Srbija u subotu protiv Italije za finale Dejvis kupa: Pobeda Đokovića se podrazumeva, sve će zavisiti od "drugog reketa" 1foto: Starsrport/Serbia Open

Dejvis kup reprezentacija Srbije u selekciji Italije imaće veoma teškog protivnika na putu ka finalu.

Selektor Viktor Troicki jači sastav verovatno nije mogao da okupi. Sve ono najbolje što muški tenis u ovom trenutku može da ponudi odazvalo se pozivu šefa struke reprezentacije Srbije, a sve u nameri da se osvoji Dejvis kup.

Velika Britanija je arhivirana, mesto u polufinalu izboreno je na krajnje dominantan način što uverava javnost u Srbiji da je najdalji mogući domet zaista nešto što je ostvarivo.

I bez Mareja i Evansa, Britanci su u Malagu stigli u vrlo reprezentativnom sastavu. Koliko god trijumf Đokovića bio bitan, od suštinske važnosti ispostavila se uvodna pobeda Miomira Kecmanovića.

Obojica naših tenisera rivalu nisu dozvolili nijednu brejk loptu, pokazavši time koliko su bili „našpanovani“ za meč sa Velikom Britanijom.

– Sjajan je osećaj dan posle pobede. Čestitao bih igračima koji su izneli meč, ali i ostatku tima na sjajno odrađenom poslu. Pobeda je izvojevena posle singlova u dva teška susreta, jer Britanija ima odlične igrače i delovala je dobro – poručio je Viktor Troicki, selektor reprezentacije Srbije.

Britanci su u Kameronu Noriju i Džejkobu Drejperu imali tenisere kojima odgovara brža podloga, samim tim i beton u Malagi nije za njih predstavljao klizanje po napuklom ledu.

Zbog stila i kvaliteta igre prikazanog protiv Drejpera, Kecmanović je zaslužio da bude „tema dana“.

– Prvo je Miša Kecmanović odigrao sjajan meč. Borio se do kraja, izdržao, pobedio – naglasio je Troicki pobedu najmlađeg srpskog tenisera u reprezentaciji

Ko će biti „drugi reket“?

Naredni rival reprezentacije Srbije sigurno je prema sastavu tenisera kvalitetniji od Velike Britanije.

Javnost će u subotu pomno pratiti meč Novaka Đokovića i Janika Sinera.

Biće to njihov treći duel u poslednji desetak dana, nakon dvomeča odigranog nedavno u Torinu, na Završnom mastersu.

Još uvek nije poznato koliko je mladi Italijan fizički spreman, s obzirom na to da je u finalu Završnog mastersa delovao poprilično iscrpljeno.

Pojavile su se i informacije da je rovit, odnosno da ima problema sa ložom.

Bez obzira na date okolnosti, jasno je da će se Siner nameriti na Đokovića i da bi spektakl trebalo da bude zagarantovan, međutim, ono što je podjednako važno jeste i ko će biti „drugi reket“ odnosno za kojeg će se igrača u singlu opredeliti Viktor Troicki.

Dušan Lajović, Laslo Đere i Miomir Kecmanović poseduju kvalitet da dobiju možda i istorijsku šansu i verovatno selektoru Srbije nije jednostavno da donese tako važnu odluku.

Složenost je veća ukoliko se u razmatranje uzme pretpostavka da je dubl Ahilova peta Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Jednostavno, naša reprezentacija nema uigran dubl, niti igrače koji su specijalizovani za igru u parovima.

U odnosu na neke druge vrhunske reprezentacije, Srbija nije u prilici da igru u parovima doživi kao sigurnu opciju za poen.

S tim u vezi, veliki pritisak biće na teniseru koji će uz Novaka Đokovića, u subotu, izaći na teren.

Prema trenutnoj konstelaciji snaga, Miomir Kecmanović trebalo bi da dobije novu šansu, naročito posle nastupa u meču sa Drejperom.

Stručni štab će morati dobro da izanalizira sve solucije Azura, posebno jer rival ima izuzetno kvalitetne adute u Lorencu Sonegu, Mateu Arnaldiju…

Protiv Holanđana je nastupio Arnaldi, međtim lako bi moglo da se desi da se naspram „drugog reketa“ Srbije nađe izuzetno neugodni Sonego.

Reč je o teniseru koji je pre dve sezone bio čak 21. reket sveta. Trenutno je 46. i u osetnom je padu forme.

Sonego je u prošlosti uspevao da uzme meru i teniserima iz Top 10, a sa njegovoim kvalitetima upoznati su i naši teniseri.

Naime, u dva od ukupno tri finala na ATP turnirima, na kojima je osvajao titule, pobeđivao je srpke igrače; Miomira Kecmanovića u junu 2019. u finalu Antalije i Lasla Đerea u Italiji 2021.

Doduše, nijedan od ta dva turnira nije igran na tvrdoj podlozi, na kojoj je na gren slemovima stizao do trećeg kola Australijan opena, odnosno drugog na US openu.

Naši teniseri trebalo bi da po svaku cenu gledaju da izbegnu meč u dublu, s obzirom na to da Italijani imaju jače adute u Mateu Arnaldiju i iskusnom i prekaljenom Simoneu Boleliju koji je, recimo, avgusta 2015. bio osmi dubl igrač na svetu.

– Radujem se što smo ponovo u polufinalu, ali smo fokusirani na meč sa Italijanima. Olakšavajuća okolnost je što imamo dan odmora. Momci će moći da se spreme. Italija je odličan tim, ima sjajne singl igrače, ali imamo i mi. Spremni ulazimo u meč i nadamo se najboljem – optimista je Troicki.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari