Stanković brusi prvi tim 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda u subotu uveče protiv Novog Pazara započinje na „Rajku Mitiću“ operaciju pokušaja osvajanja četvrte titule šampiona u nizu.

Žreb je prema crveno-belima bio naklonjen i u prvom kolu dodelio im je rivala koji po rezultatima iz prošle sezone nije ni trebalo da uđe u Superligu, ali čudni su fudbalski putevi, naročito kada FSS dekretom u najviši rang ubaci desetplasiranu ekipu iz Prve lige Srbije.

Novi Pazar je po svim parametrima tim koji bi crveno-belima trebalo da posluži samo kao zagrevanje za ozbiljnije okršaje koji ih očekuju kasnije u avgustu (naročito kvalifikacije za Ligu šampiona).

Natrpan raspored zbog toga što ove sezone Superliga ima 20 klubova uslovio je to da će crveno-beli već u sredu ugostiti Radnički (N), pa narednog vikenda gostovati Mačvi.

Trener Dejan Stanković imaće tako priliku da u takmičarskim mečevima isproba taktičke varijante koje je forsirao tokom priprema, na kojima zbog pandemije virusa kovid 19 crveno-beli praktično nisu imali rivala ozbiljnije jačine.

Za prvog rivala, Novi Pazar, treba istaći i da je u pitanju tim koji je zbog korona virusa u svojim redovima poslednji započeo pripreme i da je veliko pitanje koliko je uopšte spreman za najveća iskušenja u najjačem rangu takmičenja.

Navijača večeras neće biti na „Rajku Mitiću“, kao ni na svim ostalim  stadionima Superlige, ali će zato preko malih ekrana sa nestrpljenjem čekati da vide šta u takmičarskim mečevima može trio pojačanja: Srđan Spiridonović, Aleksandar Katai, Gejlor Kanga.

Poslednji navedeni sigurno neće započeti meč, ali nije isključeno da će ga Stanković u finišu, ako rezultat i druge okolnosti dozvole, pustiti na teren da se priseti kao izgledaju prvenstveni mečevi u crveno-belom dresu.

Trener Zvezde na pripremnim mečevima nije mnogo mario za novo pravilo da mora da u startnoj postavi ima dva igrača do 21 godine starosti, pa će biti interesantno videti za koje će se klince opredeliti.

Sudeći po mečevima iz finiša prethodne sezone najbliži prvoj postavi su Veljko Nikolić i Željko Gavrić, dok će Andrija Radulović šansu verovatno čekati sa klupe.

Najveća dilema koju verovatno ima i Stanković, a ne samo navijači, odnosi se na to ko će dobiti priliku da bude prvi špic.

Ako je verovati onome što je moglo da se vidi na pripremnim utakmicama, najbliži prvom timu je Tomane.

Portugalac je po dolasku novog trenera dugo bio na „ledu“, čemu je verovatno kumovao i promašaj penala protiv Olimpijakosa u Ligi šampiona kod prethodnog šefa struke, ali se mic po mic izborio za ravnopravan status sa Ričmondom Boaćeom i Milanom Pavkovim.

Pomenuti dvojac mu je doduše učinio uslugu time što celo proleće nisu uspeli da uđu u formu, a kako stvari za sada stoje, ni na pripremama za ovu sezonu nisu delovali kao da pružaju svoj maksimum.

Kanga oduzeo osmicu Ivaniću

Gejlor Kanga je juče zvanično promovisan kao novi igrač Crvene zvezde. Gabonac je od crveno-belih tražio da nosi dres sa brojem osam, pa su čelnici kluba isti ekspresno oduzeli Mirku Ivaniću, a on će od sada nositi četvorku.

– Drago mi je zbog povratka. Dobio sam bezbroj poruka podrške od navijača. Pokušaću da ponovim dobre igre i donesem mnogo slavlja navijača. Pokušaćemo da se plasiramo u Ligu šampiona, zbog toga sam se i vratio. Motivisao me je projekat koji mi je predstavljen. Na meni je da radim da bismo ostvarili željene rezultate. Nisam imao mnogo prilike da pričam sa trenerom Dejanom Stankovićem, ali znam kakav je bio igrač i kakve je rezultate ostvario. Znam da ekipa ima dosta mladih igrača i na nama iskusnijima je da ih usmeravamo. Nadam se da ćemo biti uspešni – rekao je Kanga na promociji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari