klupskih i reprezentativnih obaveza, a njihovi budući naslednici „doplivali“ do 5. pozicije.

– Odlazimo u Budimpeštu sa ciljem da ostvarimo što bolji plasman – kaže trofejni šef stručnog štaba, a svako ko voli i prati ovaj sport zna da to u „prevodu“ znači napad na petu titulu u nizu, samo sa svešću da su „kost u grlu“ drugim vrhunskim selekcijama poput domaćina EP, Hrvatske, Španije, Italije, Grčke i Crne Gore.

Bez obzira što su u jednom trenutku novije istorije ovog potcenjenog vodenog sporta on i njegovi puleni objedinili prva mesta u svim mogućim takmičenjima to im nikada nije napumpalo ego do te mere da svojim izjavama ili razmišljanjima nipodaštavaju konkurenciju.

Samo uvek „pucaju“ visoko, onako kako moraju i jedino umeju najuspešniji izdanci čuvene jugoslovenske vaterpolo škole.

U istoj su naučeni i da ne gledaju mnogo unapred, čak ni kada su im rivali u grupi (B)- Rusija, Holandija, Rumunija – takvi da bi trebalo lagano da uđu u četvrtfinalnu luku, a onda se odmorni upuste u ključne bitke za odličja.

– Treba da kroz utakmice u grupi dođemo do željene forme za četvrtfinale. Moramo da budemo pametni i da te susrete odigramo maksimalno kvalitetno. Završnica je uvek otvorena, ali sve zavisi od nas – izjavio je još posle žreba prekaljeni šampion Andrija Prlainović, koji je sa saigračima tokom priprema sparingovao sa Amerikancima i Crnogorcima.

U želji da se što bolje spreme za burnu 2020, jer ih posle branjenja evropskog zlata čekaju borba za još važniji olimpijske trofej, kao i pobednički pehar u SL, nakon čega će se više vaterpolo velikana izvesno oprostiti od nacionalne kapice.

Oni će braniti trofej

U odnosu na osvojeno EP u Barseloni jedino novo lice je Nikola Dedović, kom je data prednost u odnosu na Viktora Rašovića, dok su ostali aduti dobro poznati osvajači svega: Gojko Pijetlović (Oradea), Filip Filipović, Dušan Mandić (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Sava Ranđelović, Andrija Prlainović, Branislav Mitrović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Solnok), Nemanja Vico (Trisetina), Milan Aleksić (Barseloneta), Stefan Mitrović (Olimpijakos) i Nikola Jakšić (Ferencvaroš).

Grupa B

14. januar

Rumunija – Holandija 10.00

Srbija – Rusija 17.30

16. januar

Rumunija – Srbija 13.00

Rusija – Holandija 14.30

18. januar

Rumunija – Rusija 11.30

Srbija – Holandija 20.30

* Pobednici svake od četiri grupa idu direktno u 1/4 finale, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi u razigravanje.

Vaterpolistkinje kreću od Grčke

Srbija će imati predstavnika i u ženskoj konkurenciji, a Dragana Ivković je u Budimpeštu povela tim u sastavu: Vanja Lazić, Jovana Pantović, Hristina Ilić, Anja Mišković, Tijana Jakovljević, Katarina Čegar (Crvena zvezda), Nikolina Travar (Vojvodina), Nada Mandić, Jelena Vuković (Milan), Teodora Rudić, Ana Milićević, Mia Gluščević (Palilula) i Nina Josifović (Barseloneta). Devojke trku za drugi krug počinju protiv Grčke (nedelja, 13.00), nastavljaju mečom sa Rusijom (ponedeljak, 14.30) i završavaju protiv Hrvatske (sreda, 16.00). Vaterpolistkinje naše zemlje dva puta su do sada učestvovale na EP, u samostalnoj eri države, osvojivši 9. mesta 2016. i 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari