Lav Vili, petao Futiks, vuk Zabivaka i ostala družina na jednom mestu: Koji Mundijal je prvi imao maskotu i šta predstavlja leteća figura Leib u Kataru 2022? 1Foto: Promo/Ilustracija

Prva maskota na Svetskim prvenstima promovisana je u Engleskoj 1966. godine.

To je bio lavić pod imenom Vili, a ujedno je bio i jedna od prvih maskota nekog sportskog takmičenja. Lav je izabran kao tipičan simbol Ujedinjenog Kraljevstva i nosio je majicu sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva i natpisom „WORLD CUP”.

Od 1970. do 1978. godine, maskote svetskih prvenstava su bili dečaci. Na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine, maskota je bio dečak pod imenom Huanito i bio je prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi.

Potom sledi Mundijal u Nemačkoj 1974. godine, koji po prvi put ima čak dve maskote, a to su dečaci Tip i Tap.

Poslednji ljudski lik na maskotama Svetskih prvenstava bio je Gaučito 1978. godine u Argentini, i imao je na sebi prepoznatljive tradicionalne simbole „gaučosa“ maramu i bič.

Na Mundijalu u Španiji 1982. godine zaštitni znak je bila pomorandža pod imenom Naranhito. I on je nosio dres reprezentacije koja je domaćin, a izbaran je pošto je pomorandža tipično špansko voće.

Meksiko je bio domaćin Mundijala 1986. godine, a ovoga puta je maskota bio neobični Pike – meksička ljuta papričica.

Ovo je jedna od najomiljenijih i najgenijalnijih maskota u istoriji Mundijala, a na Pikeovoj glavi bio je sombrero, dok je imao i dugačke brkove. Ime je izvedeno od španskog „picante“ što znači ljuto, odnosno označava ljute začine.

Ćao je bio maskota prvenstva u Italiji 1990. godine, i bio je potpuno drugačiji jer je bio neobičan mozaik, delo italijanskih slikara. Imao je četiri štapića u bojama Italije za ruke i noge, dok mu je glava bila fudbalska lopta.

Predstavljao je figuru fudbalera sa glavom u obliku fudbalske lopte i telom od italijanske zastave, a ime je izvedeno od tradicionalnog italijanskog pozdrava.

Mundijal 1994. godine je održan u SAD a maskota je bio pas Strajker čije ime asocira na englesku reč napadač.

Za maskotu je namerno odabran pas kao najčešći ljubimac ljudi u Americi, a imao je i majicu u bojama zastave SAD-a sa natpisom „USA 94”.

Nastavljeno je sa životinjama u vidu maskota pa je petao Futiks bio zaštitni znak Mundjala 1998. godine u Francuskoj.

Lav Vili, petao Futiks, vuk Zabivaka i ostala družina na jednom mestu: Koji Mundijal je prvi imao maskotu i šta predstavlja leteća figura Leib u Kataru 2022? 2
Foto: EPA/CHRISTOPH RUCKSTUHL

Petao je namerno odabran za maskotu budući da je ta životinja jedan od simbola Francuske, a imao je i natpis „FRANCE 98” na grudima. Bio je plave boje, što je nacionalna boja, a u toj boji su i francuski dresovi. Ime je izvedeno od foot – skraćenice za fudbal na francuskom i nastavka ix koji je karakterističan za galska imena.

Po prvi put su Mundijal organizovale dve zemlje, Japan i Južna Koreja, i ostaće upamćeno da su jedini put do sada kompjuterski generisali svoje maskote, tj. napravili su ih pomoću kompjutera. Bilo je čak tri maskote i tri boje: Ato, Kaz i Nik, te narandžasta, ljubičasta i plava boja za njih.

Nemačka je bila organizator Mundijala 2006. godine, a maskota je bio lav i zvao se Goleo VI.

Za prvo prvenstvo organizovano na tlu afričkog kontinenta, maskota je bio leopard po imenu Zakumi, i bio je maskota prvenstva sveta u Južnoj Africi 2010. godine.

Lav Vili, petao Futiks, vuk Zabivaka i ostala družina na jednom mestu: Koji Mundijal je prvi imao maskotu i šta predstavlja leteća figura Leib u Kataru 2022? 3
Foto: EPA/NIC BOTHMA

Odlično se nametnuo svetu, pa je čak snimljen i crtani film o njemu. Imao je zelenu, neobičnu grivu, a njegovo ime ZAKUMI sastoji se od dve reči ZA-međunarodna skraćenica za Južnu Afriku i KUMI-što na jeziku južnoafričkih plemena znači broj deset, ujedno i godinu u kojoj se Mundijal održao.

Maskota prvenstva sveta u Brazilu je imala ime Fuleko, što je kovanica od reči fudbal (ful) i ekologija (eko).

Lav Vili, petao Futiks, vuk Zabivaka i ostala družina na jednom mestu: Koji Mundijal je prvi imao maskotu i šta predstavlja leteća figura Leib u Kataru 2022? 4
Foto: EPA/RAUL SPINASSE

Na Svetskom prvenstvu 2018. godine nastavlja se motiv životinja maskota, te je za Mundijal u Rusiji odabran vuk po imenu Zabivaka, što na ruskom jeziku znači strelac (pogotka u fudbalu). Maskota je imala braon i belo krzno, sa fudbalskim dresom u bojama zemlje domaćina: belom, plavom i crvenom.

Lav Vili, petao Futiks, vuk Zabivaka i ostala družina na jednom mestu: Koji Mundijal je prvi imao maskotu i šta predstavlja leteća figura Leib u Kataru 2022? 5
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Maskota ovog fudbalskog šampionata se zove Leib.

Lebdeća bela figura koja je u Dohi prikazana u animiranom videu prema rečima organizatora je „puna energije“ i „mladalačkog duha“.

Leib izgleda kao kefija, marama na glavi koju nose muškarci u arapskim zemljama da bi se zaštitili od peska, prašine, a ponajviše jakog sunca u sušnim predelima. Kefiju na glavi drži crna vrpca, poznata i kao agal.

Stanovnike drugih delova sveta pak ova maskota podseća na duha.

Iz organizacije FIFA poručuju da ona može biti bilo šta što vaša mašta smatra da jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari