Srbija sa dve reprezentacije na EP u vaterpolu 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Posle Svetskog prvenstva u Budimpešti, krajem juna i početkom jula, te finalnog turnira Svetske lige u Starzburu, samo neku nedelju posle, došlo je vreme da se Evropskim prvenstvom u Splitu zatvori preduga i prenaporna sezona za vaterpolo reprezentacije sa Starog kontinenta.

Na poslednjem takmičenju u nizu Srbija će nastupiti u dve kolone – ženskoj (taj deo turnira počinje ove subote) i muškoj (utakmice kreću 29. avgusta), a ovdašnji poznavaoci našeg trofejnog sporta bili bi srećni kada bi izabranice Dragane Ivković pregurale grupnu fazu, a puleni Dejana Savića izmislili način da se uzdignu iznad prevelikih kadrovskih problema.

Kod seniora titulu brani Mađarska, inače bronzana sa Olimpijskih igara prošlog leta; Španija u Hrvatsku stiže kao srebrna sa prethodnog EP i aktuelni planetarni prvak, dok će za Crnu Goru biti podvig ako ponovi treće mesto iz 2020, godine.

Realno velike šanse daju se i aktuelnom svetskom vicešampionu Italiji; domaćoj Hrvatskoj, iako je na poslednja dva velika međunarodna skupa izvisila za medalje; Grčkoj, kao finalisti OI u Tokiju i trećeplasiranoj na poslednjem SP.

Večitom krugu favorita za visok plasman pripadaju i naši Delfini, mada je upitno koliko u ovom trenutku može sastav u kom su samo trojica osvajača dve poslednje olimpijske krune, jer se prošlog leta povukla „šestorica veličanstvenih“, a zbog povreda Nikole Jakšića i Đorđa Lazića u susednoj državi ćemo gledati samo trojicu junaka iz tokijskog bazena – Dušana Mandića, Savu Ranđelovića i Strahinju Rašovića.

–  Ovaj sastav je novi čak i u odnosu na Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Ima tu povreda, ima stvari na koje ne možemo da utičemo… Ipak, tradicija uspeha srpskog vaterpola ne dozvoljava da menjamo ambicije. One su i sada vezane za osvajanje medalje. Nekome će, ko posebno zna stanje u reprezentaciji, biti ovo možda i prepotentno ali naša obaveza je budemo u tradiciji našeg vaterpola… Ovo su sve stepenice do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Tamo želimo da budemo najbolji. Sve do tada su prolazne stanice – poručio je iz Splita selektor Dejan Savić, naglašavajući da ni kao igrač ni kao trener nikada nije tražio alibi, pa neće ni pred duele sa Izraelom, Mađarskom i Slovenijom (u grupnoj fazi).

Srbija je ovog leta osvojila dva peta mesta.

Žene prvo sa Španijom

Svoje četvrto uzastopno, a peto ukupno učešće na EP, ženska vaterpolo reprezentacija Srbije počinje sa aktuelnim šampionom Evrope i poslednjim olimpijskim viceprvakom Španijom (subota, 11.30). Iza toga slede dueli sa ekipama Francuske, Slovačke, Italije i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari