Porazom od Darušafake u četvrtak, u ambijentu koji je bio daleko od vrhunskog, košarkašima Crvene zvezde pomutio se pogled ka četvrtfinalu Evrolige (61:80). Više od izgubljenog meča navijače sigurno boli način na koji su se Branko Lazić i saigrači predali – čak pet minuta pre kraja utakmice u Kombank areni. Kao i u polufinalu plej-ofa ABA lige evroligašku sudbinu definitivno će vezati za Zagreb, gde će idućeg petka na terenu Cedevite pokušati da overe plasman u Top 8 ili ćeu suprotnom otvoriti lampu iz koje bi mogao da pokulja plamen prepun dima koji se već neko vreme širi Malim Kalemegdanom, a sadrži brojne zagađujuće supstance: nemanje para, više struja u klubu, preveliki i bespotreban pritisak koji sve više savija leđa trenera Radonjića i njegovih pulena.

Da bi se zadržao mir u kući Zvezdi će u prestonici Hrvatske biti potreban Maik Cirbes pre 4. februara i meča sa Darušafakom u Istanbulu. Hodajući po evroligaškoj bini neustrašivo i sigurno četiri puna meseca, dobivši zbog gracioznosti i nagradu MVP (podelio sa De Koloom iz CSKA) u osmom kolu, Cirbes se potpuno iznenada stropoštao niz nju, potonuvši do ispodprosečnih partija u poslednjih pet kola Top 16 faze. Nemački centar je i u četvrtak bio neprepoznatljiv, daleko od pozicije da protiv trojice centara različitog profila (Erden, Aldemir, Sloter) iskoristi barem jedan deo iz svog napadačkog arsenala: snaga, brzina, leđna tehnika. Cirbes je centar koji mnogo zavisi od saradnje sa plejmejkerima; pošto su Jović i Micić protiv Darušafake bili katastrofalni izostao je i Maikov učinak, pogotovo nakon otvaranja iz bloka u „pik“ igri.

Mada je u Zvezdi unapredio centarsku tehniku na niskom postu sa obe strane reketa, Cirbes od gostovanja Fenerbahčeu 4. marta maltene uopšte “ne zida” na niskom postu. Utisak je da čak i previše forsira igru dva na dva, gotovo svaki put kada ne prođe primarna akcija, bez obzira na to da li je raspored igrača, što podrazumeva i ugao dodavanja, povoljan za “pik”. Protivnici su vremenom pročitali način igre nemačkog reprezentativca, rivalske odbrane sa strane pomoći sve bolje skupljaju u reketu tako da Cirbes ima sve manje prostora za manevar. Svestan da ne igra na željenom nivou Maik je u poslednje vreme sve nervozniji, u Krasnodaru je čak i šutnuo loptu, zbog čega je dobio i tehničku grešku. Prečesto ulazi u problem sa ličnim greškama, izgubio je dominaciju u reketu, a na osnovu povećanog procenta promašenih bacanja može se reći da kuburi i sa samopouzdanjem.



Učinak od 4. februara

Maik Cirbes

4. februar – Darušafaka – Zvezda (69:66)8 poena6 skokova20 min.

11. februar – Zvezda – Cedevita (94:74)10 poena4 skoka16 min.

26. februar – Zvezda – Efes (91:82)14 poena9 skokova34 min.

4. mart – Fenerbahče – Zvezda (72:65)11 poena7 skokova30 min.

11. mart – Zvezda – PAO (69:67)6 poena5 skokova28 min.

18. mart – Unikaha – Zvezda (72:78)9 poena7 skokova21 min.

24. mart – Lokomotiva – Zvezda (86:62)7 poena8 skokova22 min.

31. mart – Zvezda – Darušafaka (61:80)7 poena5 skokova25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari