Stefanidi i Beitia u centru pažnje 1

Tokom Evropskog atletskog prvenstva u dvorani Srbija će ugostiti neke od najvećih atletskih zvezda Starog kontinenta.

Među njima se izdvajaju olimpijska šampionka u skoku s motkom Ekaterini Stefanidi, osvajačica olimpijskog zlata u skoku u vis Rut Beitia, svetska rekorderka na 60m prepone Suzana Kalur…. Stefanidi i Beitia najavljuju da u Beograd dolaze po nova odličja dok će za Kalur beogradsko takmičenje biti poslednje pošto planira da završi karijeru.

Ekaterini Stefanidi, koja je prošle godine preskočila rekord evropskih prvenstava koji je držala Jelena Isinbajeva, izjavila je za sajt Evropske atletike da u Beogradu želi da osvoji zlato.

– Zlatna medalja je definitivno najvažnija stvar, i ako uspem da je osvojim sa skokom od 4,40 m, biću zadovoljna – kazala je Stefanidi. Grkinja je prošle godine uzela olimpijsko, svetsko i evropsko zlato i objašnjava da joj je takmičenje u Beogradu važno ali da će formu ipak tempirati za Svetsko prvenstvo u Londonu.

Još jedna atletičarka koja je osvojila olimpijsko zlato a koja će se takmičiti tokom vikenda je Rut Beitia. Španska sportistkinja, koja uskoro puni 38 godina, ne planira da stavi tačku na karijeru. Prošle godine osvojila je evropsko i olimpijsko zlato, a govoreći planovima za ovu izdvaja evropsko i svetsko prvenstvo naglašavajući da ne želi ništa da predviđa već ide korak po korak.

Za Suzanu Kalur, tridesetšestogodišnju svetsku rekorderku na 60m prepone, takmičenje u Beogradu imaće posebno značenje jer, kako je saopštila, to će biti njen poslednji nastup.

– Odluku sam donela tokom zime. Sve je to veoma emotivno ali sada je možda kraj. Imam utisak da se nisam razvijala na način na koji sam se nadala – kazala je Kalur, koja je prvu seniorsku titulu osvojila 2005. godine okitivši se zlatom na evropskom dvoranskom prvenstvu. Švedska atletičarka mučila se sa povredama prošle godine, što je uticalo na njenu odluku da završi takmičarsku karijeru.

Evropsko atletsko dvoransko prvenstvo na program je od 3. do 5. marta u Beogradskoj arena.

Maslak trči za istoriju

Čeh Pavel Maslak boriće se za treću uzastopnu evropsku titulu u zatvorenom. Prethodno je uzeo zlato u Pragu i Geteborgu, a ako to učini u Beogradu postaće prvi koji je uspeo da dođe do najsjajnijeg odličja tri puta. Češki atletičar takođe je vlasnik dva svetska zlata u dvorani na 400m.

Lazar Antić nastupa prvi

Srbiju će predstavljati 12 atletičar a prvi na borilište izaći će Lazar Anić i Strahinja Jovančević koji će imati kvalifikacije skoka udalj u petak od 09.40h. Tokom njihovih skokova, Tamara Salaški trčaće u kvalifikacijama na 400m od 09.45h, a potom i Miloš Raović od 10.20h. Od 12.45h trčaće juniorka Milica Emini u kvalifikacijama na 60m prepone. U popodnevnom delu programa očekuje nas trka Amele Terzić na 1.500m od 17.05h, Dušan Mekević trčaće na 3.000m u 18.25h, a za kraj dana očekuje nas trka Gorana Nave na 1.500m u 19.15h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari