Srbija posle penala izgubila od Škotske u finalu baraža za odlazak na EP 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija propušta još jedno Evropsko prvenstvo, pošto je u Beogradu posle penala izgubila u finale baraža od Škotske – 1:1 (pen. 4:5).

„Orlovi“ su očajno odigrali 90 minuta, nešto manje slabo dodatnih 30, ali na kraju po prikazanoj igri nisu zaslužili ni da posle 20 godina odu na najveću smotru evropskih nacionalnih selekcija.

Delovalo je da se ključni momenat utakmice odigrao su se u 90 minutu kada je Luka Jović doneo produžetke Srbiji izjednačujućim golom. Međutim, to se na kraju ispostavilo samo kao produženje agonije jer su penali ipak radost doneli gostima. Utisak je potpuno zasluženo. Škotska je od prvog minuta znala šta želi i to je igrom pokušavala da ostvari, iako joj nije uvek polazilo sa nogom. Srbija nije pokazala ni procenat one sjajne igre protiv Norveške. Nije delovalo na terenu da „orlovi“ znaju šta rade, a kamoli šta žele. Na kraju je i rezultat bio takav, u skladu sa igrom.

Posle saznanja u danu utakmice da Luka Milivojević zbog korone neće moći da igra, novi peh je zadesio „orlove“ i kada medicnski tim reprezentacije nije dao zeleno svetlo kapitenu Aleksandru Kolarovu da započne meč. Selektor Ljubiša Tumbaković odlučio se zatim za hazarderski potez da igrača sredine terena, Nemanju Gudelja, prvi put u njegovoj karijeri stavi na poziciju štopera.

Prosečan navijač Srbije imao je pored televizora više od 15 minuta da razmišlja zašto je selektor uopšte pozivao štopere Spajića i Maraša, ako je na kraju vezisti ukazao poverenje u odbrani, pošto „orlovi“ za to vreme maltene da nisu prešli centar. Pritisak Škotske na sredini terena bio je ne samo jak već i veoma uspešan.

Sve lopte koje je Srbija uspela nekako da prenese do centra, bile su lako i brzo oduzimane, pa se fokus igre najviše odvijao na oko 30 metara od gola domaćih. Sreća u slaboj igri, da ne kažemo nesreći, bila je to što gosti ipak očigledno nemaju dovoljno kvalitetne i vične napadače koji bi umeli da iskoriste lopte koje su stalno dobijali na oko 20 metara od gola protivnika.

Prvi put je Srbija loptu uspela kako-tako da ubaci u kazneni prostor rivala tek u 16. minutu. Odmah se znalo da će slab centaršut Lazovića lako pokupiti odbrana gostiju, ali je eto statistički ostalo zabeležno da je lopta barem dotakla tlo protivnika.

Jedina prilika vredna pomena u prvom poluvremenu bio je šut Lukića sa oko 20 metara koji je u 23. minutu završio pored stative. Prethodno mu je Mitorvić sjajno vratio loptu jer je bio okružen čak trojicom protivničkih igrača, što je maltene bila konstantna slika. Iako se unapred znalo da će srpski centarfor biti odsečen od ostatka ekipe, čime je bilo očigledno da stručni štab domaćih nije dobro uradio domaći zadatak u pripremi utakmice, ostalo je nejasno zašto su potpuno beskorisni bili i Milinković-Savić i Tadić.

Obojica su kao centarfori više čekali loptu na protivničkoj polovini, umesto da su u nedostatku bolje organizacije igre pokušali da sami dođu po nju, pa probaju da svojim tehničkim mogućnostima naprave višak oko centra terena. Jedini šut u okvir gola u prvih 45 minuta Srbija je uputila u 28. minutu, mada se odmah videlo da će udarac glavom Mitrovića lako ukrotiti golman Maršal. I što se tiče prve deonice – to bi bilo to.

Škoti su napadali, ali su u završnici, srećom po srpski gol, bili potpuno bezopasni. Na kraju je delovalo da je 0:0 ne samo pošten rezultat prvog poluvremena, već i da dva „krompira“ na semaforu zadovoljavaju obe ekipe.

Nastavili su „orlovi“ u drugom tamo gde su stali u prvom, ali je Škotska postajala sve opasnija.

Već u 50. minutu imali su gosti idealnu priliku, ali je Robertson posle kontre i izlaska jedan na jedan na golmana Rajkovića šutirao preko gola.

Novu grešku Srbija je napravila samo dva minuta kasnije, kada je Kristi sa preko 16 metara loptu atraktivno poslao u desnu stativu, a ona se odbila u gol – 1:0. Potpuni raspad sistema ionako loše Srbije usledio je u tim trenucima i delovalo je da su gosti bliži drugom, nego što su „orlovi“ prvom svom pogotku.

Imao je Kristi i u 70 minutu kolosalnu šansu, ali je šutirao pored gola. Kako se bližio kraj, tako je i moral „orlova“ sve više opadao. Nije da nisu pokušavali da stignu do kaznenog prostora rivala, ali su se naprosto sve akcije završavale ili na ivici šesnaesterca ili u gol autu. Ne da nije bilo pravog šuta, nego čak nije bilo ni akcije koja bi zamirisala na gol šansu.

Taman kada su se navijači spremali da (od)ustanu od televizijskog prenosa desilo se čudo na koje se čekalo sve do 90 minuta. Uspela je Srbija nekako da iščupa korner koji je Filip Mladenović perfektno izveo, a Luka Jović je glavom postigao možda najbitniji gol u dosadašnjoj karijeri – 1:1.

Osokoljeni ničim izazvanim golom, reprezentativcima Srbije skočio je moral za produžetke, te su već u prvom preuzeli terensku inicijativu i uspeli ozbiljno da pritisnu protivnika. Napravili su čak i nekoliko poluprilika, ali ništa od toga nije ukazivalo da bi moglo da se izrodi u pogodak. Škotskoj kao da se u 90. minutu srušio svet, te su uz poneku paničnu intervenciju odlučili da čekaju penale, koje su do kraja drugog produžetka na kraju uspeli da dočekaju.

Razlog zašto su gosti s radošću dočekali penale leži u tome što nisu krili da su ih vežbali samo za ovu utakmicu. Uostalom, na isti način su prošli i Izrael u polufinalu baraža. S druge strane, Tumbaković je lakonski na pitanje novinara o jedanaestercima dan ranije odgovorio da su oni lutrija i da tu on nema šta da radi.

Po golovima svih pet igrača Škotske na kraju smo uvideli da penale ipak ne odlučuje samo sreća već bolja koncentracija, umešnost i sposobnost golmana da „pročita“ igrača preko puta sebe. Za Srbiju su svoje šuteve pogodili Tadić, Jović, Gudelj i Katai, a Mitroviću je u petoj seriji penal odbranio Maršal i tako zasluženo lanisrao Škotsku na Evropsko prvenstvo naredne godine. „Orlovi“ će na to morati da čekaju još najmanje četiri sezone.

Škoti idu na Engleze

Žrebom je još pre skoro godinu dana određeno da pobednik ove utakmice baraža bude svrstan u veoma tešku Grupu D na Evropskom prvenstvu. Rivali Škotske biće drugoplasirana zemlja sa Mundijala u Rusiji – Hrvatska, kao i četvrtoplasirana Engleska. Najslabiji rival u grupi trebalo bi da bude Češka. Škotska će dva meča igrati na svom „Hampden parku“ u Glazgovu, a jedan na „Vembliju“ u Londonu (protiv Engleske).

Rezultati baraža

Gruzija – Severna Makedonija 0:1

Mađarska – Island 2:1

Severna Irska – Slovačka 1:2

Srbija – Škotska 1:1 pen. 4:5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari