Superligaši ponovo udarili o "stativu" UEFA 1EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE

Evropska fudbalska federacija saslušala zagovornike takmičenja van svog domašaja, ali ostala protivna istom.

Na današnjem sastanku za isti sto su seli prvi čovek evropske „kuće fudbala“ Aleksandar Čeferin, visoki predstavnici Top 5 liga Starog kontinenta, izaslanici Evropske asocijacije klubova i Međunarodnog udruženja profesionalnih fudbalera na jednoj strani, te Bernd Rajhart i njegovi saradnici iz A22 sports menadžmenta, na drugoj. Bez efekta, odnosno približavanja stavova.

„UEFA pozdravlja zahtev za sastankom koji je uputila privatna komercijalna kompanija A22 sports menadžment, nudeći im priliku da se obrate svim autentičnim predstavnicima rukovodstva evropskog fudbala. Na čelu sa predsednikom Aleksanderom Čeferinom i visokim predstavnicima domaćih klubova, liga, igrača i navijača, zajedno ističemo protivljenje samoproglašenoj Superligi koje i danas stoji čvrsto, kao i aprila 2021. godine“, stoji u večerašnjem oglašavanju UEFA, u kom se podseća da u Nionu imaju podršku Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Vlada brojnih država…

Ističe se i čuđenje tvrdnji Bernda Rajharta da kompanija A22 ni na koji način ne predstavlja klubove, uključujući madridski Real Madrid, Barselonu i Juventus, čije gazde insistiraju na projektu Superlige.

„UEFA i fudbalski akteri ostaju privrženi temeljima evropskog fudbala koji su zasnovani na otvorenosti, solidarnost i meritokratiji i služe širim ciljevima sportskih principa i društvenih interesa, a ne sopstvenim privilegijama i pravima“, zaključuje se u saopštenju.

Iako nije dobio šta je hteo, drugi pregovarački tim ne deluje potpuno nezadovoljno epilogom pomenutog susreta.

„Bilo je dobro sastati se sa ljudima iz UEFA i drago nam je što su prihvatili naš poziv na otvoreni dijalog. Naš zaključak na kraju je da ‘status kvo’ odgovara UEFA. Po trenutnom stanju ta organizacija je dominantna u fudbalskim takmičenjima od 1955. godine i zato takvu monopolsku strukturu ispituje Sud pravde Evropske unije, čiji zaključci se očekuju na proleće 2023“, poručili su iz kompanije A22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari