Stefan Antiga novi selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Prema saznanjima Sport Kluba, novi selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije biće nekadašnji francuski reprezentativac Stefan Antiga.

Antiga će na mestu selektora zameniti Đovanija Gvidetija, nakon neuspeha na Olimpijskim Igrama, na kojima je Srbija poražena od Italije u četvrtfinalu. Sa aktuelnim trenerom turskog Vakifbanka, Srbija je u dvogodišnjem mandatu osvojila samo evropsko srebro prošle godine u Belgiji.

Gvidetijev ugovor sa Savezom istekao je po završetku Olimpijskog turnira. Tokom njegovog mandata, upečatljivo je ostalo loše vođenje utakmica, konstantno rotiranje igračica i nedovoljno jasno podeljene uloge na terenu.

Stefan Antiga je proslavljeni francuski odbojkaš, koji je sa Trikolorima osvojio dva srebra na Evropskim šampionatima i bronzu na Svetskom prvenstvu 2002. godine. Na klupskom nivou postao je prvak Evrope sa Pariz Volejom godinu dana ranije. Po završetku igračke karijere, odmah je preuzeo mušku reprezentaciju Poljske, koju je vodio do titule prvaka Sveta 2014. godine! Tada je ulogu mentora i njegovog pomoćnika imao iskusni Filip Blan. Poljake je vodio do 2016. godine, a nakon toga je dve godine predvodio selekciju Kanade. Sa njom je osvojio bronzanu medalju u Svetskoj ligi 2017. Na klupskom nivou vodio je Oniko Varšavu od 2017-2019. godine i u drugoj sezoni bio je vicešampion Poljske.

Te godine dolazi do velikog zaokreta u njegovoj karijeri, pošto je odlučio da preuzme žensku ekipu poljskog Žešuva. Tokom pet godina na klupi tog tima osvojio je dva Superkupa Poljske, ali je u nekoliko sezona u finalima ostajao bez titule prvaka Poljske. U tom klubu je četiri sezone sarađivao sa Jelenom Blagojević, koja je bila glavni igrač tima, a koja je već tri godine član stručnog štaba reprezentacije Srbije. Ovog leta napravio je iskorak i preuzeo ekipu italijanskog Skandićija, gde će sarađivati sa legendarnom Majom Ognjenović, koja je u utorak definitivno saopštila da završava reprezentativnu karijeru.

Srbija je po prvi put od 2015. godine okončala leto bez medalje. Nakon 20 uspešnih godina sa Zoranom Terzićem, usledila je samo jedna godina sa Danijeleom Santarelijem, sa kojim je osvojena svetska titula, kao i bronza u Ligi Nacija. On je bio prvi strani trener u istoriji reprezentacije, a potom je selekciju preuzeo još jedan Italijan, Đovani Gvideti.

Sada je izgleda došao red na novog inostranog stručnjaka, koji će već naredne godine imati priliku da sa ovom trofejnom generacijom brani svetski tron. Bez Maje, Silvije, verovatno i Bojane čeka ga težak posao, ali ako je neko naciju navikao na uspehe, to su svakako naše zlatne odbojkašice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari