Šta zajedničko u španskom fudbalu imaju Realov džoker Hoselu i Slaviša Jokanović? 1Foto: EPA/Lise ASERUD

Sa balkona na krovu gizdavog autobusa, na čijem je čelu postavljen pehar za fudbalskog prvaka Španije, igrači Reala su delili radost sa navijačima na ulicama Madrida.

Šta zajedničko u španskom fudbalu imaju Realov džoker Hoselu i Slaviša Jokanović? 2
Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

„Kraljevski klub“ je na svoju glavu vratio šampionsku krunu, koja je prošle godine krasila njegovog večitog rivala Barselonu.

Trideset šesta titula za najboljeg u nacionalnom prvenstvu, po čemu je madridski velikan neprikosnoveni rekorder (sledi Barsa sa 27), prva je kojom se opija Hoselu.

Napadač koji ima 34 godine primer je da vrhunac karijere može da se doživi i na pola četvrte decenije života.

Real ga je prvi put doveo 2010. iz Selte kao darovitog 20-godišnjaka, ali mu je u dve sezone dao priliku samo u dve utakmice. U obe je zatresao mrežu.

U poslednjem kolu za sezonu 2010/11, koja je pripala Barseloni, drugoplasirani Madriđani su se razgoropadili na svom stadionu „Santijago Bernabeu“. Slistili su poslednju Almeriju sa 8:1.

Portugalski trener Žoze Murinjo pustio je Hoselua u igru u 84. minutu. Dva minuta docnije on je zapečatio sudbinu nemoćnih gostiju.

Potkraj 2011. Real je u šesnaestini finala domaćeg kupa kod kuće savladao nižerazrednu Ponferadinu s 5:1. Murinjo ukazuje šansu rezervnom napadaču u 78. minutu, a već u 79. je 4:1 njegovim pogotkom.

Među „galaktikosima“, ipak, za Hoselua dalje nije bilo mesta.

U sledeće tri sezone (2012-15) sreću je tražio u zemlji u kojoj je rođen, u Nemačkoj, redom u bundesligašima Hofenhajmu, Ajntrahtu i Hanoveru. Na svet je došao u Štutgartu, gde su mu se roditelji doselili silom prilika. Tu je učio prva četiri razreda škole, do povratka porodice u Galiciju.

Kao što su se njegovi vratili u domovinu, vraćao se i on, oba puta iz engleskog fudbala. Stouk ga je pozajmio La Korunji za sezonu 2016/17, a 2019. je iz Njukasla prešao u Alaves.

Dosežući golgetersku zrelost, ponovo se nametnuo bivšem klubu, a pogotovo sa 16 golova u Espanjolovom dresu u La ligi u prošloj sezoni.

Trener madridskog giganta Italijan Karlo Ančeloti je bio pronicljiv.

Posle odlaska dugogodišnjeg golgetera francuskog asa Karima Benzeme u saudijski fudbal punu priliku da se razmahnu u napadu su dobili brazilski mladi lavovi Vinisijus Žunior i Rodrigo, a odmah iza njih i novajlija Englez Džud Belingem, još jedno suvo blago.

Hoselu, na pragu veteranskog doba, doveden je za džokera i to na pozajmicu iz Espanjola do kraja ove sezone.

Ulogu aduta sa klupe za specijalne operacije u finišu utakmice odigrao je iznad očekivanja.

U prvenstvu je dao devet golova, a u Ligi šampiona pet, među kojima su dva zlatna za spasavanje poljuljanog Reala na samom izdisaju revanša polufinala protiv Bajerna u Madridu.

Šta zajedničko u španskom fudbalu imaju Realov džoker Hoselu i Slaviša Jokanović? 3
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Da mu Real nije pružio drugu šansu, verovatno bi u ovoj sezoni igrao u Drugoj ligi Španije, budući da se Espanjol nije uhvatio za slamku spasa.

Sada, međutim, istorija španskog fudbala ga beleži kao jednog od 27 igrača, a prvog u poslednjih deset godina, koji su u jednoj sezoni ispali iz najboljeg društva, a u sledećoj su uzeli titulu prvaka.

Među njima je i Slaviša Jokanović zajedno sa nekadašnjim holandskim golgeterom Rojom Makejom.

Obojica su došli u La Korunju u leto 1999. iz Tenerifea, koji se tada posle deset sezona preselio u drugoligaški karavan.

Novom jatu su 2000. doneli jedini šampionski pehar u klupskoj istoriji, onaj što je tragično izmakao 1994. zbog penala koji je u poslednjim minutima prvenstva odbranjen Miroslavu Đukiću u susretu kod kuće na „Rijazoru“ s njegovim budućim timom Valensijom.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari