Srpska liga po kaljuzi 1Foto: EPA-EFE/ JEAN CHRISTOPHE BOTT

Evropska fudbalska asocijacija juče je održala video konferenciju na kojoj je učestvovalo svih 55 članica, odnosno nacionalnih fudbalskih saveza.

Cilj ovog sastanka bio je razmena mišljenja o nastavku sezone, a konkretne odluke očekuju se u četvrtak kada će u Nionu svoj stav izneti Izvršni komitet UEFA.

Najvažnija evropska fudbalska vest juče je stigla iz Belgije gde je tamošnji Savez odlučio da poništi svoju prvobitnu odluku da je sezona u toj zemlji završena i da je Klub Briž šampion.

Belgijanci su tako popustili pod pritiskom UEFA da nacionalne lige ipak moraju da se odigraju do kraja, zbog čega će u ponedeljak ponovo raspravljati o modelima koji se mogu primeniti na nastavak šampionata.

Kako stvari trenutno stoje, UEFA je za sada „zakucala“ kraj jula kao rok da se završe nacionalna prvenstva. Za pojedine zemlje gde je pandemija još uvek u punom jeku (Italija, Španija, Francuska, Belgija, Velika Britanija) taj rok bi mogao da bude produžen do kraja avgusta. Plan evropske „kuće“ fudbala je da se svi završni mečevi Lige šampiona i Lige Evrope odigraju u avgustu.

U internim dopisima UEFA koje su objavili evropski mediji navodi se da će preostali mečevi osmine finala između Juventusa i Liona, odnosno Barselone i Napolija biti odigrani 7. i 8. avgusta. Mečevi četvrtfinala evro kupova trebalo da budu igrani 11. i 15. avgusta, a polufinala 18. i 22. avgusta. Finale Lige šampiona u Istanbulu, na stadionu „Ataturk“, nezvanično je već zakazano za 29. avgust.

Ideja je da nova sezona kasni dva meseca, odnosno da počne prvog vikenda u oktobru. Kada su u pitanju kvalifikacije za evrokupove, prvi mečevi igraće se već u drugoj polovini avgusta.

Najbitnija odluka za srpski fudbal tiče se početka sezone u oktobru. To u praksi znači da Superliga i Prva liga Srbije neće imati zimsku pauzu, pa se otvara pitanje kako će se fudbal igrati po decembarskoj i januarskoj kaljuzi ili još gore zaleđenim terenima.

Srbija spada među malobrojne, ali nije jedina zemlja koja nema terene na kojima ne može da se igra zimi zbog nedostatka grejača, adekvatne drenaže i drugih stvari neophodnih za igranje tokom sezone kiše i snega.

Srpski timovi za sada mogu da planiraju da će sezona verovatno biti odigrana do kraja, pošto do kraja jula ima dovoljno vremena da se odigra i plej-of za koji je postojala dilema da li ga možda treba preskočiti.

Još se ne zna termin baraža

UEFA još uvek nema stav o tome kada bi baraž mečevi za odlazak na EURO mogli da ponovo budu zakazani.

– Moguća su tri scenarija za odigravanje polufinalnih i finalnih utakmica: septembar, oktobar i novembar. Učesnici baraža bi trebalo da pošalju svoj stav u UEFA, koja ce konačnu odluku o terminima baraža doneti 27. maja na sednici Izvršnog odbora. Sastanak je protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi i ide se ka tome da se okončaju i prvenstva i kup takmičenja u svim raspoloživim terminima – naveo je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari