Suicid ili šansa za male 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

Kompromis kao termin najbolje opisuje razloge zbog kojih je Zajednica klubova odlučila da Superligu proširi na 20, a Prvu ligu Srbije na 18 klubova.

Upravo su ovu reč kao ključnu u donošenju (ne)sporne odluke u razgovoru za Danas iskoristili i zagovornici i protivnici najjače domaće lige koja će od naredne sezone biti glomaznija čak i od nemačke Bundeslige. Tako će u Superligu će na leto četiri nova kluba, a u Prvoj ligi Srbije biće otvoreno čak šest novih mesta.

Predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović u izjavi za naš list naziva odluku o proširenju liga „kompromisno pametnom“.

– Moj stav je da je to zaista odlična odluka. Sačuvan je sportski duh i fer-plej odnos shodno situaciji koja nas je zadesila. Mislim da je u ovom trenutku to ubedljivo najbolja odluka i rešenje koje nije oštetilo ambiciju nijednog kluba – objašnjava Lazović.

On navodi da je ova odluka bitna i zbog toga što će šansu dobiti mnogi klubovi van Beograda, iz delova zemlje koji su do sada bili zapostavljeni.

– Dobra je odluka za razvoj fudbala da se širi u sredine koje su ga se jako zaželele a koje nisu imale priliku da kod sebe gledaju najbolje srpske klubove. Sledeće sezone imaće mogućnost  da uživaju, što je veoma bitno za razvoj fudbala – poručuje Lazović.

Trener Milorad Kosanović upozorava da prvenstvo sa 20 klubova ne može da bude zanimljivo i jako takmičenje.

– Srbija i 20 klubova, pa to nema šanse… To je razvodnjavanje kvaliteta. Fudbal će da trpi zbog ustupka nekim timovima i sredinama, a pre svega prema visokim funkcionerima Saveza čiji se klubovi bore za opstanak ili ulazak u viši rang. Stav da liga s više klubova razvija fudbal van Beograda ne pije vodu jer ja opet vidim da će ući mnogi timovi iz glavnog grada. Kvalitet treba da se koncentriše na određena mesta, ali ne ovako, već sistemskim razvojem fudbala i mlađih kategorija u tim sredinama koje će vremenom stvoriti nekog novog superligaša – priča Kosanović.

Bivši trener Crvene zvezde i Vojvodine ističe da ćemo brže nego što mislimo imati neku novu reformu broja učesnika u najjačim ligama.

– To neće trajati ni godinu dana, pa će morati da smišljaju nešto novo. Posle 10 kola će da se potpuno razvodnji takmičenje, imaćete ligu gde se tri, četiri ekipe bore za vrh, sedam, osam na sredini tabele i ostali bez ikakve ambicije da pobede nekog iznad tog 10. mesta. Ligu treba praviti u interesu razvoja sporta, a ne zbog drugih stvari. Može i tu da se uradi ustupak, ali ne na silu. Mnogi misle da im je lakše da tako ostanu u ligi, a velikima poput Zvezde i Partizana je svejedno. Ne vidim da je to dobro za fudbal. Ako ćemo pošteno, mi jedva imamo ligu za 10 do 12 klubova u vrh glave – dodaje Kosanović.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica smatra da Savez odobravanjem preglomaznih liga ustvari kupuje glasove klubova kojima omogućava igranje u višem rangu.

– Za mene je liga od 20 klubova fudbalski suicid. Sezona od 38. kola nije viđena još od 1999. kada je tadašnja prekinuta zbog bombardovanja Jugoslavije. Očigledno je u pitanju interesna odluka koja nema mnogo veze sa fudbalom. I ja sam se ranije zalagao za proširenje sa 16 na 18 klubova. Tačno je da što je manje klubova u ligi zatvaramo fudbal u beogradski okrug i da zato treba dati većem broju šansu da igra najviši rang. Međutim, to treba utvrditi nekoliko sezona unapred i odrediti standarde, kako finansijske tako i infrastrukturne, koje klubovi treba da ispoštuju i za koje će imati par godina da se pripreme – kaže Poledica.

On upozorava i da niko nije uzeo u obzir zdravlje igrača koji tek treba da završe ovu, a potom odigraju ogroman broj utakmica naredne sezone.

– Na tih 38 utakmica treba dodati još četiri utakmice koje sad u junu treba da se odigraju od ove sezone, pa mečeve Kupa Srbije. Onda su tu i evropske utakmice, kojih je samo Zvezda prošlih godina igrala u proseku 15 po sezoni. Plus u ovo nisam uračunao i reprezentativne mečeve, pa vi izbrojte koliko jedan igrač ima da odigra utakmica u godinu dana. Da ne pominjem procenu eksperata da će drugi talas korone doći na jesen, pa se postavlja pitanje kada će se sve to odigrati ako ponovo bude neplanirani prekid. Kod nas su utakmice zbog blata i kiše odlagane već u novembru i decembru, a mi zbog Evropskog prvenstva moramo završiti sezonu do maja sledeće godine, tako da ne znam kada misle da se sve to odigra – zaključuje Poledica.

Na pljeskavicu i burek

Mirko Poledica napominje da niko pri donošenju odluke da se u Superligi igra 38 kola nije razmišljao da li to može ostaviti posledice na zdravlje fudbalera.

– Da li je neko razmišljao da li igrači to mogu da izdrže jer će fizički biti mnogo zahtevno? Mi imamo klubove koji su toliko siromašni da ne mogu da obezbede ni kvalitetan oporavak igračima. Ovde se fudbal igra na pljeskavicu i burek. Ovde nije kao na zapadu da imaš nutricionistu, vrhunske oporavke, vrhunsku medicinsku negu… Mi to nemamo. Niko ne pita igrače kako će to da izdrže. To sve mora da se odigra za devet meseci što je strašno jak ritam igranja – ističe Poledica.

Potpredsednici iz „večitih“

Dragomir Lazović je dobio novi mandat kao predsednik Zajednice superligaša i Prve lige Srbije. Za potpredsednike Zajednice izabrani su predstavnici Crvene zvezde (Marko Petrović) i Partizana (Svetomir Tanasković). Direktor Superlige i u narednom mandatu biće Vladimir Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari