"Svako takmičenje gubi na značaju ako na njemu nema najboljeg": Nebojša Višković za Danas o učešću Novaka Đokovića na US openu 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najbolji teniser sveta Novak Đoković moći će da nastupi na ovogodišnjem US openu, jer je administracija američkog predsednika saopštila da će 11. maja ukinuti vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije koronavirusa.

Đoković je poslednji put igrao na turniru u Njujorku 2011. godine, kada je u finalu izgubio od Danila Medvedeva. Tada je propustio priliku da zabeleži kalendarski grend slem, nakon što je prethodno osvojio Australijen open, Rolan Garos i Vimbldon.

Srpski teniser je, zbog odluke da se ne vakciniše, prošle godine propustio US open, sve masterse u SAD i Kanadi, ali i Australijen open 2022.

Novinar Sport kluba Nebojša Višković kaže da je odluka da se ukine vanredno stanje u SAD očekivana i da je za Novaka Đokovića, ali i za tenis, velika stvar što će najbolji na svetu moći da nastupa na jednom od četiri grend slem turnira u sezoni.

– Mene je iznenadilo da se to pitanje aktuelizovalo pre par dana. Naravno, u pitanju su bile glasine i „insajderske informacije“, ali moglo je da se predpostavi da će odluka o ukidanju vanrednog stanja morati da se donese. Dobro je da će se to dogoditi 11. maja i kao građaninu sveta i kao čoveku koji bi voleo da gleda Đokovića na US openu.

Da li je ime Novaka Đokovića u svetskoj javnosti pominjano kada se govorilo o ukidanju vanrednog stanja u Americi kao što je to bio slučaj u našim medijima?

– Vrlo moguće da se povezuju te dve stvari, jer je Novak toliko aktuelna i sveprisutna tema u svetskim medijima da me ne bi začudilo. Nisam pratio kako su izveštavali i da li su njegovo ime stavljali u kontekst cele priče, ali nakon onog slučaja u Australiji on je postao planetarna tema, ne samo sportska, nego generalno. To što se sa njim dešava je više od sporta.

Koliko za tenis znači da će najbolji na svetu moći da igra na velikim turnirima na kojima mu je bilo onemogućeno da nastupa?

– Svako takmičenje gubi na značaju ako na njemu nema najboljeg. To je bitna stvar za navijače, ali posebno za organizatore US opena jer je interesovanje za turnir mnogo veće kad nastupaju oni najbolji.

Da li možemo da očekujemo da će Đoković biti posebno motivisan za ovogodišnji US open?

– Ima puno vremena do početka turnira. On je sad u delikatnoj fazi zbog ove misteriozne situacije sa povredom lakta, a do US opena treba da odigra četiri turnira, uključujući Rolan Garos i Vimbldon. Ako bude zdrav biće među najvećim favoritima.

Koliko je Đoković izgubio zbog toga što mu je bilo onemogućeno da nastupa na velikim takmičenjima u SAD i Kanadi?

– Bukvalno ništa nije izgubio. Pauze u karijeri koje nisu nastale njegovom voljom uspeva da anulira kvalitetom, posvećenošću i dobrim treningom, tako da to što nije igrao u Americi nema apsolutno nikakvog uticaja na Novaka – kaže za Danas Nebojša Višković.

Ovogodišnji US open igra se od 28. avgusta do 10. septembra, a Đoković je na ovom turniru osvajao trofej 2011, 2015. i 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari