Stojković: Španci su bili dominantni u svim elementima igre 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da je Španija dominirala na Evropskom prvenstvu i da je zasluženo osvojila titulu prvaka Evrope.

„Od prve do poslednje utakmice Španci su bili dominantni u svim elemntima igre. Velika koncentracija kvaliteta, kako na terenu, tako i na klupi za rezerve, ambijent u ekipi na vrhunskom nivou i najvažnije od svega, timski duh. Sve su to faktori od ključnog značaja u savremenom fudbalu i ne treba da nas čudi što je De la Fuentova ekipa delovala toliko moćno u Nemačkoj“, rekao je Stojković, a preneo FSS.

Španija je osvojila titulu prvaka Evrope, nakon što je u finalu u Berlinu pobedila Englesku sa 2:1.

„Sve što fudbal čini najlepšom igrom, Španija je demonstrirala u proteklih mesec dana. Tehnika, brzina, besprekorna fizička sprema, trčanje, presing. Prednost Španije je u tome što je selektor De la Fuente dugi niz godina radio u mlađim kategorijama španskog Saveza i što sve ove klince poznaje u dušu. Napravio je hrabar potez sa smenom generacija, spojio iskustvo i energiju“, dodao je Stojković.

„Nebitno je ko igra, a ko sedi na klupi. Vi ste sinoć na klupi Španije imali Naća i Hozelua, igrače koji su prvaci Evrope sa Realom. Bitna je reprezentacija i stil igre. Stil fudbala u kome svaki igrač radi za ekipu i svojim kvalitetom doprinosi uspehu kolektiva“, rekao je Stojković.

Stojković je rekao i da je „zadnja linija čvrsta i uigrana, vezni red agresivan, a napad koji je izuzetno funkcionalan sa dva mlada asa poput Vilijamsa i Jamala, plus iskusni Morata u centrali, delovao neukrotivo“.

„Impresivan je način na koji Španci pokušavaju da vrate posed posle pogrešnog pasa i izgubljene lopte. Neverovatna agresivnost koja protivniku ne dozvoljava ni da diše, a kamoli da razvije akciju. Kada pratite sa tribina, prosto uživate u prizoru koliko te linije tima deluju kompaktno i sinhronizovano“, rekao je Stojković.

Stojković je rekao i da mu je velik utisak ostavio „izlazak iz igre Kejna i Morate“.

„Dva kapitena, dva lidera svojih reprezentacija. Nijedan gest, ni najmanja reakcija koja bi narušila duh u ekipi. Odlaze na klupu, pružaju podršku. To su stvari na kojima svi moramo da učimo. Nema sujete i prevelikog ega, svi su su službi kolektiva i pobeda je svima zajednički cilj“, rekao je on.

Stojković je izjavio i da je Španac Lamine Jamal, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača prvenstva, buduća velika zvezda svetskog fudbala.

„Izuzetno fudbalski inteligentan, igra rutinski, zrelo… Vuče poteze koji u njegovim godinama deluju impresivno. Nije De la Fuente lud što ga je gurnuo u vatru i dodelio mu ulogu protagoniste u timu. Kruna je taj gol protiv Francuske, žao mi je što i sinoć nije iskoristio bar jednu od dve sjajne šanse. Jedno je sigurno, Jamal je osveženje za evropski fudbal i momak koji će svojim čarolijama da nas zabavlja u narednih 15 godina“, izjavio je Stojković.

Selektor Srbije je rekao i da je „srećan što će Španci prvu zvaničnu utakmicu kao novi šampioni Evrope odigrati protiv naše reprezentacije i pred našom publikom“.

„To je prilika da im čestitamo na fantastičnom rezultatu koji su napravili u Nemačkoj. Sa druge strane, to je prilika i za naše momke da se odmere sa najjačom reprezentacijom na kontinentu. Možda u individualnom smislu nismo na njihovom nivou, ali sve može da se nadoknadi borbenošću, timskim duhom i kolektivnom igrom“, rekao je Stojković.

U prvom kolu Divizije A Srbija će 5. septembra u Beogradu dočekati Španiju.

„Pričao sam sa Kapelom, Vengerom, Klopom, Benitezom, Dejvidom Mojesom… Njihovo mišljenje ne razlikuje se puno od one analize koju smo napravili posle Evropskog prvenstva. Kapelo mi je rekao da nismo zaslužili da izgubimo od Engleske. Kaže: „nije to bilo tako loše“. Mora da se da gol, mora da se pobedi“, rekao je on.

Srbija je takmičenje na EP završila kao treća u grupi sa dva osvojena boda.

„Mora da se da gol, mora da se pobedi. Jedna lopta u mreži i potpuno druga priča. Rekli su mi glavu gore, da izvučem pouke, da tim treba da se osveži. Dopada im se moja ideja i podmlađivanju reprezentacije“, zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari