Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je trofej u Svetskoj ligi osvojen prošle godine u Nišu savladavši Italiju na njenom bazenu u Firenci sa 8:7 (2:2, 1:1, 2:2, 3:2) i nastavila dominaciju u međunarodnim okvirima u ovom sportu. Pored pehara, trijumf je „delfinima“ doneo i plasman na predstojeće Olimpijske igre u Londonu 2012. Uz zlatnu medalju junak pobede u finalu Filip Filipović (tri gola) proglašen je za najboljeg strelca završnog turnira, dok je Slobodan Soro najbolji čuvar mreže.


Italija – Srbija 7:8 (2:2, 1:1, 2:2, 2:3)

Bazen: Paolo Kostoli. Gledalaca: 2.000. Sudije: Margeta (Slovenija), Moliner (Španija). Igrač više: Italija: 9 (1), Srbija: 10 (5). Peterci: Italija 1 (1).

Italija: Tempesti, Luongo, Gito, Filjoli 1, Perez, Felugo, Đakopo, Galo 1, Prešuti, Fiorentini, Ikardi 3, Deserti, Đordjeti 2.

Srbija: Soro, Ćuk 1, Gocić, Udovičić 1, Vapenski, D. Pijetlović 2, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 3, Prlainović, Mitrović, G. Pijetlović.

 

Izabranici Dejana Udovičića bolje su ušli u finalni meč i golovima kapitena Vanje Udovičića i Duška Pijetlovića poveli sa 2:0, ali su domaćini uzvratili istom merom pa se na prvi odmor otišlo sa nerešenim rezultatom. Sinoć polovičnom realizacijom igrača više 10 (5) „delfini“ su poveli, ali je Italija opet sustigla gol zaostatka pa je i poluvreme okončano bez prednosti jednog od timova (3:3). Nošeni podrškom sa tribina koju je davalo oko 2.000 navijača, domaćin je u dva navrata imao po gol prednosti u trećoj deonici, ali su Aleksić i Filipović održali korak.

Da će izrasti u junaka meča levoruki igrač je potvrdio kada je vratio vođstvo na našu stranu (6:5), ali se u samu završnicu odlazi u egalu (7:7). Kao i u prvom duelu Srbije i Italije u grupi na scenu stupaju sudije i merač vremena, pa niko na plivalištu „Paolo Kostoli“ nije znao koliko ima do kraja meča. Na devet sekundi pre kraja (otprilike) arbitri isključuju Andriju Prlainovića, ali šut domaćina brani sinoć maestralni Soro i sprečava novu dramu u petercima, a Srbiji donosi novo veliko slavlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari