Sreća je varljiva kategorija 1Foto: STARSPORT

Kao u dilemi o polupraznoj i(li) polupunoj čaši, remi sa Portugalom i, naročito, igra protiv evropskog prvaka na njegovom „La Lužu“ mogu biti predmet pohvala i kritika, jer niti je sve bilo bajno kako sugeriše rezultat niti je sve bilo loše u prvih 90 minuta Srbije u kvalifikacijama za EURO sledeće godine, kako bi se moglo zaključiti na osnovu pojedinih statističkih parametara.

Imali su „orlovi“ blistavih momenata u duelu s izrazitim favoritom, završenog s tri direktna udarca gostiju u mrežu naspram domaćinovih pet (u šutevima prema golu odnos snaga je bitno drugačiji – 9:27) i maltene istim brojem kornera (4:5), ali je bilo i dosta praznih hodova i neiskorišćenog lufta u oba pravca u susretu u kojem je reprezentacija sa Pirineja duže držala loptu u nogama (40:60 odsto) i napravila mnogostruko više uspešnih pasova (566 kontra 191), a imala peh da sudija odustane od već sviranog i više nego očiglednog penala nad njenim igračem pri rezultatu 1:1.

Zato su svedoci osvajanja neočekivanog i vrlo bitnog boda u Lisabonu izmešanih utisaka, poput prekaljenog superligaškog trenera Milorada Kosanovića.

– Rezultat je dobar, čak bolji od igre, ali nije ona najbitnija u ovom trenutku. Druga stvar raduje i hrabri, a to je saznanje da imamo lep i veliki izbor mladih fudbalera, čije pojavljivanje uliva nadu da Srbije u dogledno vreme može da igra kvalitetan fudbal. Remi sa Portugalom i pre toga sa Nemačkom dao je jasan nagoveštaj ekipnih potencijala. Ovaj sastav ima veće kapacitete od prethodnog, ne samo na tehničkom već i na fizičkom i brzinskom planu. Samo je potrebno još dosta raditi s ovim momcima, imati strpljenja u tom procesu i znati kako izvući maksimum iz Tadića, Gaćinovića, Kostića… Potrebno je vreme da se izbalansiraju neki važni elementi u igri – kaže za Danas bivši srpski trenerski pionir u kineskom fudbalu, a sadašnji strateg Napretka, bez želje da sugeriše Mladenu Krstajiću šta i kako dalje, jer „svaki selektor vidi igru na svoj način i ima pravo da je oblikuje onako kako on to zna i oseća“.

Međutim, ne može da ne primeti manjkavosti u ovogodišnjim partijama našeg nacionalnog tima, prvo u prijateljskom susretu sa Nemačkom a onda i protiv Kristijana Ronalda i družine.

– Očekujem da i to dođe na svoje mesto, ali prave mnogo grešaka i kada su u posedu lopte i kada su bez nje. Pohvalno je to što se svi vraćaju pozadi kada je izgube, ali nisu dovoljno agresivni u tome. Da jesu ne bi Nemci i Portugalci mogli da im naprave 15 šansi. Jasno je da ima dosta potrebe i prostora za intervencije u fazi odbrane – zaključuje naš sagovornik, inače radoznao da vidi da li i koliko će ekipa da napreduje u junskom derbiju sa Ukrajincima.

I njegov mlađi kolega Goran Stevanović notira pluseve i minuseve na početku borbe za plasman na kontinentalni šampionat, gde nas nije bilo dve decenije.

– Uz sjajan rezultat, najveći dobitak su novi, mladi igrači. Postavljalo se pitanje „života“ posle Stojkovića, a, evo, imamo izvrsno golmansko rešenje u Dmitroviću. Milenković u zadnjoj liniji, na sredini terena Maksimović, Gaćinović… mali Jović u napadu… sve je to dobar zalog za budućnost. Momci zaslužuju naš vetar u leđa. Pohvale idu na račun njihove borbenosti i generalno odnosa prema nacionalnom timu. Moramo ih istrpeti i sačekati, jer mogu još mnogo toga. I moraju, mislim na manjkavosti u igri. Znaju svi o čemu pričam, pa ne bih detaljisao o tme. Dovoljno je reći da ne smemo da se oslanjamo na sreću kao naš adut, jer je ona varljiva kategorija i često menja stranu – upozorava bivši selektor Gane, ne misleći samo na poništen penal Portugalcima već i na njihove silne promašaje i neadekvatne kadrovske i taktičke reakcije protivnikovog stručnog štaba na povredu i prerani izlazak Kristijana Ronalda.

Međutim, ima potrebu da se pozabavi činjenicom da konflikti pojedinaca sa selektorom Mladenom Krstajićem i Savezom „krnje“ najjači sastav posle prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Rusiji.

– Šteta bi bilo zbog takvih stvari ispustiti jednu ovakvu generaciju. Apelujem na sve strane u toj ružnoj priči da ostave po strani sukobe, komplekse, sujete, ljutnje i šta god još da je u pitanju. Ne postoji dovoljno razlog da se ne igra za Srbiju ili da se ne poziva pod njenu zastavu. Da smo bili kompletni, tj u najjačem sastavu, tvrdim da bismo pobedili u Lisabonu. Imamo odličan rezultat sa tog gostovanja, ali plašim se da ga ne prospemo na sledećim utakmicama. Potreban nam je optši kompromis, pogotovo što su prva dva kola pokazala da će biti do kraja neizvesno u našoj grupi – poentira Stevanović.

Grupa B

I kolo

Luksemburg – Litvanija 2:1

Portugal – Ukrajina 0:0

II kolo

Portugal – Srbija 1:1

Luksemburg – Ukrajina 1:2

1. Ukrajina 4

2. Luksemburg 3

3. Portugal 2

4. Srbija 1

5. Litvanija 0

III kolo (7. jun)

Ukrajina – Srbija

Litvanija – Luksemburg

IV kolo (10. jun)

Ukrajina – Luksemburg

Srbija – Litvanija

Tadić: Dosta stvari za korigovanje

Koliko je zreo u igri toliko su „odrasle“ opservacije Dušana Tadića van terena.

– Mislim da smo se previše povukli i igrali duge lopte na Mitrovića, trebalo je da ih malo „izvučemo“ i iz toga pravimo igru. Videlo se to kod primljenog gola. Bili smo konfuzni, niko nije znao ko će da ga preuzme, umesto da ranije izađemo u šut. Bilo je još nekoliko situacija… Ima dosta stvari da se koriguje, da ih nema mi bismo pobedili. Moramo biti mirniji i donositi prave odluke – kaže strelac jedinog gola za Srbiju i već neko vreme najveća fudbalska ala u timu, uz priznanje da je domaćin „zaslužio bod“, a možda i više od toga, kao i konstataciju da su on i saigrači „nagrađeni za jako dobru borbu“.

Brazilac „uzima“ bodove Ukrajini?

Dan posle podele „plena“ sa Srbijom, mediji u Portugalu analizirali su igru svog tima, osipali drvlje i kamenje na glavnog arbitra Simona Marčinjaka, ali i ukazivali na „sporno“ igranje naturalizovanog Brazilca Žuniora Moraeša za Ukrajinu. Uz jasnu sugestiju da nisu ispunjeni svi uslovi iz FIFA statuta o „naturalizaciji stranaca“, jer pomenuti igrač (bez mesta rođenja u toj zemlji, roditelja i daljih predaka sa pasošima bivše republike SSSR) nije posle punoletstva živeo u Ukrajini propisanih pet godina u kontinuitetu. Već „samo“ četiri leta i sedam meseci, zbog čega na Pirinejima očekuju oduzimanje četiri boda iz prva dva kola B grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari