Sužava se krug kandidata za nokaut fazu Lige šampiona: Barseloni očajnički potrebna pobeda, krkljanac u grupi D 1EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska fudbalska sreda donosi niz važnih i potencijalno zanimljivih duela.

Zbog zvučnosti imena, veličine i trofejne tradicije Bajerna i Barselone njihov duel u Španiji skreće pažnju više od ostalih sedam utakmica Lige šampiona koje su na programu 26. oktobra.

Što se tiče takmičarskog aspekta drugog sudara ova dva tima u C grupi težinu mu daje biti ili ne biti momenat Katalonaca, jer ih kao trećeplasiranu ekipu samo pobeda zadržava u borbi za plasman u eliminacije, s obzirom da su Bavarci sa 12 poena već prebrinuli tu stvar, a Inter peto kolo dočekuje sa tri boda više (7:4) i ima zicer protiv davno prežaljene Viktorije iz Plzenja (0).

Prvoj pratilji madridskog Reala u nacionalnoj La ligi ne odgovaraju ni nerešeni ishodi njenog i drugog meča, pa čak ni pobeda u kombinaciji sa remijem Intera, jer Italijanima nedostaje bod da se priključe Top 16. Imajući u vidu da su dobili jednu od dve utakmice sa Ćavijevim izabranicima, a na drugoj podelili „plen“.

Ionako tanak optimizam Roberta Levandovskog i družine troši i podatak da je nemački velikan dobio četiri poslednje bitke sa Blaugranom i to sa impresivnom gol razlikom 16:2, čemu je u dobroj meri kumovao baš pomenuti vrhunski golgeter iz Poljske, pre nego što se pre nekoliko meseci preselio na Pirineje.

U grupi A su stvari nešto izvesnije. Naime, Napoli se u jednoj od (za sada) najboljih evropskih sezona u klupskoj istoriji, sa maksimalnim učinkom od četiri pobede, već probio do osmine finala, pa je sada samo pitanje da li će protiv autsajderskog Glazgov Rendžersa (0) overiti lidersku poziciju. Za to mu je potrebno da pobedi Škote, a Liverpul (9) ne bude stoprocentan na gostovanju Ajaksu (3) ili da uzme jedan bod, a Englezi ostanu praznih šaka iste večeri.

Jirgen Klop i njegovi crveni imaju šansu da odu u osminu finala ukoliko ne izgube utakmicu u Amsterdamu, dok kapitenu srpske reprezentacije Dušanu Tadiću i njegovim kolegama iz Holandije nikako ne paše poraz, jer bi u tom slučaju ispali iz trke za proleće u LŠ.

Interesantan je odnos snaga i u grupi B, gde je Briž (10) sve iznenadio i oduševio obezbeđenim mestom u sledećoj fazi elitnog UEFA takmičenja. U slučaju belgijskog sastava jedina dilema je da li će ostati na vrhu tabele ili skliznuti za jednu opciju. Pobednici grupe biće ako ostanu neporaženi protiv Porta (6), dok će im se portugalski predstavnik priključiti u slučaju da bude pobednik, a Atletiko (4) ostane praznih ruku protiv Bajera iz Leverkuzena (3).

Najveća gužva i neizvesnost su u grupi D, gde niko nije siguran i miran, ali ni otpisan iz kruga kandidata za Top 16 uoči zadnjih 180 minuta. Totenhem (7 bodova) bi mogao prvi da se smeje, pod uslovom da savlada Sporting (6) na svom stadionu. Marsej (6) ima šansu da profitira ako odnese sve sa talona protiv Ajntrahta (4), a Englezi slave na drugom kraju Starog kontinenta. Sportingu je za srećan kraj u istoj kombinatorici neophodan trijumf, u paru sa remijem u drugom meču.

Paralelno sa bitkom za ostanak u Ligi šampiona vodi se i „rat“ za prestrojavanje u nokaut rundu Lige Evrope, što sleduje svim trećeplasiranim ekipama iz Lige šampiona.

 

Mečevi 5. kola Lige šampiona (26. oktobar)

Grupa A

Napoli – Glazgov Rendžers 21.00

Ajaks – Liverpul 21.00

Grupa B

Briž – Porto 18.45

Atletiko (M) – Bajer 21.00

Grupa C

Inter – Viktorija (P) 18.45

Barselona – Bajern 21.00

Grupa D

Totenhem – Sporting 21.00

Ajntraht – Marsej 21.00

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari