Sudija Jovanović očigledno smeta Savezu 1Foto: STARSPORT

Verovatno bih i ja kao sudija Srđan Jovanović dosudio faul Žandera nad Stojkovićem jer je u prvi mah zaista delovalo zbog tog lakta da je napravljen prekršaj nad vratarem – priča za Danas bivši fudbalski sudija Rade Đorović o spornoj situaciji sa 161. večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde.

Međutim, televizijski snimak je po rečima Đurovića pokazao da je internacionalni arbitar koji sudi i Ligu šampiona ipak doneo neispravnu odluku.

– Lako je sada pričati kada se sto puta pogleda snimak iz sto različitih uglova. Žander je bio okrenut leđima i čekao je loptu i nije znao gde mu se nalazi Stojković koji je ustvari naleteo na njega. Stojković je zakasnio na intervenciju u ovom slučaju. Vratar u petercu nije apsolutno zaštićen, kao što mnogi misle, ali jeste zaštićeniji u odnosu na ostale delove terena. Međutim, u ovom slučaju ipak ne možemo govoriti o prekršaju napadača nad čuvarem mreže. S druge strane, treba uzeti u obzir sve okolnosti koje su prethodile toj situaciji, koliko je igrača bilo u kaznenom prostoru i koliko je to bila jako teška situacija za donošenje odluke. Da nije posle toga Partizan dao gol verovatno danas ne bismo ni pričali o ovoj odluci Jovanovića – dodaje Đurović.

Jovanović je prema njegovim rečima posle derbija ostavljen na vetrometini.

– Očigledno je da sudija Srđan Jovanović nije po volji mnogima u Savezu. Bilo je mnogo drastičnijih primera i previda arbitara, a da se niko iz Sudijske komisije nije oglasio. Apstraktno mi je da se Igor Radojičić iz Sudijske komisije sada oglasio, a ranije se nije oglašavao nikada, osim ako mu se ne da drugačiji signal. On je svojom izjavom prejudicirao odluku Sudijske komisije koja još uvek nije donesena. Ne treba biti mudar analitičar da se zaključi za koje se arbitre iz Sudijske komisije odmah oglase, a za koje ne – navodi Đurović.

On na kraju navodi da je u ovom slučaju bitno naglasiti da ne postoji namera Jovanovića da ošteti Crvenu zvezdu.

– Greške se dešavaju, a pravo je pitanje da li su namerne. Ne vidim malicioznost u ovoj odluci Jovanovića koji je ne gledajući ovu tešku situaciju odlično vodio ceo meč i potvrdio da ga UEFA nije izabrala za Ligu šampiona slučajno. U pitanju je sudija sa dugogodišnjim iskustvom u Evropi, a kome sve do sada nije bilo povereno suđenje derbija. Jovanović sa svojom karijerom nema ni jedan razlog da bilo koga namerno ošteti i tako sebe diskredituje. Nije dobro da ovakve sudije potrošimo posle samo jedne utakmice – zaključuje Đurović.

Sastanak kao apsurd

Rade Đurović ocenjuje da FSS nije trebalo da pre derbija pravi sastanak predstavnika večitih rivala sa sudijom Srđanom Jovanovićem.

– Sastanak predstavnika Partizana i Zvezde sa sudijom koji će voditi derbi dan pre utakmice je apsurd. To samo pokazuje slabost Saveza – navodi Rade Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari