Sudija koji je nameštaljke u srpskom fudbalu prijavio UEFA: Oni koji nameštaju utakmice kriju se iza državnog vrha 1Ninosalv Spasić. Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nekadašnji fudbalski sudija Ninoslav Spasić, koji je u sedište UEFA u Nionu poslao prijavu o nameštanju utakmice Srpske lige zapad između Borca i Poleta, u razgovoru za Danas kaže da je ovo samo jedan od brojnih mečeva u čiju se regularnost sumnja, ali da je u pitanju drastičan primer. Spasić dodaje da iza klubova koji nameštaju utakmice navodno stoje uticajni političari i da se zbog toga obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Meč između Borca i Poleta sam prijavio zbog toga što je očigledno neregularan, nikada nisam video da je jedna utakmica ovako nevešto nameštena kao ova. Nadam se da će Evropska fudbalska unija pokrenuti istragu, ali ako to ne urade imam još utakmica čija je regularnost sumnjiva, pa ću i to proslediti. U kontaktu sam sa sekretarom UEFA, zahvalio mi se na saradnji i rekao mi je da će se oni ozbiljno pozabaviti materijalom koji im budem dostavljao“.

Zašto Fudbalski savez Srbije nije reagovao na prijavu o neregularnosti ove utakmice?

„Navodno, razlog je to što je u nameštanje ove utakmice umešan politički vrh na nivou zapadne Srbije. To je rekao i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionlnih fudbalera. Od FSS ne očekujem ništa, siguran sam da će njihov odgovor biti da je kod nas sve regularno i da neće talasati jer im prvog u mesecu stižu velike plate“.

Da li očekujete podršku FSS u vašim nastojanjima da razotkrijete eventualne neregularnosti u srpskom fudbalu?

„Dok je ova garnitura na čelu FSS, u kojoj su Jovan Šurbatović i Nenad Bjeković, ne očekujem ni podršku ni zaštitu. Imam puno toga da objavim i o Nenadu Bjekoviću i uskoro ću i to uraditi“.

Kakvu reakciju očekujete od UEFA?

„Očekujem pozitivan ishod. Ako bi se ozbiljno pozabavili prijavom i pogledali snimak onda ne sumnjam da će proceniti da je meč namešten. Ja ću svakako nastaviti da im dostavljam materijale o neregularnostima u srpskom fudbalu, pa ako vidim da nema reakcije onda ću dići ruke. Šta da radim, ne mogu sam da se borim. Dobijam podršku na društvenim mrežama ili preko privatnih poruka, ali niko ne želi da se javno oglasi. Ljude je strah. Klubovi koji nameštaju utakmice nazivaju „državnim projektima“. Zato sam se mejlom obratio kabinetu predsednika Srbije Aleksandru Vučiću i pitao da li je to zaista tako, jer ako je to tačno onda je najbolje da mi kojima je stalo do srpskog fudbala i koji pokušavamo da iskorenimo anomalije dignemo ruke. Voleo bih da dobijem odgovor, jer se svi kriju iza državnog vrha“.

Da li to znači da FSS više nije nadležan za utvrđivanje regularnosti u domaćim takmičenjima?

„Nadležan je, jer UEFA svoju procenu ponovo prosledi FSS ali oni će da urade onako kako su radili i do sada.

Koliko ste utakmica sudili za koje ste posumnjali da su nameštene, ali niste mogli da dokažete?

„Video sam puno nameštenih utakmica, neke od njih su se pojavljivale u javnosti i u medijima. Ima puno prijavljenih utakmica ali za FSS uvek je sve regularno. Oni imaju komisiju koja prosledi službenim licima materijal da bi oni ocenili da li su se desile neke nezakonite radnje i da li je utakmica nameštena. Nikada se do sada nije desilo da se na osnovu njihovih izjava proceni da je neki meč namešten. Zato je UEFA oformila odeljenje čiji je zadatak da se pozabavi tim slučajevima“.

Da li ste imali problema zbog toga što ste prijavili ovaj meč u UEFA?

„Dobijao sam poruke sa nepoznatih brojeva, neke sam sačuvao ako budem prinuđen da to prijavim policiji. Recimo, „šta ti je trebalo da ovo radiš“, pa onda „šta se ti mešaš, ima ko će o tome da razmišlja“. Zatim, pozvao me je neki čovek koji se nije predstavio i rekao da je u pitanju nešto što je više od sporta, da je umešana politika“.

Da li se može reći da je srpski fudbal neregularan?

„Takmičenje u srpskom fudbalu je neregularno, to odgovorno tvrdim. Recimo, uveden je VAR da bi se unapredila regularnost, ali je ispalo da se ta tehnologija ne primenjuje onako kako bi trebalo, nisu isti aršini za sve klubove. Dešava se da sudije u VAR sobi imaju potpuno drugačiju procenu od svih na stadionu ili onih koji meč posmatraju preko televizijskih prenosa i gde je očigledno da nisu u pravu. Pa kako onda da ne posumnjate u regularnost? Dobar primer je utakmica između Radnika i Partizana na kojoj sudija nije dosudio penal, ali su ga pozvali iz VAR sobe iako ni oni nisu bili sigurni. Na kraju arbitar je ipak dosudio kazneni udarac. Još gora situacija je na mečevima Prve lige, na kojima nema VAR tehnologije i na kojima sudije rade šta hoće. Tražio sam izveštaje sa 17 utakmica za koje sumnjam da su nameštene i na snimcima se vidi da je sudija direktno uticao na rezultat. Ipak, nikada se nije desilo da je na tim mečevima arbitar dobio negativnu ocenu. Sve ću to proslediti u UEFA“, zaključuje Ninoslav Spasić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari