Ko je sudija Damir Javor, trn u oku Nebojše Čovića? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Slovenački košarkaški sudija Damir Javor trn je u oku Crvenoj zvezdi, a crveno-beli ne mogu očima da ga vide jer drže da ih je on uzeo na zub.

U predvečerje večitog derbija u drugoj utakmici finala plej-ofa ABA lige, u kojoj je Zvezda i večeras domaćin Partizanu u hali „Aleksandar Nikolić“ (19.30 časova), predsednik crveno-belih Nebojša Čović poziva navijače da odole na provokacije i „ne reaguju na eventualne pokušaje Damira Javora (ili nekog drugog sudije)“.

Slovenačkom arbitru je povereno da sa Urošom Oberkneževićem iz Srbije i Milošem Koljenšićem iz Crne Gore deli pravdu u još jednom napregnutom duelu dva najbolja kluba regionalne košarke s velikim ulogom.

Koje mu to grehe Zvezda pripisuje, što njenog glavnog čoveka podstiče da pred punu dvoranu istakne znak upozorenja (!)?

Koreni nezadovoljstva su u ABA ligi maltene od Javorovih početaka u njoj pre dvadeset godina, a dva ekstremna slučaja po kojima ga na Malom Kalemegdanu znaju kao zlu paru su sa utakmica s bratskim Olimpijakosom u Evroligi.

Pre sedam godina beogradski i atinski crveno-beli su se sreli u Beogradu potkraj osnovnog dela. Goste je vodio sadašnji Zvezdin trener Grk Sferopulos, a pomoćnik mu je bio Tomić, koji je ne tako davno sedeo na klupi Zvezde.

Ko je sudija Damir Javor, trn u oku Nebojše Čovića? 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Domaćinu je pobeda bila potrebna da uhvati poslednji voz za odlazak u četvrtfinale plej-ofa, a gost je slavio sa 66:64 pobedonosnim pogotkom Printezisa za dva poena četiri sekunde pre završetka meča.

Konačnom raspletu je pri nerešenom rezultatu neposredno prethodila sporna odluka na Zvezdinu štetu.

Gudurić je bio u prodoru. Da bi iz situacije u koju je zapao izvukao najviše, loptom je gađao protivničkog igrača, a od njega je ona otišla u aut.

Španski sudija Huan karlos Garsija, koji je bio najbliži mestu događaja, pokazao je da lopta pripada Zvezdi.

Na zahtev Javora, koji je bio najudaljeniji i bez dobrog pregleda, poseglo se za video-snimkom na zapisničkom stolu. To je trajalo čitavu večnost i nije pomoglo.

Damir Javor je onda dosudio „mrtvu loptu“, a to je značilo da lopta ide u ruke Olimpijakosa, jer je naizmenična strelica pala na njegov red.

Javor je tako, siktala je Zvezda, povredio pravila igre pošto u slučaju „mrtve lopte“, dosuđene posle gledanja snimka, posed pripada timu kojem je odeljen prvobitno, pre „košarkaškog VAR-a“, a to su bili beogradski crveno-beli.

U svežijem sećanju Zvezdinih navijača je duel s Olimpijakosom u decembru 2020, ali u nekadašnjem „Pioniru“, koji je isto pripao gostima u dramatičnoj završnici Printezisovom snalažljivošću na dve sekunde pre kraja (81:79).

Žuč domaćina se izlila jer se smatralo da je as grčkog velikana Spanulis načinio prekršaj u napadu u duelu s Lazićem malo pre nego što se junak pobede dokopao lopte za pobedonosni koš.

Na Jutjubu se pojavila kompilacija sudijskih grešaka s tog meča pod oznakom „besramna pljačka“.

Zvezda se na Javora obrušila i u finalu ABA lige 2018.

U trećoj utakmici, a prvoj u „Morači“ posle 1:1 u Beogradu, Podgoričani su pobedili sa 78:77 (u poslednjih 80 sekundi niko nije dao koš), a onda i u sledećoj, što im je bilo dovoljno za titulu regionalnog prvaka.

– Ovo je bruka i sramota za regionalnu ligu i pitanje je da li će opstati. Pitanje je šta će sutra biti. Nijednu izjavu do ove nisam dao. Istu ovu izjavu bih dao i da je dobila Crvena zvezda. O Javoru, drvetu znamenitom, bolje i da ne pričam. Suđenje je bilo skandalozno, ovo je otimačina, krađa… Prvi put sam video svašta, još je samo ostalo da sudija da za protivničku ekipu koš. Ovde Javor sudi kako mu narede i kako mu se objasni. Neće da vidi instant riplej da je pogrešio, jer je ta tvrdoglava mazga promenjenog identiteta. I to smo isto rekli, nemojte da gurate Javora jer imamo loše iskustvo. Pitam se kako je moguće da se sudije znaju četiri meča unapred? Oni su određeni na proslavama, to vidimo – grmeo je tada Čović.

Zvezda i Budućnost su se sastali u borbi za tron i dogodine, a trofej je prigrabio beogradski tim sa ubedljvih 97:54 u majstorici u Beogradu.

Javor, koji je već bio omražen među zvezdašima, sudio je u drugoj utakmici („Pionir“, 107:69) i u četvrtoj („Morača“, 84:80).

Damir Javor je u Beogradu, čak i pored terena, bio pod budnom brigom obezbeđenja, koje ga je i izvelo iz dvorane.

Možda mu je ipak u najružnijem sećanju ostao evroligaški duel Panatinaikosa i Barselone u februaru 2020.

Iz bezbednosnih razloga sudije su iz „OAKA“ arene tada išle taksijem do hotela, ali su ih i tako „kamuflirane“ prepoznali ratoiborni Panatinaikosovi navijači, koji su ih presreli. Epilog su bile lakše povrede Italijana Lamonike, zbog kojih je ipak primljen u bolnicu, i prestravljeni Javor.

Damir Javor je po profesiji inženjer.

U sudijske vode je ušao 1996. Vodio je u početku i utakmice domaće lige. Znak FIBA ima od 2006, a u Evroligi je od 2008.

Zvezda protiv Partizana vodi s 1:0 u pobedama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari