Srbija pobedila Filipine i plasirala se u polufinale kvalifikacionog turnira za OI   1Foto: FoNet/Dragan Milosavljević

Košarkaši Srbije savladali su Filipine 83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:14) u drugom kolu grupne faze kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju i tako obezbedili prvo mesto u grupi. Protivnik u polufinalu biće im poraženi iz meča Italija – Portoriko (16.30), koje su obe obezbedile prolazak u polufinale jer je selekcija Senegala odustala od turnira.

Ekipa koju vodi Igor Kokoškov pokazala je više različitih lica. Iako su nastupili bez Bjelice i Kalinića koji su se posle meča sa Dominikanskom Republikom požalili na povrede, ali i Vase Micića koji nije ulazio u igru, nisu sebi smeli da dozvole da utakmica u samoj završnici uđe u egal i da pobedu protiv rasterećenih Filipinaca dovedu u pitanje.

Problem je rešen preko Bobana Marjanovića koji je postigao osam poslednjih poena za Srbiju i pomogao da se bodovi osvoje, a ovaj meč što pre zaboravi.

Povrh svega još je i Stefan Jović pao na parket ispred koša Filipina sa bolnom grimasom na licu. Uhvatio se odmah za list desne noge i glavom je odmahivao s jasnom porukom da više ne može.

Ubrzo se ispostavilo da nije u stanju da se osloni na povređenu nogu i to može biti ogroman gendikep u nastavku turnira.

Iako je imala 16 poena više u 24. minutu utakmice (56:40) posle koša Dejana Davidovca na asistenciju Bobana Marjanovića, Srbija je sebi ponovo dozvolila da oživi protivnika i da prilično neozbiljnom igrom u odbrani pokaže i mnoge nedostatke koje bi protivnici u polufinalu i finalu mogli mnogo bolje da iskoriste. Posebno je sve loše izgledalo u trećoj četvrtini, kada je Srbija primila čak 28 poena i bilo je 67:62.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Marjanović sa 25 poena, dvocifreni su još bili Dobrić sa 16, Teodosič sa 13 i Anđušić sa 12 poena. Kod Filipinaca Kuame je dao 17, Heding 13, a Baltasar i Soto po 10 poena.

Kapiten reprezentacije Miloš Teodosić bio je vidno nezadovoljan posle utakmice.

„U nekim trenucima smo se opustili. Igrali smo neodgovorno i opušteno. To je rezultiralo time što smo igrali neizvesnu završnicu. Ne smemo to da dozvoljavamo. Povrede utiču, naravno. Daj Bože da je sa Jovićem sve OK, iako nije delovalo tako. Više bih voleo da smo izgubili utakmicu nego što smo izgubili njega. Sada sigurno neće biti lako. Moramo da igramo ozbiljnije i odgovornije. Više nema popravnog“, zaključio je Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari