Strahinja Gavrilović: Imali smo bolje uslove od NBA timova 1Foto: Dinamik/ I. Veselinov

Završio je jedan od najprestižnijih „košarkaških programa“ u SAD; nakon četiri godine studija na Univerzitetu Južna Kalifornija, sa fakultetskom diplomom, Strahinja Gavrilović vratio se u Srbiju, rešen da obnovi saradnju sa trenerom Miroslavom Mutom Nikolićem.

Nakon zajedničke prošle, vrlo plodonosne sezone u beogradskom Dinamiku, njih dvojica bi vrlo lako mogli da budu deo jednog novog programa u Partizanu, koji će na zdravim temeljima pokušati da uspostavi popularni Muta.

– Moj put do Univerziteta Južna Kalifornija išao je preko reprezentacije Srbije. Igrao sam u mlađim selekcijama kod Marka Ičelića i Vlade Jovanovića… Amerikanci su pokazali zainteresovanost, tačnije Kevin O Nil, koji je tada bio glavni trener na Južnoj Kaliforniji. U pitanju je stručnjak koji je doveo i Nikolu Vučevića (as Orlando Medžika, prim. aut.), zatim Nikolu Jovanovića i koji je veoma cenimo evropske igrače. O Nil je bio glavni trener Toronto Reptorsa, kao i pomoćnik u Detroit Pistonsima, Njujork Niksima, Memfis Grizlisu… – oslikao je Gavrilović svoj put do Amerike na početku razgovora.

* Godinu dana pre vašeg dolaska, Nikola Vučević je upravo sa USC draftovan kao 16. pik Filadelfije. Da li ste kontaktirali sa njim pre selidbe u Kaliforniju?

– Kad sam saznao za mogućnost odlaska na USC, odmah sam kontaktirao Nikolu Vučevića. On mi je sve potanko objasnio i predočio da je reč o jednom od najorganizovanijih univerziteta u Americi koji ima 40.000 studenata. Njegove reči su mi veoma značile pri donošenju konačne odluke.

* Kalifornija je jedna od najmultikulturalnijih saveznih država u Americi. Da li vam je ta činjenica pomogla prilikom privikavanja na potpuno drugačiju kulturu i mentalitet ljudi?

– Trebalo mi je vremena da se naviknem na novu kulturu, jezik, specifičnost sredine koja je jedna od najmultikulturalnijih u Americi. Na mom univerzitetu ubedljivo je najviše bilo studenata iz Indije, puno njih latinoameričkog porekla i svi smo odlično funkcionisali. Zapravo, ta specifičnost same Kalifornije, koja je verovatno i najvažnija savezna država u SAD, u mnogome mi je pomogla da se lakše adaptiram na novu sredinu.

* Naši studenti-košarkaši uglavnom su oduševljeni uslovima života i rada na univerzitetima. Kakvi su vaši utisci?

– Uslovi na univerzitetu se teško mogu opisati, mislim da ni pojedini klubovi u NBA nemaju takve mogućnosti kakve postoje na USC. O Evropi da ne govorim… Sama hala sastavljena je od tri terena – glavni ima 12.000 mesta, a dva pomoćna služe za treninge. U sklopu sportskog centra imate bazen, teretane, fizioterapeute, njih četvoricu, koji su vam na raspolaganju 24 časa. Ishrana je u skladu sa zahtevima nutricionista, koji su toliko odgovorni da su me recimo jurili po kompleksu da bih pojeo ono što mi je propisano tog dana.

* Univerzitet Južna Kalifornija je specifičan i po tome što je u rasponu od par godina studiralo više srpskih igrača, a na njemu je trenutno i Nik Rakočević, momak rođen u Čikagu, naših korena.

– Na USC sam u jednoj godini igrao i sa Danilom Dragovićem (rođeni brat Nikole Dragovića, bivši student UCLA, prim.aut.), zatekao sam Nikolu Jovanovića (u jednom trenutku član Detroit Pistonsa, trenutno na Letnjoj ligi igra za Čikago), a posle mene na univerzitet je stigao Nik Rakočević. Reč je o momku naših korena, odraslom u Čikagu, koji je odlučio da zaigra za srpsku reprezentaciju. Trenutno je sa selekcijom U-20. Drago mi je što me je kontaktirao po dolasku na USC, nadam se da ćemo imati prilike da se vidimo u Srbiji.

* Kako se odvijala vaša karijera na USC?

– Kao što sam i rekao, Kevin O Nil je imao običaj da regrutuje evropske igrače, koje izuzetno ceni. Nakon njegove smene, naglo mi je smanjena uloga u timu. Verovatno nisam ni bio po ukusu Endija Enfilda, koji je i promenio koncept, u smislu da je više forsirao američke igrače, što je opet, na neki način, i u redu. Prihvatio sam njegovu odluku zdravorazumski i usredsredio se na završnu godinu studija. Južna Kalifornija je jedan od reprezentativnijih univerziteta u Americi i zbog toga sam na njemu i želeo da završim studije međunarodnih odnosa i biznis menadžmenta. Uzgred, na poslednjoj godini sam operisao i rame, tako da sam bio svestan da neću puno igrati.

* Usledio je vaš povratak u Srbiju i obnova saradnje sa Mutom Nikolićem.

– Mene je trener Nikolić poznavao još dok sam igrao u mlađim kategorijama. Obojica smo Kragujevčani, a Muta je bio trener i mom ocu. I pre mog odlaska u Ameriku Nikolić mi je ponudio ugovor na četiri godine, ali sam se ipak odlučio za studije. Kada sam se vratio iz Amerike imao sam ponudu iz Španije, nekih timova iz ABA lige, ali sam se odlučio za saradnju sa Mutom Nikolićem.

* Posle prve sezone u srpskoj klupskoj košarci, možete li biti zadovoljni učinjenim?

– Dinamik, posle Crvene zvezde, sigurno ima najbolje uslove za rad… Hala nam je 24 časa na raspolaganju, teretana, sauna… Mislim da sam doneo pravu odluku dolaskom u Dinamik, jednu, po svim parametrima, zdravu sredinu. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na našu košarku; u Americi se igra mnogo brže, daleko više u fazi tranzicije… Više se koristi igra jedan na jedan. Drago mi je što smo pokazali da sa svima možemo ravnopravno da se nosimo, osim sa Crvenom zvezdom, koja je bila daleko najkvalitetnija.

* Nakon definitivnog dolaska trenera Nikolića u Partizan pojavila se informacija da će iz Dinamika u Humsku povesti Stevanovića, Lazića i vašu malenkost?

– Znam sam da će Muta Nikolić postati novi trener Partizana. Čuo sam i za mogućnost da nas trojica – Andrija Stevanović, Aleksandar Lazić i ja – pređemo u redove crno-belih. Kada sam saznao za takvu mogućnost, kontaktirao sam mog menadžera Vladu Dragutinovića, međutim zvaničnih razgovora sa Partizanom nije bilo.

Vučević poslednji „pik“ sa USC

Uprkos dobroj reputaciji sa Univerziteta Južna Kalifornija poslednjih godina nijedan igrač nije izabran na Draftu.

– Nikola Vučević je poslednji igrač sa USC koji je izabran na Draftu. Dvejn Dedmon iz San Antonija je, recimo, moj bivši saigrač sa USC. On nije draftovan, ali je uspeo da se izbori za ugovor, prvo sa Golden Stejtom, Filadelfijom, Orlandom, dok je u poslednjoj sezoni nastupao za Sparse. USC je poslednjih pet godina imao potencijalne pikove, ali niko nije izabran.

Dinamik u ABA Drugoj ligi

– Koliko sam upućen, Dinamik bi trebalo naredne sezone da bude deo novoformirane ABA Druge lige. U tom slučaju, meni ne bi bio problem da odradim poslednju godinu ugovora sa Dinamikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari