Stojkovićeva opservacija: Nezaslužen poraz, ostajemo pozitivni 1foto: Starsport

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije „brani“ svoje igrače posle izgubljenog duela sa Norveškom (0:1).

U meču prvog kola B Lige nacija, grupe 4, Srbija nije ličila na tim iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, završenih direktnim plasmanom u Katar. U prvom takmičarskom nastupu u 2022. godini, a posle klupskih sezona i letnjeg odmora reprezentativaca.

„Saglasan sam da se igrači osećaju umorno, da im je sezona bila teška, da su odigrali mnogo utakmica. Neprijatno je kad se izgubi, ali nije niakva tragedija. Poraz nismo zaslužili. Nerešen rezultat je bio najrealniji. To je fudbal. Ne tražim alibi iako su viđena dva potpuno različtita poluvremena. U prvih 45 minuta smo deloval dosta umorno, Norveška daleko svežije, dok smo u drugom bili bolji, imali dominaciju, stvarali šanse, probijali po obe strane… Raduje me pozitivna reakcija kod igrača, želeli su da dođu do gola“, počinje Dragan Stojković analizu sinoć viđenog na „Rajku Mitiću“.

Novost je bila i primetna nervoza u redovima Orlova.

„Ne znam kako je sa strane izgledalo, ali postojala je velika želja da se dođe do gola. Možda su ih neke odluke (sudija, op. au) naterale da budu malo nervozniji. Generalno bi pas igra mogla da bude bolja, mnogo smo lakih loptu gubili u prvih 45 minuta. Hteli smo, bili blizu, ali lopta nije htela u mrežu“.

Ima još mnogo da se igra, već u nedelju u Beograd dolazi Slovenija, a ubrzo nakon toga slede gostovanja Zmajčekima i Švedskoj, pa Piksi smatra da ima dovoljno prostora i vremena za najavljeno osvajanje prvog mesta u grupi.

„Taj cilj i dalje stoji ispred nas. Nećemo se predavati, bez obzira na rezultatski loš početak. Ima i revanš u Norveškoj. Moramo na svakoj utakmici da pužimo igru iz drugo poluvremena i nadamo se boljoj realizaciji. Nije tragedija izgubiti, trabalo bi ostati pozitivan, verovati i gajiti napadački fudbal. Uz malo više sreće, očekujem da postignemo koji gol. Nekad utakmice znaju da budu čudne, da stovorite „milion“ šansi i izgubite. Nismo zaslužili praz, ali prihvatamo činjenicu da je 1:0 za Norvešku i okrećemo se Sloveniji“.

Upada u oči da je Srbija doživela dva poraza posle čuvene pobede nad Portugalom u Lisabonu, a da nije dala gol ni u prijateljskom duelu sa Danskom (0:3) ni protiv Skandinavaca.

„Nadam se da ćemo dati gol kad bude bilo najpotrebnije“, deluje mirno selektor Piksi. „Uradili smo sve što je do nas, pogotovo kad smo u drugom delu osvežili napad. Delovalo je to dobro, jedino je nedostajao pogodak. Ulasci igrača s klupe doprineli su promeni ritma i protoku lopte, samo da je bio i završni pas“.

Iako je Srbija autoritativno izborila plasman na Mundijal, prvi meč Tadića, Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića, Kostića… privukao je samo desetak hiljada gledalaca na stadionu Crvene zvezde.

„Svi smo možda očekivali veći broj gledalaca. Hvala ljudima koji su došli da nas podrže. Nisam čuo nijedan zvižduk, niti je bilo potrebe za negadovanjem. Naše je da se dokazujemo, a ljudi će odlučiti hoće li dolaziti da nas gledaju ili ne“, rezonuje Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari