Šta je novo u ovoj sezoni Bundeslige: Na koje igrače treba obratiti pažnju? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Sezona Bundeslige 2024/25 počinje 23. avgusta 2024. godine i tada aktuelni šampion, Bajer Leverkuzen, gostuje kod Borusije iz Menhengladbaha.

Bajern Minhen prvu utakmicu igra u gostima protiv Volfsburga, dok Borusija Dortmund dočekuje Ajntraht Frankfurt.

Ženska Bundesliga počinje 30. avgusta. Iz lige će ispasti samo jedan tim, jer će najviši rang takmičenja imati 14 timova u sezoni 2025/26.

Kao što je običaj u Nemačkoj, domaća fudbalska sezona počinje zapravo prvim kolom Nemačkog Kupa, koje je odigrano nedelju dana ranije – 16. avgusta. I Bajer Leverkuzen i Štutgart će morati da sačekaju malo duže da bi odigrači svoju utakmicu prvog kola, jer su se 17. avgusta sastali u nemačkom Superkupu (utakmica između osvajača lige i Kupa iz prethodne sezone).

Zimska pauza počinje 23. decembra.

Šta je novo u ovoj sezoni Bundeslige?

U Bundesligi su dva nova tima, Holštajn Kil i St. Pauli, koji dolaze iz druge lige (Keln i Darmštat su ispali). Kil debituje u Bundesligi, dok se St. Pauli vraća posle 13 godina odsustva, ali sa novim glavnim trenerom (Aleksander Blesin), nakon što je visoko ocenjeni Fabijan Hirceler otišao da trenira engleski Brajton.

Bajern Minhen ima novog glavnog trenera, bivšeg kapitena Mančester Sitija, Vensana Kompanija. Belgijanac je došao iz Barnlija u Premijer ligi i na njemu je veliki prisitak nakon što je Bajern prošle sezone – prvi put od 2012. završio – bez trofeja.

Borusija Dortmund takođe ima novog glavnog trenera, bivšu klupsku legendu Nurija Šahina, koji preuzima funkciju od Edina Terzića, koji je otišao nakon turbulentne sezone u kojoj je Dortmund imao problema, mada je u Ligi šampiona stigao do finala.

Ljubitelji Bundeslige će morati da se naviknu i na činjenicu da Kristijan Štrajh više neće sedeti na svojoj trenerskoj klupi. Trener Frajburga, koji je bio na toj poziciji 12 godina, napustio je klub, i tako je Bundesliga ostala bez jedne od njenih najprepoznatljivijih figura. Nov čovek na čelu tima je njegov bivši igrač Frajburga – Julijan Šuster.

Nove trenere su dobili Bohum (Piter Cvajdler) i Union Berlin (Bo Svenson).

Takođe, u ovoj sezoni Bundeslige nećemo gledati ni Marka Rojsa ni Matsa Humelsa, pošto su ove dve legende napustile ligu na kraju prošle sezone.

Erik-Maksim Čupo-Moting takođe je otišao, kao i veliki talenat talent Šavi Simons, koji se vraća u PSŽ.

Sebastijan Rode, Makoto Hasebe, Patrik Herman i Toni Jančke takođe su okačili kopačke o klin.

Da li je bilo velikih transfera?

Bajern Minhen je ovog leta potrošio mnogo novca na niz novih igrača. Japanski defanzivac Hiroki Ito dolazi iz Štutgarta, krilni igrač Majkl Olise iz Kristal palasa, a dugo željeni zadnji vezni igrač Žoao Palinja – iz Fulama.

Borusija Dortmund je dovela Valdemara Antona i Serhua Girasija – obojicu iz Štutgarta. Girasi je postigao 28 golova u 28 utakmica za Štutgart prošle sezone, i svi se nadaju da će napadač iz Gvineje biti u dobroj formi u žuto-crnom dresu.

Na drugoj strani, aktuelni šampion Leverkuzen je doveo francuskog krilnog igrača Martina Terijea, dok je prošlogodišnje iznenađenje, Hajdenhajm, izgubio dva najbolja igrača, Jana-Niklasa Bestea (otišao u Benfiku) i Tima Klajndinsta (Menhengladbah).

Da li Leverkuzen može da odbrani titulu u Bundesligi? – Sa dva genija, Šavijem Alonsom i napadačkom superzvezdom Florianom Vircom, koji ostaju u timu, za Leverkuzen je sve moguće.

Iako bi iz pozicije lovca lako mogao da pređe u poziciju divljači, Alonso i njegov tim imaju sve razloge da se uzdaju u osvajanje druge uzastopne titule. Najveći deo tima je još uvek tu. Možda će dodatna motivacija biti to što znaju da će Alonso i Virc verovatno napustiti klub na kraju sezone, ali rani znaci ukazuju na to da predstoji još jedna uzbudljiva i nepredvidljiva sezona Bundeslige.

Ko su novi igrači na koje treba obratiti pažnju?

Bundesliga je odavno liga u kojoj se mladi igrači profilišu pre nego što često pređu u veće klubove. I ove sezone pojavilo se nekoliko novih mladih imena.

Ajntraht Frankfurt je nedavno angažovao 18-godišnjeg napadača Čana Uzuna, koji je igrao za tursku reprezentaciju. On je prošle sezone „eksplodirao“ na fudbalskoj sceni igrajući za Nirnberg, i deluje kao da je predodređen da zablista u Bundesligi.

Brajan Gruda iz Majnca je privukao pažnju selektora nemačke reprezentacije Julijana Nagelsmana i zato je bio pozvan u nje trening-kamp pred Evropsko prvenstvo. Ovaj devetnaestogodišnjak je prošle sezone pomogao Majncu da ostane u prvoj ligi i sada je željan da napravi sledeći korak. Mnogi veruju da bi još jedna dobra sezona mogla da učvrsti njegovo mesto u nemačkoj reprezentaciji u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026.

O Paulu Veneru iz Bajerna se mnogo pisalo još kada je debitovao u klubu sa samo 16 godina. Sada – dve godine kasnije – i posle uspešne pozajmice drugoligašu Elversbergu, Vener je na novoj pozajmici u Hajdenhajmu, gde će dobiti priliku da redovno igra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari