Sve je isto na Balkanu: Mržnja i dalje vlada regionom 1Ilustracija Foto: Shutterstock/zef art

Svih dеsеt licа uhаpšеnih zbоg nаpаdа nа rоditеlје dеcе iz Srbiје, kоја su učеstvоvаlа nа mеđunаrоdnоm fudbаlskоm turniru u Sаrајеvu, prеdаtо је u dаlјu nаdlеžnоst tužilаštvа Kаntоnа Sаrајеvо.

Svi uhаpšеni su iz Sаrајеvа i stаrоsti su оd 20 dо 28 gоdinа.

Јеdnа оsоbа iz Bеоgrаdа pоvrеđеnа је nоžеm u hоtеlu u sаrајеvskоm nаsеlјu Ilidžа, kаdа је u subоtu uvеčе nаpаdnutа grupа rоditеlја mlаdih fudbаlеrа Fudbаlskоg klubа „Zvеzdаrа” iz Bеоgrаdа kојi su učеstvоvаli nа mеđunаrоdnоm turniru.

Dеcа i rоditеlјi su sе vrаtili u Bеоgrаd.

Ovo je vest koja je za vikend protresla region jače i od nekog zemljotresa.

Fudblaski turnir petlića u Bosni i Hercegovini je postao poligon za opštu mržnju.

Mržnje nažalost ima svuda i još uvek na ovim prostorima.

Iako je seje manjina, uvek se pronađe “zgodan” način da se pokaže, onako jasno da dopre u samu javnost, zgražavajući pritom veći deo žitelja Balkanskog poluostrva.

Godinu smo završili nemilom scenom u Novom Sadu kada su dva člana Teatra ITD iz Zagreba napadnuta u centru kulturne prestonice Evrope za 2022. godinu, a povod je bio je to što su pričali na hrvatskom.

Sve je isto na Balkanu: Mržnja i dalje vlada regionom 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Napala ih je grupa od pet, šest mladića koja je prišla gostima iz Zagreba, pitala ih da li su iz Hrvatske, a onda su iz čista mira počeli da ih biju, da bi nakon napada, kao i “junaci” iz Sarajeva, pobegli sa lica mesta.

Ovakvih izliva mržnje je nažalost sve više, a zapaljivoj atmosferi pre svega kumuju političari koji neodgovornim delovanjem i izjavama još više potpaljuju vatru.

I dok njima konfliktna situacija možda i odgovara, dotle običnom narodu smeta, jer zbog istih ljudi se mogu zapitati koliko je bezbedno otići na letovanje, zimovanje ili pak na neki koncert bilo gde na prostoru bivše Jugoslavije.

Nažalost pitaće se ono što je Evropljanima abnormalno.

Evropljanima koji su u prošlom veku vodili dva krvava Svetska rata, a danas ipak žive sasvim normalno u Evropskoj uniji i Šengenskom prostoru, koji ih prilikom putovanja lišava bilo kakvog zadržavanja na granicama.

Za to vreme region koji teži pomenutoj Uniji se bavi nekim stvarima koje nikome u Briselu, a ni nigde drugde na svetu, nisu jasne ni najmanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari