Struka o imenovanju Tumbakovića: Izbor je dobar, ali je njegov tajming loš 1Foto: STARSPORT

Pravi čovek, na pravom mestu, ali u pogrešno vreme, ovako za Danas čuveni trener Ljupko Petrović komentariše postavljanje Ljubiše Tumbakovića za novog selektora A reprezentacije Srbije.

Naš sagovornik nema dilemu da je doskorašnji strateg Crne Gore dobar izbor Fudbalskog saveza Srbije, ali, kako kaže, ne može da se zapita zašto se čekalo da „rezultati potpuno odu nizbrdo“, pa da se tek onda „pozove iskusni stručnjak“.

– Tumbaković je trofejni stručnjak, čovek od ugleda. Nije ni trebalo da odlazi u Crnu Goru da bude selektor, pa tek sad da dođe. Trebalo je mnogo ranije da dobije šansu na klupi nacionalnog tima. Dobro je da se Savez okrenuo dokazanom stručnjaku, a ne da se početnicima daje da se uče na selektorskoj poziciji. Smetalo im je kada su s pravom mnogi kritikovali Krstajića da je neiksusan, da još nije dorastao poslu. Sad ih treba pitati zašto su se onda okrenuli iskusnom stručnjaku? LJubiši Tumbakoviću nema šta da se prigovori, on ima sve ono što bi jedan selektor trebalo da ima u biografiji, a to su autoritet, znanje, rezultate u Srbiji i u inostranstvu… Ima tu, naravno, i drugih naših trenera sa dovoljno iskustva da vode nacionalni tim, kao na primer Milorad Kosanović, ali nema dileme da je Tumba taj poziv zaslužio – priča Petrović.

Trener koji je sa Crvenom zvezdom 1991. osvojio Kup evropskih šampiona napominje i da njegovog kolegu na klupi „orlova“ čeka izuzetno težak zadatak.

– Zato kažem da je u pogrešno vreme dobio šansu. Rezultati su loši, mora da se vadi kestenje iz vatre, a vremena je malo, ili možda nimalo. Nema vremena za uigravanje tima, a mora da u narednih pet utakmica odmah ostvari rezultate. On će sada morati da ispravlja greške onih koji su paušalno birali selektore pre njega. Ne bi bilo dobro da ga na kraju gurnu u situaciju da se pravda za tuđe greške – tvrdi Petrović.

Ivan Golac, bivši trener i fudbaler Partizana koji ima dugogodišnje iskustvo u inostranstvu, kaže da je Tumbaković „izuzetak kao selektor“ pošto se „ovde po pravilu na tu poziciju imenuju nestručni ljudi“.

– Kod nas sve ide s brda s dola, pa tako i selektor. Nije jasno po kakvim se kriterijumima tačno bira, reprezentacija nema višegodišnji plan, ne postoji sistem… Nama se samo tako slučajno dogodi da povremeno dođe iskusni stručnjak poput Tumbakovića koji treba da vadi „vruć krompir“, da rezultatski ambis pretvori u uspeh. Nezahvalno je što prvi meč igra protiv Portugala, prvaka Evrope. Teže od toga ne može. Plaši me da ne krene već posle te utakmice u javnom mnjenju da se pravi utisak da je odmah selektor kriv, a svi znamo ko i kako formira mišljenje javnog mnjenja – smatra Golac.

Na pitanje da li Tumbaković može da razbije mantru po kojoj Savez selektore u proseku menja jednom godišnje, Golac odgovara:

– Teško je potrajati u zemlji gde treba biti poseban profil čoveka da bi istrajao u takvom okruženju kakvo vlada u našem fudbalu. Voleo bih da Tumbaković dobije vremena jer za pet mečeva kvalifikacija praktično ne može ništa da uradi. Tek u nekom narednom ciklusu može da uspe da izgradi igru i onda da krenu da dolaze i vrhunski rezultati.

Novinar Eurosporta Smiljan Banjac smatra da će Tumbakoviću biti veoma teško jer od starta mora da se uhvati u koštac sa mnogim problemima.

– Suočava se sa nasleđenom lošom atmosferom na relaciji selektor – igrači koju je ostavio njegov prethodnik Mladen Krstajić. Prioritetni zadatak mu je da u reprezentaciju vrati Luku Milivojevića i Matiju Nastastića. To neće biti lako, međutim, Tumbaković ima dovoljno autoriteta da ubedi pomenute igrače da se vrate u nacionalni tim. Sa prevaziđenim problemima tog tipa vratiće se i poverenje, a samim tim i dobra atmosfera koja je preduslov za ostvarenje zacrtanog cilja: plasmana na EURO. Novi početak biće i najteži, utakmica protiv Portugala. Tumbakoviću i timu zato treba pružiti podršku – zaključuje Banjac.

Mora sam da sastavlja tim

Ivan Golac ističe da LJubiša Tumbaković mora da se odupre pritisku kome su bili izloženi njegovi prethodnici.

– Verujem da će selektirati po sopstvenoj savesti, da neće dozvoliti nametanje igrača od strane menadžera i vrha Saveza kao što smo videli u bliskoj prošlosti. Navijaću za njega da istraje u tome, a siguran sam i da će imati rezultat pošto neće dozvoliti mešanje nestručnih ljudi – smatra Golac.

Uvek bio gospodin u derbijima

Ljupko Petrović ističe da mu je novi selekotr uvek bio veliki rival, ali da nikada nije prešao granicu pristojnosti u večitim derbijima između Zvezde i Partizana.

– Umeo je da podnese poraz, da čestita, ali i da ne bude zanesen u pobedi. Odigrali smo jedan sjajan derbi na stadionu Partizana kada je Krupniković dao gol makazicama. Vodili smo 2:0 na poluvremenu, ali je Partizan izjednačio na 2:2. Nadmudrio me je u toj utakmici. Uspeo je da se podigne iz rezultatskog ambisa, a to nam upravo treba sada u reprezentaciji. Posle sam ja njega nadmudrio u 100. derbiju na „Marakani“. Vodili su 1:0, ali smo golovima Kovačevića i Stojkovskog napravili preokret. Bio je tada ogroman pritisak na obojicu jer se rešavala titula, ali se poneo kao džentlmen i čestitao od srca. Nisu nažalost svi treneri protiv kojih sam igrao bili takva gospoda – priseća se Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari