Zvučaće vam čudno, ali verujte mi da je trenutno glavna preokupacija organizatora na Vimbldonu da obezbede dovoljnu količinu peškira. Razlog nisu ni kiše, ni poplave koje haraju Engleskom, već Nole Đoković. Naime, naš najbolji teniser je izjavio da mu je cilj da postane prvi igrač na svetu, a san da osvoji Vimbldon.

Zvučaće vam čudno, ali verujte mi da je trenutno glavna preokupacija organizatora na Vimbldonu da obezbede dovoljnu količinu peškira. Razlog nisu ni kiše, ni poplave koje haraju Engleskom, već Nole Đoković. Naime, naš najbolji teniser je izjavio da mu je cilj da postane prvi igrač na svetu, a san da osvoji Vimbldon. I da će, ako se to dogodi, od sreće poskidati svu odeću sa sebe! Imajući u vidu u kakvoj je formi organizatori ne isključuju mogućnost da se to može i dogoditi , pa su prionuli stvaranju zaliha peškira, jer golotinja ipak nije dobro viđena na Centralnom terenu.
Inače naša teniska zvezda izaziva podjednaku fascinaciju kako na terenu tako i van njega. On je na travnjaku centralnog terena bio kao kod kuće – koncentrisan, motivisan, siguran u svoje umeće i veoma borben. Zapravo, on nije odigrao meč sa Italijanom Staraćeom, već je kroz njega protrčao. Bilo je to pre dobro zagrevanje. Van terena simpatičan, šarmantan, opušten, duhovit. Rečju, dečko koji ima sve – igru, zrelost, mentalnu čvrstinu, ambiciju i harizmu.

Rezultati 2. kola

Muškarci: Rodik (3) – Udomčoke 6:3, 6:4, 7:6; Gonzales (5) – Falja 4:6, 6:3, 6:4, 7:6; Gaske (12) – Mahut 6:4, 6:3, 6:4;

Žene: Hingis (9) – Nakamura 6:1, 6:2; Segera – Stosur (27) 6:2, 5:7, 6:4; Vesnina – Loa 6:1, 6:2; Grenvil – Bamer (20) 6:1, 6:4; S. Vilijmas (7) – Molik 7:6, 6:3.

Što se tiče naših dama, one igraju kako im i dolikuje – lepo. I Jelena i Ana su u dosadašnjim mečevima pokazale sigurnost, lakoću, preciznost i zavidan nivo koncentracije i za sada, kako stvari izgledaju, deluju nezaustavljivo. O komentarima muške publike ne vredi ni pričati – oni su još bolji i plastičniji od ekspertskih.

Pobede srpskih tenisera

Ana Ivanović uspešno je startovala na Vimbldonu, pobedom nad Melindom Cink 6:0, 7:6(3). Ivanovićeva je od starta nametnula svoj ritam igre i primorala protivnicu na veliki broj grešaka, što joj je omogućilo da prvi set reši u svoju korist sa maksimalnih 6:0, posle samo 19 minuta. Ivanovićeva, koja je na Vimbldonu postavljena za šestog favorita, u drugoj rundi takmičenja igraće protiv Amerikanke Mejlen Tu. Janko Tipsarević kao da se ove godine na Vimbldonu pretplatio na triler mečeve, pa je tako nakon prvog kola u kojem je od 0:2, stigao do pobede, u drugoj rundi srpski teniser ponovo odigrao pet setova, pobedivši Francuza Florana Seru (90. na ATP listi) 6:3, 6:2, 6:7, 3:6, 6:2. Tipsarević će u trećem kolu igrati protiv petog nosioca Čileanca Fernanda Gonzalesa. Ubedljiva u drugom kolu bila je Jelena Janković koja je bila bolja od Jarmile Gajdošove 6:1, 6:1. Treći nosilac na turniru u 3. kolu igrati protiv bolje iz meča Lusi Safarova – Eleni Danilidu.

Marija Šarapova je izazvala pažnju ne toliko svojom igrom koliko svojom odećom. Nakon raznih kreacija koje je proteklih godina šetala teniskim terenima, koje su često bile prikladnije za večernje izlaske nego za sportske okršaje, sada se pojavila kao „labud“. Naime u haljini sa volanima i krilima i kako je objasnila – direktno inspirisanom Labudovim jezerom. Međutim, njen ples je bio razočaravajući. Jer na terenu nije bio labud, već pre neka agresivna ptica graktalica – imajući u vidu snagu i jačinu krikova koje je ispuštala.
Do sada, na Vimbldonu nije bio viđen dežurni pevač šampionata – Klif Ričards. No, zbog toga, čini se niko ne pati. Čak ni najveći nostalgičari. Tim više što je tu novi čovek – Vins Spadea, tridesetdvogodišnji američki teniser. Peti igrač Amerike izgleda podjednako dobro vlada i reketom i rečima, jer on je neka vrsta urbanog poete – repera u svom slobodnom vremenu. To mu tako lako i dobro ide, da je već za ovih nekoliko dana zabavljao štampu sa nekoliko pesama na temu tenisera, šampionata. U Americi je njegov talenat repera prepoznat i već je imao više ponuda da snimi albume, međutim on ne želi da se upusti u komercijalizaciju, već će za ljubitelje repa snimiti nekoliko traka i pustiti ih na internetu.
Teren broj 2, poznatiji kao «grobnica šampiona» za sada još nije imao nijednu žrtvu. Venus Vilijams je lako mogla biti prva, budući da je jedva preživela okršaj sa izvanrednom 19-godišnjom Ruskinjom Alom Kudrjavcevom. Njihov meč je bio pravi triler i sigurno do sada najuzbudljiviji, najžešći i najkvalitetniji. Iako je talentovana Ala napustila teren u suzama, uteha joj može biti što je Venus sigurno neće zaboraviti i što će u budućnosti svakako gledati da je izbegne.
Iako su sve britanske nade davno izgubljene i iako više niko ništa ne očekuje, možda će se ipak dogoditi čudo i ovo biti Henmanova godina! Čovek koji je personifikovao sve britanske nade, očekivanja i želje da uzme vimbldonski trofej, koga su godinama bodrili, podržavali i za koga su histerično navijali i koji ih je konačno razočarao stigavši najdalje do polufinala, sada je na putu da napravi iznenađenje. Tridesetrogodišnji nadareni igrač na travi, na koga su ove godine vršili pritisak da se konačno povuče i ne dovodi nepotrebno naciju do ludila i beznađa ostvario je izvanrednu pobedu nad Mojom u prvom kolu, u epskom meču u pet setova. Oduševljenje je toliko, da je henmanija opet u punom jeku. Čak je i odlazak Blera u drugom planu. Dokle će Henman izdržati je veliko pitanje. No, moguće je, da s obzirom na to da prvi put nema nikakvih očekivanja od njega, on iznenadi ne samo naciju nego i sebe.
Ovaj Vimbldon će obeležiti ne samo kiše, velike zvezde, dobar tenis, već i literatura. Teniseri su se naime bacili na pisanje. Autobiografije, memoari, zbirke poezije, priručnici, intimna svedočanstva. Među autorima možete naći imena poput Žastin Enan, Džemsa Blejka, Pati Šnider, Peta Keša. Knjige niču svakodnevno i takvom brzinom da je samo pitanje ko će osvojiti Buker prize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari