Jedno za drugim izlazili su najbolji srpski teniseri na centalni teren Filip Šatrije i redom ga napuštali s podignutim rukama i osmesima na licu. Ana Ivanović, Jelena Janković i Novak Đoković obezbedili su četvrtfinalne mečeve na Rolan Garosu i pokazali da je na pomolu da francuski grend slem poput australijskog bude „preimenovan“ u Serbian open, tim pre što će se naše dame ukoliko nastave u ovom ritmu međusobno boriti za finale.

Jedno za drugim izlazili su najbolji srpski teniseri na centalni teren Filip Šatrije i redom ga napuštali s podignutim rukama i osmesima na licu. Ana Ivanović, Jelena Janković i Novak Đoković obezbedili su četvrtfinalne mečeve na Rolan Garosu i pokazali da je na pomolu da francuski grend slem poput australijskog bude „preimenovan“ u Serbian open, tim pre što će se naše dame ukoliko nastave u ovom ritmu međusobno boriti za finale. Prvo je naša najbolja igračica deklasirala Čehinju Petru Četkovsku – 2:0 (6:0, 6:0) i sjajnom igrom nagovestila da je repriza prošlogodišnjeg finala Rolan Garosa možda i najmanje što može sada da učini, mnogo više problema imala je druga tensierka Srbije u duelu protiv Agnješke Radvankse – 2:0 (6:3, 7:6), da bi na kraju tačku na izuzetno uspešan dan za srpski tenis stavio Novak Đoković, kojeg pauza zbog kiše nimalo nije omela u pobedi nad domaćim igračem Pol Anri Matjeom – 3:0 (6:4, 6:3, 6:4)

Dve pobede u dublu

Treće kolo Rolan Garos bilo je lako prolazno za oba dubla u kojima nastupaju srpski teniseri. Nenad Zimonjić i Danijel Nestor bez problema su savladali Amerikance Radživa Rama i Bobija Rejnoldsa – 2:0 (6:3, 6:2). Jedan brejk u prvom, dva u drugom setu bili sasvim dovoljni za pobedu u meču koji je trajao 56 minuta. Srpsko-kanadski par će u meču za polufinale igrati protiv boljih iz duela Stiv Darsis i Olivije Rokus (Belgija) – Lukas Arnold Ker i Huan Ignasio Cela (Argentina).

Veliko iznenađenje priredili su Dušan Vemić i Brazilac Bruno Soareš. Oni su bili bolji od trećih nosioca, izraelskog para Jonatana Erliha i Endija Rama – 2:0 (6:4, 6:4). U četvrtfinalu srpsko-kandska kombinacija bi trebalo da se sastane sa parom Jonas Bjorkman (Švedska) – Kevin Alijet (Južna Afrika).

Uspeh naših dubl igrača danas bi mogli da pojačaju JANKOTIPSAREVIĆ i Viktor Troicki. Njih dvojica će odmeriti snage sa Šveđaninom Simonom Aspelinom i Austrijancem Julijanom Novlom, koji su na Rolan Garosu imenovani za pete nosioce.

Malo je reći da Petra Četkovska nije bila dostojan rival Ani Ivanović. Uostalom rezultat govori dovoljno, kao i trajanje meča – 54 minuta. Srpska teniserka potpuno neometana je igrala svoju agresivnu igru. Ređala je brejk za brejkom, uspešno realizovala svoj servis, a 77. igračica sveta tek u drugom setu imala je prilike da se pomeri sa nule. Ipak, Ivanovićeva joj nije dozvolila čak ni toliko. Četkovska, koja do osimine finale nije izgubila nijedan set, na jučerašnjem meču je osvojila svega 30 poena, od kojih 16 zahvaljujući greškama koje je napravila srpska teniserka.
– Bilo je mnogo teže nego što to rezultat pokazuje. Morala sam vredno i teško da radim za svaki poen. Osećam se sjajno i imam mnogo samopouzdanja. Najvažnije od svega je da ne razmišljam unapred o mogućim protivnicama, nego da idem korak po korak, meč po meč, i da nastavim vredno da radim za svaku pobedu – izjavila je Ivanovićeva.
Ana Ivanović će u četvrtfinalu igrati protiv teniserke iz Švajcarske Pati Šnider (deseti nosilac). Ivanovićeva ima negativan skor sa Šnider – 3:4, ali je sve poraze doživela do 2005. godine, posle koje je dobila sva tri međusobna duela.
Ni izbliza tako lak posao nije imala Jelena Janković. Prvi set protiv neugodne Agnješke Radvanske rešila je relativno rutinski, ali je zato u nastavku bespotrebno potrošila mnogo energije i dobijeno pretvorila u neizvesno. Vodila je Janakovićeva sa čak 5:1 u drugom setu, a onda se dogodio nevervatan pad, na koji je sigurno uticao i medicinski tam-aut koji je naša teniserka zatražila zbog bola u ramenu. Čekao se trenutak kada će Jankovićava upisati završni poen, ali taj momenat nikako nije dolazio, štaviše Poljakinja je uporno smanjivala vođstvo Srpkinje, da bi na kraju stigla i do izjednačenja i potpunog preokreta – 5:5, 6:5.Uspela je treća igračica sveta da izdejstvuje taj-brejk i konačno tada vratila je konce igre u svoje ruke i obezbedila mesto među osam najboljih. Za plasman u polufinale, u kojem bi mogla da se sastane sa Anom Ivanović, Jankovićeva će igrati sa malo poznatom Španjolkom Karlom Suarez Navaro (132 na WTA). Suarez Navara, koja nema još ni 20 godina, u glavni žreb je stigla kroz tri runde kvalifikacija, da bi u prethodnih nedelju dana pobedila čak četiri igračice iz Top 50.
Unapred se znalo da domaći teniser Pol Anri Matje (25) neće biti lak zadatak za najboljeg srpskog tenisera. Igralo se gem za gem, ali tu seriju brejkom je prvi prekinuo Đoković – 3:2. Oba tenisera su teško stizala do poena, međutim, sa koliko samopouzdanja igra srpski teniser videlo se u devetom gemu, kada je Đoković servirao za set, a Matje bio nadomak brejka. Francuz je imao dve prilike da to učini, tu situciju Novak Đoković je hladnokrvno podneo i ipak osvojio set. Posle pauze zbog kiše, ponovo je peti gem doneo srpskom igraču brejk, međutim ovog puta Francuz je odmah na isti način uzvratio – 3:3. Opet je do prednosti došao Đoković, a potom i uz puno muke sačuvao svoj servis, da bi onda za set upisao još jedan brejk – 6:3. U odlučujućem setu sve do devetog gema čuvali su rivali svoje servise. U najboljem mogućem trenutku do prednosti je došao Đoković i samim tim obezbedio sebi priliku da servira za četvrtfinale Rolan Garosa.
– Igra koju sam pokazao u poslednja tri meča ohrabruje me pred nastavak turnira. Naročito sam zadovoljan servisom i to može da bude veoma bitno oružje. Protiv Matjea nije bilo lako, mada sam i očekivao težak posao – izjavio je Đoković posle trijumfa nad francuskim teniserom.
Najbolji srpski igrač za polufinale drugog grend slema u sezoni igraće protiv Ernesta Gulbisa iz Letonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari