Šta očekuje kikindske fudbalske klubove u prolećnom delu sezone 1Foto: Kikindske

Nakon nešto više od tri meseca pauze, fudbalski fanovi iz Kikinde i okolnih sela će za vikend pred nama konačno dočekati da opet gledaju svoje ekipe u sklopu takmičarskih utakmica.

Prolećni deo sezone, iliti zvanično 16. kolo počinje u maltene svim nižim ligama u Srbiji u subotu, 5. marta, a već na samom početku drugog dela sezone imaćemo priliku da gledamo pregršt zanimljivih utakmica, nekoliko derbija, što lokalnih, što onih sa velikim takmičarskim značajem.

Tokom pauze i zimskog prelaznog roka bilo je dosta kadrovskih promena za većinu naših klubova, prvenstveno igračkih, a potom i jedna na nivou celokupnog menadžmenta i uprave.

Bez daljeg odugovlačenja, možemo početi sa analizom trenutnog stanja i realnim ciljevima naših klubova za kraj sezone.

OFK Kikinda (SRPSKA LIGA VOJVODINA)

Nakon devet godina tumaranja OFK Kikinda je prošle sezone obezbedila povratak u srpskoligaški fudbal, a iako prikazana igra u jesenjem delu sezone je bila daleko od nečega što bismo mogli nazvati stabilnom, a kamoli dobrom, deluje da će tu i ostati.

Promenljiva igra na terenu u kombinaciji sa sveopštim cirkusom van njega rezultirala je da OFK Kikinda dočeka proleće kao jedanaesto plasirana ekipa na tabeli gde su završili jesenji deo sezone sa tri vezana poraza (i to, da stvar bude gora, od direktnih konkurenata za opstanak), sa ukupno osvojenih šesnaest bodova, po četiri boda i četiri mesta van zone ispadanja.

Međutim, i pored takve igre koja je imala ozbiljne oscilacije u toku sezone, Kikinda se nijednog trenutka nije našla u zoni ispadanja, što je, na kraju krajeva, ipak za pohvalu (valjda).

Turbulentno je bilo i tokom zimskog prelaznog roka, klub su napusti Branislav Krstić, Nikola Bajat, Marko Pavlović, Nemanja Kostić, kao i jedan od nosilaca igre prethodnih sezona (pogotovo prošle kada su izborili i plasman u viši rang takmičenja) Aleksandar Laništanin koji je na kraju pojačao Ruskoselce.

Kao zamene dovedeni su dvadesetogodišnji Dušan Radovanović, povratnik u redovima OFK Kikinde Dušan Božić, kao i dvojac iz FK Bečeja za koje se smatra da će OFK Kikindi najviše pomoći u drugom delu sezone, Marko Mastilo i Nikola Terzin.

I odmah na početku drugog dela sezona Kikinda će imati priliku da pokaže da li je posle pauze uspela da utegne redove i posloži kockice, jer ih u nedelju 6. marta očekuje gostovanje Tisi Adorjan iz Kanjiže, timu koji je, pored furioznog završetka prvog dela sezone i dobijenih četiri od mogućih pet poslednjih utakmica, takođe tim koji je odmah ispred Kikinde na tabeli (10), sa osvojenih devetnaest bodova tj. sa tri boda više od Kikinde.

Prvi susret ovih ekipa na otvaranju sezone se završio u dobrom raspoloženju za Kikinđane, slavili su sa rutinskih 2:0 bez velikih poteškoća, ali takav scenario, u ovom trenutku, na osnovu do sada prikazanog, deluje bliže ekipi iz Kanjiže nego momcima koje sa klupe predvodi trener Nenad Kovačević.

Sloboda Novi Kozarci (VOJVOĐANSKA LIGA ISTOK)

Nakon odličnog starta sezone i serije dobrih rezultata tim iz Kozaraca je pred zimsku pauzu ispustio nekoliko bitnih bodova od timova koji su, bar na papiru, slabiji od njih i tako, umesto sigurnog prvog mesta dočekao proleće kao trećeplasirana ekipa (31), sa jednim bodom zaostatka iza drugoplasiranog Omladinca iz Botoša (32) i lidera na tebeli Jedinstva iz Banatskog Karađorđeva (32).

Iako ima još petnaest kola do kraja sezone, već sada može da se kaže da će se bitka za mesto koje vodi u viši rang voditi između ova tri tima.

Sloboda će, bez sumnje, morati da započne drugi deo sezone kao što je počela i prvi, a u tome će im sigurno pomoći povratnik u njihovim redovima, bivši kapiten i jedan od najvećih miljenika navijača ovog kluba u proteklih deset godina, Ostoja Ćulibrk koji je doveden tokom zimskog prelaznog roka.

I odmah na startu ih čeka derbi sa Crvenom zvezdom RS, a iako su u prvoj utakmici prvog dela sezone uspeli da pobede Ruskoselce sa jedan prema nula, ne treba napominjati da u tom okršaju neće biti favorita, jer i da jedan od ta dva kluba u bilo kom momentu vremena i prostora drastično odskače po kvalitetu od drugog (a ne odskače), to po pravilu na terenu ništa ne znači, jer na kraju dana derbi je to ipak.

Klub su u međuvremenu tokom zime napustili Jovan Mijatović, Uroš Rusić i Strahinja Umičević.

Crvena zvezda Rusko Selo (VOJVOĐANSKA LIGA ISTOK)

Konstatovali smo već da će Ruskoselci svoj prvi meč u nastavku sezone igrati sa Slobodom iz Kozaraca, a iako deluje da oni nemaju (ili bi bar tako pretpostavili) iste motive kao njihov sledeći protivnik, a to je nastavak tesne borbe za prvo mesto koje vodi u viši rang, činjenica je da je ovaj tim u naletu završio jesenji deo sezone, u poslednjih pet utakmica imali su skor od tri pobede i dva remija i uspeli su da se domognu petog mesta na tebeli sa osvojenih dvadesetčetiri boda, sedam manje od Slobode i osam od prvog mesta na tabeli.

Ruskoselci nemaju šta da izgube, biće potrebno pravo malo čudo da bi uopšte ušli u tu konverzaciju. U svakom slučaju, očekujemo da će u ovaj derbi ući sa jednim jedinim motivom, a to je pobeda.

Videćemo koliko će im u tome pomoći zimska pojačanja u vidu Nikole Čudića, Borislava Simina i već pomenutog Aleksandra Laništanina.

Kozara Banatsko Veliko Selo (VOJVOĐANSKA LIGA ISTOK)

Nakon što su prethodne dve godine proveli u Srpskoj ligi Vojvodina iz koje su ispali prošle sezone, ekipa Kozare je nastavila strmoglavi pad i u prvom delu ove sezone.

Bleda izdanja rezultirala su tome da ekipa iz Banatskog Velikog Sela dočeka proleće na jedanaestom mestu na tabeli sa osvojenih osamnaest bodova, osam više od zone ispadanja.

Komešanja u klupskoj upravi ove sezone su dosta uticala na samu igru igrača na terenu, što će dovesti do ozbiljnog rasipanja igračkog kadra tokom zimskog prelaznog roka, klub je napustilo veliki broj igrača, a kao naknada, koliko je bar poznato javnosti, dovedena su samo dva igrača: Nebojša Gucul i Miloš Bursać.

Treba istaći da deluje da je situacija oko kluba krenula uzlaznom putanjom, u poslednjih pet utakmica pred zimsku pauzu klub je uspeo da ostane neporažen sa skorom od dve pobede i tri remija,a tokom pauze je konačno postavljena nova uprava, što bi, barem u teoriji, trebalo da pruži barem neku stabilnost do kraja sezone.

A ta stabilnost će im biti preko potrebna, jer iako se čini da na prvi pogled klub ima dobru bodovnu prednost u odnosu na timove u zoni ispadanja, nekoliko loših utakmica i odjednom u tom strmoglavom padu dno više ne izgleda tako daleko.

ŽAK, Polet Nakovo, Delija Mokrin, Vojvodina Bašaid (PFL ZRENJANIN)

Što se tiče najslabijeg ranga takmičenja gde nastupaju klubovi iz opštine Kikinda, Žak drži prvo mesto sa tridesetčetiri osvojena boda i ulazi sa četiri vezane pobede u prolećni deo sezone, Polet ima bod manje i takodje je završio jesenji deo u dobroj formi dok su Delije iz Mokrina u malom padu i dočekuju proleće na osmom mestu sa osamnaest bodova.

Bašaid je ove sezone ubedljivo najgora ekipa u liga sa osvojenih devet bodova i ne deluje da će se pomeriti sa petnaeste pozicije do kraja ove sezone.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari