Stara slika - navijači protiv Novaka 1Zoran Tančić

U trenutku dok pravimo prvo izdanje Danasa za ponedeljak u Velikoj Britaniji se odvijaju tri velika sportska događaja – za nas najvažnije finale Vimbldona, trka Formule 1 u Silverstonu i finale Svetskog prvenstva u kriketu.

Englezi nisu bili u finalu 27 godina, nisu ni ovog jula, pa će „konzervativni“ Vimbldon dozvoliti da publika „gvirne“ i u to finale na travi, a ne kao prošle godine, za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva, kada od fudbala preko ekrana u teniskom kompleksu nije bilo „ni traga ni glasa“.

U polufinalu se ponovila stara slika, jer su gledaoci na tribinama masovno navijali za protivnika Novaka Đokovica bez obzira što, kako neko reče, 50 odsto publike nije ni čulo za Španca Aguta.

Bilo bi nekorektno da uopšte nismo pomenuli skupljače loptica, koji su neodvojiv deo ukupnog dekora Vimbldona. Znate već da im se igrači u svojim govorima na kraju turnira redovno zahvaljuju, a to nije ni malo slučajno. Do te „pozicije“ se ne dolazi ni lako ni slučajno. Oko 700 dečaka i devojčica se obučava više meseci pre turnira, moraju da budu minimum 13 godina stari, ali samo oko 250 njih na kraju obuke i testiranja dobiju ovaj posao. Dečaci su počeli da skupljaju loptice 1920. godine, da bi devojčice dobile tu šansu punih 57 godina kasnije. Za taj njihov naporan posao stajanja, trčanja, dodavanja, skupljanja.. dobijaju oko 150 funti dnevno, što je za njihov uzrast u Britaniji jako pristojan novac.

Da pomenemo i sudije, uz poseban naglasak da je žensko finale sudila naša zemljakinja Marijana Veljović. Inače, Marijana je dobila od međunarodne teniske federacije zvanje „zlatnog“ sudije u stolici, što joj omogućava da sudi i najvećim teniskim zvezdama poput Federera, Nadala, Serene…. jedino zbog porekla ne može da sudi Novaku. Srbija, do sada, nije imala sudiju u tenisu na tako visokom nivou.

Dodatni sjaj Vimbldonu dodala je kompanija Jaguar. Njihova flota luksuznih automobila je „jezdila“ dve nedelje po Londonu, a sve u pravcu Vimbldona, razvozeći tenisere i teniske funkcionere. Žensko finale je odigrano u prisustvu britanskih princeza Kejt Midlton i Megan Markl. Bile su u dobrom raspoloženju, svo vreme ćaskale i tako demantovale mnogobrojne novinske natpise da su u ozbiljnim nesuglasicama. Upadljivo je bilo i prisustvo premijerke, gospođe Tereze Mej, kojoj krajem jula prestaje mandat, jer se bira novi premijer. U publici je bila i holivudska zvezda Majkl Daglas, sa suprugom Velšankom Ketrin Zita-DŽons. Da bi svi mi pratili teniski turnir potrudio se BBC sa svojom mnogobrojnom ekipom, koja je bila instalirana na Vimbldonu. Ogroman broj kamera nam je omogućio da zapazimo i najsitnije detalje sa mečeva. Posebno zadovoljstvo je što BBC ima instaliran sistem koji nam omogućava da pritiskom jednog crvenog dugmenceta biramo i pratimo bilo koji meč koji želimo.

Opraštamo se od još jednog Vimbldona, a sledeće javljanje iz Londona biće tokom novembra ove godine, sa završnog masters turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari