Streljaštvo: Nova generacija obeležila završnicu Kupa Srbije 1

Završnicu Kupa Streljačkog saveza Srbije malokalibarskim oružjem obeležili su takmičari nove generacije, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

Poslednjeg dana finalnog turnira u Novom Sadu zlatne medalje u apsolutnoj konkurenciji u disciplinama puškom osvojili su juniorka kragujevačkog „Čika Mate“ Nevena Armuš (trostav 3 puta 20 metaka) i njen klupski drug, doskorašnji junior Miloš Ivanović (MK puška ležeći). MK puškom ležeći za omladince pobedio je još jedan talenat „Čika Mate“ Stevan Jovanović, a u trostavu za juniorke najpreciznija je bila članica domaćeg Novog Sada 1790 Sanja Vukašinović. Jedini olimpijac koji se poslednjeg dana radovao zlatnoj medalji je Dimitrije Grgić (Akademac), pobednik u takmičenju pištoljem središnjeg paljenja.

Najuspešniji klub finalnog turnira je kragujevački „Čika Mata“, čiji strelci su osvojili pet od mogućih osam zlatnih medalja puškom.

U trostavu za dame (3 puta 20 metaka), omladinke su „upucale“ sve tri medalje u apsolutnoj konkurenciji. Iza pobednice Nevena Armuš („Čika Mata“), plasirale su se Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) i Milica Babić (Pobednik). Zanimljivo je da se od njih tri samo Vukašinovićeva popela na pobedničko postolje posle juniorskog finala. Takmičarka Novog Sada 1790 je trijumfovala u omladinskoj konkurenciji. Srebro je pripalo pobednici subotnjeg takmičenja MK puškom iz ležećeg stava Ani Akifović (Novi Beograd Ušće), a bronza Mariji Kolarević (Jedinstvo Stara Pazova). Inače, zlato u apsolutnoj konkurenciji branila je Babićeva, a u omladinskoj Akifovićeva.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama (583 kruga) postigla je Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), koja je na kraju zauzela sedmo mesto. Najuspešnija seniorka u finalu bila je četvrtoplasirana Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće), Andrea Arsović (Partizan) je osvojila petu poziciju…

Strelci kragujevačkog „Čika Mate“ dominirali su u gađanju MK puškom iz ležećeg stava osvajanjem sva tri odličja. Miloš Ivanović (u finale ušao kao osmi) je trijumfom iznenadio daleko iskusnije klupske kolege Milutina Stefanovića (drugo mesto) i branioca zlata Stevana Pletikosića (treći). I u subotu, u muškom trostavu sva tri odličja pokupili su članovi kragujevačkog kluba, tada je najbolji bio Pletikosić, drugi Stefanović, a treće mesto pripalo je junioru Stevanu Jovanoviću.

Stevan Jovanović je jedini pobednik Kupa 2016. u disciplinama puškom koji je ove sezone odbranio zlato (pištoljem je to uspelo Zorani Arunović). I to ne jedno, nego dva najsjajnija odličja. Jovanović je u subotu je reprizirao prošlogodišnji uspeh u trostavu za juniore. Danas se okitio i zlatom MK puškom ležeći u omladinskoj konkurenciji, pa ovogodišnji Kup završava sa novom „duplom krunom“.

Iako mu gađanje pištoljem središnjeg paljenja nije specijalnost, reprezentativac Dimitrije Grgić (Akademac) je u ovoj neolimpijskoj disciplini ubedljivo trijumfovao sa 553 kruga. Branilac zlata Srđan Milović (Univerzal M) je zauzeo četvrto mesto. Finale Kupa Grgić završava sa dve medalje, jer je u subotu osvojio drugu poziciju pištoljem središnjeg izbora.

POBEDNICI KUPA SRBIJE 2017:

Apsolutna konkurencija
Trostav 3 puta 40 metaka: Stevan Pletikosić („Čika Mata“)
MK puška 60 metaka ležeći (M): Miloš Ivanović („Čika Mata“)
MK puška 60 metaka ležeći (Ž): Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće)
Trostav 3 puta 20 metaka: Nevena Armuš („Čika Mata“)
Pištolj slobodnog izbora: Damir Mikec (Policajac)
Sportski pištolj: Zorana Arunović (Crvena zvezda)*
Pištolj središnjeg paljenja: Dimitrije Grgić (Akademac)

Juniorska konkurencija
Trostav 3 puta 40 metaka: Stevan Jovanović („Čika Mata“)*
MK puška ležeći (M): Stevan Jovanović („Čika Mata“)*
MK puška ležeći (Ž): Ana Akifović (Novi Beograd Ušće)
Trostav 3 puta 20 metaka: Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790)
(u gađanju pištoljem nije bilo juniorskih takmičenja)

Zvezdicom (*) su označeni strelci koji su odbranili zlatnu medalju osvojenu 2016. (Kraj) Obradio D. Đ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari