"Suvišno je i pričati šta je Željko sve uradio i šta će tek uraditi": Sagovornici Danasa o proglašenju Obradovića za najboljeg trenera Evrolige 1​Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Željko Obradović proglašen je za najboljeg trenera ABA lige u sezoni 2022/23. saopštili su čelnici regionalnog takmičenja.

Trener Partizana drugu godinu uzastopno proglašen je za najboljeg u tradicionalnom izboru u kojem su učestvovale njegove kolege, kao i novinari i navijači.

On je ove sezone predvodio svoju ekipu do prvog mesta u ligaškom delu takmičenja sa 24 pobede i dva poraza i ostvario plasman u plej-of Evrolige.

Bivši košarkaš Ljuba Vidačić, koji je predsednik resornog Odbora za sport Stranke slobode i pravde, kaže da je Obradović najbolji trener u „regionu“ i bez zvaničnog priznanja.

– On je najbolji trener čak i da ga nisu izabrali. S obzirom da je Partizan zauzeo prvo mesto na kraju ligaškog dela, da je uklopio te igrače u jedan pravi tim i da je ispunio ambicije kluba koje su zacrtane pre početka sezone, zaslužio je to priznanje. Za trenere je njegovo prisustvo u Srbiji veoma važno zato što imaju prilike da gledaju kako radi majstor ovog posla kao što je on. Ipak, ne njegovom krivicom, pažnja javnosti je gotovo u potpunosti usmerena na njega i Partizan, tako da sve ostalo što ima veze sa košarkom u Srbiji izgleda nebitno – kaže Vidačić.

Oliver Popović, bivši košarkaš crno-belih, koji sada radi kao trener u Rusiji, kaže da je Obradović zasluženo dobio priznanje i dodaje da je prisustvo trenera Partizana u Srbiji dragoceno za košarku u Srbiji.

– Potpuno zasluženo, suvišno je i pričati šta je Željko sve uradio i šta će tek uraditi. Ove sezone je sa Partizanom osvojilo prvo mesto na kraju ligaškog dela ABA lige, ušli su u Top 8 Evrolige, igraju sjajno… Izuzetno je važno to što se vratio u Srbiju, zahvaljujući njemu i igračima koji zbog njega igraju za Partizan i košarka u Srbiji je na višem nivou, a takođe, interesovanje publike i medija. Nadam se da će ostati i duže od tri godine koliko je rekao da će voditi Partizan – smatra Popović.

Goran Grbović, direktor beogradske „Štark arene“ i bivši košarkaški reprezentativac, napominje da je Obradović za dve godine napravio ekipu koja se ravnopravno bori sa najboljim timovima u Evropi.

– Činjenica je da je Partizan ove sezone napravio odlične rezultate u ABA ligi i da je napravio ekipu koja je sposobna da se ravnopravno bori sa najvećim evropskim timovima. Međutim, ono što je značajnije od rezultata njegove ekipe je to da imamo takvog trenera i takvu ličnost u srpskoj košarci. Od ogromnog značaja je ono što je doneo svojim ogromnim iskustvom i znanjem Partizanu, ali i košarci u regionu. Sve to treba da stoji u obrazloženju te nagrade – ističe Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari