Sve se vrti oko Reglenda 1Foto: EUROKUP

Delovalo je kao sigurna opcija, ali je posle poraza u Andori Crvena zvezda došla u poziciju da strepi za prolaz u Top 16 fazu Evrokupa.

Izgubljeni meč na Pirinejima bio je zapravo četvrti na poslednjih pet utakmica u međunarodnom takmičenju, tačnije treći uzastopni. U skladu sa tim, naredni protiv Breše u hali „Aleksandar Nikolić“ 12. decembra biće od izuzetne važnosti, jer za tim kvaliteta crveno-belih, eventualni neulazak u Top 16 bio bi zaista neuspeh.

Nešto veća nadmorska visina u Andori kao da je zamutila pogled košarkaša Crvene zvezde, naročito u trećoj četvrtini. Još jednom se potvrdilo da trener Tomić uporno forsira pojedine igrače i to na fundamentalnim pozicijama, koji jednostavno nisu u stanju da odgovore izazovu. Defanzivno, Zvezda sada već izvesno ima ozbiljnih problema na perimetru, jer Regland i Beron deluju kao centarfori – sjajni u napadu, nezainteresovani u odbrani. Zvezda je dodatno izgubila na kreativnosti od momenta kada je pomenuti Regland u trećoj deonici dobio četvrtu ličnu grešku. Njegova alternativa nije umela ni znala da iskoristi taktičko eksperimentisanje Ibona Navara. Naime, španski stručnjak je u trećoj četvrtini igrao bez klasičnog centra, sa Oliverom Stevićem na petici, dakle sa maksimalno niskom petorkom. Trener Tomić se odlučio da u datim okolnostima ostavi Majkla Odža u igri, verujući, valjda, da će plejmejker umeti da iskoristi gabarite Nigerijca pod košem. Umesto spuštanja lopte na niski post, Zvezda je u trećoj deonici srljala u napadu; nerezonski šutirala za tri poena (0/6), sa samo jednim pasom ka Odžu. Umesto da iskoriste potencijalno skupljanje odbrane na korpulentnom centru, bekovi Zvezde su sve uradili pogrešno, izgubivši tri lopte, bez ijedne asistencije.

– Naša treća četvrtina je bila veoma loša. U prvom poluvremenu smo kontrolisali utakmicu i generalno smo tri četvrtine kontrolisali utakmicu, ali je treća deonica bila veoma loša, sa mnogo izgubljenih lopti. Tada nismo mogli da bilo šta igramo u napadu – locirao je treću deonicu Tomić kao ključnu za četvrti poraz Zvezde na poslednjih pet mečeva u Evrokupu.

U poslednja tri uzastopna poraza u Evrokupu Crvena zvezda je primila prosečno 92,3 poena, što je najjasniji dokaz loše igre u odbrani. Regland i Beron predstavljaju ogromne defanzivne rupe, naročito plejmejker koji u branjenju pika izgleda kao zalutali pionir na seniorskoj utakmici. Ništa bolji nisu ni Peperoglu i Čović, čijim ulascima, najčešće, Zvezdina defanziva dobija na dodatnoj poroznosti. Inače, reč je o ekipi koja je do pre par kola, statistički imala jednu od najboljih odbrana u Evrokupu.

– Sve vreme govorim da u ovom takmičenju u gostima morate igrati 40 minuta da biste pobedili. U Andori smo igrali 30 minuta i izgubili smo u deset minuta treće četvrtine u kojima nismo igrali – samokritičan je Tomić, koji u kratkom vremenskom roku treba da spremi ekipu za prvi ovosezonski derbi u subotu od 17 časova.

Bez komentara

Posle osam kola Crvena zvezda je na skoru 4-4. Ukoliko u narednom meču trijumfuje protiv Breše u hali „Aleksandar Nikolić“, što ne bi trebalo da se dovede u pitanje, imaće dobru poziciju kada je plasman u Top 16 fazu u pitanju. Galatasaraj, kao najbliži pratilac, doživeo je debakl u Beogradu (87:57) i u slučaju istog skora na kraju prve faze, crveno-beli će verovatno imati bolji međusobni odnos (meč u Istanbulu u poslednjem kolu). „Imamo još dve utakmice, tako da u ovom trenutku ne mogu ništa o tome da govorim“, ostao je Tomić zakopčan na pitanje u vezi sa plasmanom njegove ekipe u Top 16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari