U završnicu kvalifikacija za Euro 2008. reprezentativci Srbije ulaze znajući da maksimalan učinak u preostale dve utakmice ne garantuje odlazak u Švajcarsku i Austriju. Ipak, orlovi ne žele da odustanu pre nego što pokušaju da iskoriste i minimum šanse. Prvi cilj su tri boda u subotu protiv Kazahstana, a Srbiji je potrebna i pomoć Belgije, koja u isto vreme gostuje vodećoj ekipi grupe A, Poljskoj.

U završnicu kvalifikacija za Euro 2008. reprezentativci Srbije ulaze znajući da maksimalan učinak u preostale dve utakmice ne garantuje odlazak u Švajcarsku i Austriju. Ipak, orlovi ne žele da odustanu pre nego što pokušaju da iskoriste i minimum šanse. Prvi cilj su tri boda u subotu protiv Kazahstana, a Srbiji je potrebna i pomoć Belgije, koja u isto vreme gostuje vodećoj ekipi grupe A, Poljskoj.
Vezista našeg tima Boško Janković kaže da je na srpskim fudbalerima da ispune svoj deo posla.
– Ne treba mnogo razmišljati o Poljskoj, već samo o našoj utakmici sa Kazahstanom, jer zamislite da Belgija oduzme bodove Poljskoj, a mi kiksiramo protiv Kazahstana. Treba da se fokusiramo na naše obaveze, jer ništa nećemo promeniti time što ćemo razmišljati o utakmici u Poljskoj. Na nama je da pobedimo Kazahstan i da molimo Boga za po nas pozitivan ishod u Poljskoj – priča je Janković. Njegovi saigrači i on će inače već 15-ak minuta pre kraja meča na stadionu Partizana znati da li su i dalje u konkurenciji za plasman na šampionat Evrope.

Belgijancima mentalitet ne dozvoljava da izgube

Golgeter belgijskog Standarda Milan Jovanović ne sumnja u čast Belgijanaca pred, za Srbiju, presudnu utakmicu kvalifikacija između Poljske i Belgije koja se igra u subotu u Varšavi. U javnosti se, naime, šuška da je poljski selektor Holanđanin Leo Benhaker viđen kako „časka“ s pojedinim belgijskim reprezentativcima.

– Ne želim da kažem da će Belgijanci dati sve od sebe, da će igrati časno i pošteno, da će ostvariti remi ili pobedu, a da bude 3:0 za Poljsku. Ali, koliko sam imao prilike da se upoznam s njihovim mentalitetom, deluje mi kao da neće otići tamo da izgube – kaže Jovanović i dodaje da je pričao sa saigračima iz Standarda koji su pozvani za meč u Poljskoj, Defurom i Felainijem, te da su mu oni poručili da će „igrati za čast, pa šta bude“.

– U Belgiji mediji ne pridaju veliku pažnju ovom meču, jer im rezultatski ne znači ništa. Ali, znam da igračima znači kako će odigrati u Poljskoj, jer je i kod njih smena generacija i mnogi će želeti da se nametnu za naredni ciklus kvalifikacija.

Reprezentativac Srbije smatra da je Poljska precenjena uprkos tome što je vodeća ekipa u grupi.

Marko Jovanović slomio stopalo

Selektor mlade reprezentacije Srbije Slobodan Krčmarević sa spiska igrača za predstojeće gostovanje Belorusiji (20. novembar) u okviru kvalifikacija za EP 2009. ne planirano je morao da izbriše fudbalera Partizana Marka Jovanovića. Standardni reprezentativac povredio se u utorak na večernjem treningu, u prvi mah se mislilo da je samo istegao skočni zglob, ali je dodatnim analizama utvrđeno da je povreda mnogo ozbiljnija – prelom metatarzalne kosti stopala. Jovanovića očekuje pauza od najmanje tri meseca, a tek po proceni partizanovih lekara biće odlučeno da li je potrebna operacija ili ne.

Marko Jovanović je naravno propustio jučerašnji test meč protiv Teleoptika, koji su izabranici Slobodana Krčmarevića dobili sa 3:1.

– U Poljskoj ne vidim neku preterano kvalitetan tim. Belgija nije loša ekipa i ne znam zašto su svi već dali Poljskoj tri boda. Poljaci su odigrali dobro i pobeđivali u manjim utakmicama, gde smo mi kiksirali. Belgija je odlično odigrala protiv nas i ne vidim zašto ne bi mogli i Poljsku da pobede. Sve je moguće – napomenu je Janković.

Igoru Duljaju zlatna lopta FSS

Na gostovanju Srbije u Bakuu Igor Duljaju odigrao je 50. utakmicu za reprezentaciju i tako se upisao među dobitnike Zlatne lopte FSS.

Zasluženo priznanje Duljaju juče na svečanosti u hotelu Prezident u sportskom centru Kovilovo uručio je predsednik FSS Zvezdan Terzić.

Igor Duljaj je rođen 29. oktobra 1979. godine. Za reprezentaciju je debitovao 15. novembra 2000. u Bukureštu protiv Rumunije (1:2). U dresu državnog tima postigao je dva gola. Igrao je na Mondijalu 2006. u Nemačkoj.

Nastup golmana Vladimira Stojkovića na utakmici sa Kazahstanom je pod znakom pitanja zbog povrede, kapiten Dejan Stanković sigurno neće igrati, dok se Marko Pantelić oporavio od lakše povrede i biće na raspolaganju Havijeru Klementeu za subotnji meč. U odnosu na prethodnu utakmicu u kvalifikacijama, u Azerbejdžanu, Klemente će ponovo moći da računa na Mladena Krstajića, Nemanju Vidića, Ivicu Dragutinovića i Milana Jovanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari