Švajcarski selektor Vladimir Petković "precrtao" Valjona Behraimija, a ovaj politizovao slučaj 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Proslava golova Đerdana Šaćirija i Granita Džake u pobedi Švajcarske nad Srbijom na nedavnom Svetskom prvenstvu u Rusiji nije izazvala buru samo u našoj zemlji i na Kosovu, odakle su rodom dvojica reprezentativaca „sajdžija“.

Mahanje rukama u stilu dvoglavog orla, kao asocijacija na državni grb Albanije, u zemlji podno Alpa isprovociralo je oštru polemiku o daljem statusu fudbalera sa dvojnim državljanstvom u nacionalnom timu, a friško medijsko razotkrivanje „zahvalnice“ selektora Vladimira Petkovića standardnom vezisti istih korena Valjonu Behraimiju naknadno je zakuvalo situaciju.

– Radi se o taktičkoj odluci. Doneo sam je isključivo sa sportskim razlozima. – kratko i jasno je objasnio cenjeni stručnjak na klupi Švajcarske, inače Hrvat rođen u Sarajevu.

„Oterani“ igrač Udinezea ima, naravno, potpuno drugačije tumačenje. A ono nema veze sa sportom.

– Da – nedvosmislen je odgovor Behraimija na novinarsko pitanje da li kraj njegove reprezentativne karijere ima veze sa provokativnim radovanjem, odnosno činjenicom da je isto uzrokovalo podele u svlačionici i novčanu kaznu Međunarodne fudbalske federacije.

– Mi smo sve momci koji žele da idu istim smerom i učine Švajcarsku ponosnom, a posle Svetskog prvenstva bilo je nekih događaja koji mi se nisu svideli. Ovo je politička odluka ljudi koji nemaju pojma o fudbalu jer ga nikad nisu igrali – glasi verzija momka rođenog u Kosovskoj Mitrovici, bez daljeg objašnjavanja lične teorije o navodnom obračunu sa onima koji nisu „Švajcarci“, ali s očiglednom aluzijom na izjavu Aleksa Mišera.

Generalni sekretar tamošnjeg fudbalskog saveza je posle pomenutih detalja sa sporne mundijalske utakmice gorko konstatovao da je reprezentacija Švajcarske „opterećena nefudbalskim stvarima“ i zapitao (se) „Trebaju li nam igrači sa dvojnim državljanstvom?“. Mesec dana posle Mundijala novinari u Švajcarskoj nisu sigurni da li je zaista reč samo o selektorovom pravu da bira igrače, pa recimo ne odabere učesnika više SP i EP, ili se stvarno radi o naručenom odstranjivanju „remetilačkih faktora“. Vreme će dati najpreciznije razrešenje dileme, jer u ekipi ima još mnogo Kosovara, ali i momaka iz drugih delova Balkana i Evrope, pa i sa drugih kontinenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari