Start sa mnogo nepoznatih 1Foto: STARSPORT

U bogatoj istoriji košarkaškog kluba Partizan ostaće zabeleženo da su poslednje tri takmičarske godine bukvalno „pojeli skakavci“.

Crvena zvezda je preuzela primat u domaćoj i ABA ligi, dok su tumaranja Evropom završavana potpunim krahom. Da bi napravili iskorak i pokušali da se uvrste među vodeće konkurente u regionu, crno-beli su ovoga leta napravili čitav niz korenitih poteza, od kojih su krucijalni bili dovođenje trenera Miroslava Mute Nikolića i nedovoljno transparentna saradnja s Dinamikom. U najvećoj meri na ime, potpomognut klubom sa Dorćola, koji je otvorio vrata svog dvorišta, iz kojeg su besplatno „pokupljeni“ Andrija Stevanović, Strahinja Gavrilović i Marko Čakarević, trener Nikolić je potpuno promenio tim iz prošle sezone i sa jedanaestoricom novajlija pokušaće da na sporedni ulaz ugura crno-bele u prvi startni red u trci za titulu u ABA ligi. Večerašnji gostovanjem MZT crno-beli praktično počinju sezonu u Regionalnoj ligi (20.00) u stanju koji se sigurno ne može podvesti pod idealno, uigrano i homogeno.

Da se i ovoga leta u Humskoj radilo haotično i neplanski dokaz je i odsustvo trenera Nikolića sa većeg dela priprema zbog obaveza u reprezentaciji Srbije, odnosno angažovanje pojedinaca, predviđenih da budu nosioci igre nalik pleju Patriku Mileru, na svega nekoliko dana od starta ABA lige. Uprkos tome što su angažovana jedanaestorica novajlija, klub intenzivno traga za prvim rešenjem na mestu centra, svestan da Obrad Tomić i Đoko Šalić nemaju kvalitet koji bi garantovao makar adekvatno pariranje kolegama iz tabora najvećih rivala. Dva poraza na prvom Superkupu ABA lige (Mornar i Igokea), odnosno trijumf nad Cibonom, tačnije izgubljen prijateljski susret s Fenerbahčeom, zvaničnim šampionom Evrolige, kao vid generalne probe, pokazatelji su nedefinisanosti i nemanja vremena da se novi i podmlađen tim iole uigra.

– Biće teško i očekujem da će odlučivati jedna lopta. Mislim da Partizan ima tim koji može da pobeđuje, ali ipak se plašim, zato što nismo potpuno uigrani tokom pripremnog perioda. Imamo još puno prostora za napredak, ali i pored toga očekujem pobedu – realan je, ali i optimističan trener Nikolić.

Povoljna okolnost po crno-bele odnosi se i na karakterističan manevar šampiona Makedonije; kao i prethodnih i ovog leta promenio je gotovo čitav igrački kadar. Otišlo je čak 13 igrača, a angažovano 10. Nosioci igre, uz povratnika Damjana Stojanovskog, trebalo bi da budu Amerikanci: Daniel Jansen, Erik Garsija i Bret Bejli. U klubu su rešili da maksimalnu pažnju posvete domaćim igračima, pa su tako u sastavu sve sami Makedonci, osim trojice Amerikanaca i Hrvata Jurea Lalića.

Nakon oporavka od povrede i odluke da ipak ne prihvati ponudu Baskonije, Vanja Marinković bi trebalo da pod nadzorom trenera Nikolića iskaže puni potencijal, čemu su se poslednje tri sezone iskreno nadali navijači Partizana, prečesto ga poredeći s Bogdanom Bogdanovićem.

– Prethodne dve sezone smo u prvom kolu i dobijali i gubili u završnicama ‘na jednu loptu’. Ovo sada je nešto novo, tim je u velikoj meri promenjen, ali verujem da iz naše mladosti, odnosno iskustva Veličkovića i Čakarevića, možemo da napravimo dobar miks, koji će nam donositi pobede. Sa tim ambicijama idemo i u Skoplje – jasan je 20-godišnji Marinković.

Cedevita i Budućnost pre večitih

Crvena zvezda i Partizan pretrpeli su ubedljivo najveće kadrovske promene u poređenju s najvećim konkurentima Cedevitom i ekipom Budućnosti. Večiti rivali predstavljaju veliku nedoumicu i u ovom trenutku je teško oceniti kvalitete i njihove krajnje domete. U odnosu na crveno i crno-bele, utisak je da su u Cedeviti i Budućnost planski izvršili određene promene, angažovali iskusne igrače, spremne da se automatski uklope u celine, koje, makar na startu takmičarske godine, deluju homogenije.

Raspored 1. kola

petak

Cedevita – FMP 18.00

MZT – Partizan 20.00

subota

Budućnost – Zadar 21.00

nedelja

Mega – Cibona 19.00

Crvena zvezda – Mornar 21.00

ponedeljak

Olimpija – Igokea 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari