Šta li je to bilo u Mijatovićevoj nozi: Real prvak Evrope, trofej i u devetom finalu od 1998. 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kralj se vratio na evropski presto.

U finalu protiv dortmundske Borusije, s 2:0 na Vembliju, Real je uvećao rekord vodećeg klupskog takmičenja Evrope na 15 titula.

Prve su bile na počecima Kupa šampiona, u njegovih prvih pet sezona (1956-60), šesta je došla u onom finalu s Partizanom na Hejselu 1966, a onda ništa 32 godine.

Ta 1998. ostala je upamćena po Predragu Mijatoviću i Realovim poklonicima i nama. Nama po prečki iz penala u osmini finala Svetskog prvenstva s Holandijom u Francuskoj, njima po golu kojim je u finalu s Juventusom dugom čekanju bio kraj.

Od tada madridski velikan ne zna za neuspeh kad izađe na megdan za evropski tron. Devet finala – devet trofeja. Od briselskog s crno-belima pao je samo 1981. protiv Liverpula.

Borusija je u prvom poluvremenu pokazala zube.

Njen trener Terzić je iznenadio Ančelotija.

Realov gol je visio u vazduhu.

U 21. minutu Adejemi je izbio sam ispred golmana „kraljevskog kluba“, ali je, pokušavajući da ga pređe, otišao s loptom previše ulevo pa je prilika da se pogodi prazna mreža propala.

Filkrug je dva minuta kasnije pogodio stzativu, istina iz milimaterskog ofsajda.

Kurtoa, nedavno oporavljen od povrede koja ga je dugo odvojila od terena, dobio je prednost u odnosu na Lunjina iako je Ukrajinac branio na svim mečevima u Ligi šampiona. Belgijski čuvar mreže je dva-tri puta odbranama pokazao da nije izgubio ništa od svoje elastičnosti.

Real u prvom poluvremenu skoro da je bio bezopasan, ali je u nastavku utakmice živnuo. Pripretili su Kros i Karvahal, dvojac koji je dosegao do rekordnih šest finala Lige šampiona.

U 63. minutu Filkrug je stavio golmana na još jedno iskušenje. Kurtoa je ponovo bio pouzdan.

Real, koji nije stvorio nijedno veliko uzbuđenje pred golom Borusije, došao je u vođstvo u 74. minutu.

Šta li je to bilo u Mijatovićevoj nozi: Real prvak Evrope, trofej i u devetom finalu od 1998. 2
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kros je izveo korner, a najviši u skoku je bio omaleni Karvahal, koji je izbio na centaršut pre Filkruga. Dovoljno je bilo da resku loptu skrene ka golu ukopanog Kobela – 1:0.

Još se trans Realovih navijača nije stišao, Belingem, gotovo neprimetan do tada, šutirao je tik pored stative, a i half nemačkog tima Šloterbek je dodirnuo loptu taman za toliko da ne bude pogodak.

Nešto kasnije Kros je dobro pucao iz slobodnog udarca – Kobel budan.

Sve dileme su otklonjne i sva nada Borusije je razvejana u 83. minutu.

Šta li je to bilo u Mijatovićevoj nozi: Real prvak Evrope, trofej i u devetom finalu od 1998. 3
Foto. EPA-EFE/NEIL HALL

Pogrešio je neposredno ispred svog šesnaesterca levi bek Matsen. Belingem je odmah prosledio loptu prema Vinisijusu, koji je, malo iskosa, več stekao prednost u odnosu na najbližeg odbrambenog igrača suparnika. Gol je bio neminovan.

Žuti zid navijača Borusije je poskočio u 88. minutu. Zatresla se Realova mreža, ali je Filkrug ipak bio u jasno vidljivom ofsajdu.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari