Sreća bitnija od prelaznog roka 1Foto: STARSPORT

Mada je bilo jasno da će Evropska fudbalska federacija, saterana u vremenski tesnac između iznuđeno kasnih završetaka nacionalnih takmičenja i novog ciklusa kvalifikacija za ona pod svojom ingerencijom, izabrati maksimalno ubrzanje trke za Ligu šampiona i Ligu Evrope za sezonu 2020/2021. u Crvenoj zvezdi i Partizanu su knedlom u grlu primili vest da će uobičajene dvomeče (sem u plej-ofu) zameniti jedna utakmica.

Pri čemu će domaćini biti odlučivani žrebanjem, a ne na osnovu boljeg koeficijenta na klupskoj listi UEFA.

Sa „Rajka Mitića“ se nisu još oglašavali ovim povodom, ali ne treba biti pametan ni obavešten pa znati da novom (starom) prvaku Srbije nikako ne ide u prilog to što je u pohodu na treće vezano učešće u LŠ uskraćen za jednu sigurnu utakmicu na svojoj adresi.

Sve do mogućeg plej-ofa. Uz to, još se ne zna da li će morati u prvo kolo ili će dobiti neku nedelju više za odmor od ove sezone i spremanja za sledeću, nego mora da prati dešavanja u drugim ligama.

Tačnije rečeno da iz petnih žila navija da: Juventus izbaci Lion, Barselona eliminiše Napoli, a Atletiko se kroz Primeru plasira u LŠ.

Samo ako se tako slože kockice, klub iz Ljutice Bogdana biće pošteđen rizika od ispadanja u starnom kolu, gde u teoriji ne bi smeo da ima problema, jer rivali dolaze iz „malih“ liga, ali ni da unapred nakrivi kapu, pošto fudbal odavno „svi igraju“.

Na drugoj strani Topčiderskog brda već su se izjasnili o mogućim reperkusijama odluka iz Niona, kada je trener Savo Milošević opravdanu izmenu sistema nazvao katastrofalnom po Partizan.

Imajući na umu sužen manevarski prostor za „parni valjak“ i još trnovitiji put ka grupnoj fazi LE, odnosno zaradi od evropskih mečeva koje su uz prodaju igrača najredovniji izvor prihoda za klub.

Da korona virus nije naglavačke okrenuo ceo svet, crno-beli bi bili povlašćeni u prva tri kola, nevezano za to da li bi u bitku krenu od 1. ili 2. runde, možda čak i u plej-ofu, a ovako će gledati u pasulj i moliti se nebesima da što više potencijalnih utakmica odigraju pred svojim navijačima.

U početnih 180 minuta ne bi trebalo da imaju naročitih problema, čak i ako budu morali u tuđe dvorište, mada i toj fazi vreba opasnost od timova tipa Kajrat, Makabi Haifa i Anortozis, dok se u predvorju LE sve računa i sve je važno.

Na moskovski Dinamo, Alanju, Rems, Apolon, Hajduk iz Splita …. bi sugurno bilo lakše jurišati u Humskoj, da ne govorimo o mogućim rivalima u plej-ofu, poput Milana, PAOK-a, Hofenhajma, Rendžersa, AEK-a, Standarda iz Liježa…

No, kako se na to ne da uticati upravi i Miloševiću ostaje da što bolje odrade prelazni rok, ekipa se još jače i pametnije pripremi za iskušenja, a onda svi zajedno pomole za njeno veličanstvo – sreću. Taj nikada potrebniji frtalj uspeha u sportu. Isto važi i za večitog rivala Crvenu zvezdu.

Produžeci, pa penali

Kao i do sada, u slučaju da mečevi ne budu odlučeni u regularnih 90 minuta ekipe će dobiti šansu da u produžecima prođu dalje, a ako se to ni tada ne desi preći će se na izvođenje penala. To pravilo će važiti i u finalima ovogodišnje Lige šampiona i Lige Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari