Sve važno je već poznato 1Hala Morača u Podgorici foto: Filip Filipović/ STARSPORT

ABA liga nakon “poslednjeg” kola ulazi u poslednju nedelju regularne sezone u kojoj će biti odigrano preostalih 12 utakmica. Problemi sa koronom i zgusnutim kalendarom pre svega Crvene zvezde koja je igrala u Evroligi, ali i ekipa koje su igrale Evrokup, uslovili su da Liga umnogome izađe iz okvira potpune regularnosti. Srećom, tačnije spletom okolnosti, gotovo sve u vezi plasmana je poznato pre ova dva finalna vikenda.

Crvena zvezda završiće na prvoj poziciji ukoliko ne izgubi sve tri svoje preostale utakmice, Partizan je sigurno drugi i te dve ekipe odmaraju u prvoj rundi plej-ofa. Budućnost je bez obzira na preostale rezultate treća, a Cedevita Olimpija četvrta.

Podgoričani će se u plej-ofu sastati sa FMP-om, a Cedevita Olimpija sa Igokeom i te serije će se igrati na dve pobede po sistemu 1-1-1, a Podgoričani i Ljubljančani će imati prednost domaćeg terena. Partizan čeka pobednika Budućnost – FMP, a Crvena zvezda boljeg iz duela Budućnost- FMP, i u polufinalnim serijama isti je sistem na dve pobede.

Sve je jasno i na dnu, Krka će od sledeće sezone biti u ABA 2 ligi, a Split očekuje baraž sa drugoplasiranim iz druge divizije. Ako bi u plej-ofu ABA 2 lige pobedio Zlatibor, on bi morao da igra baraž sa najlošije plasiranom ekipom iz Srbije, a to još uvek mogu biti i Mega i Borac. U tom slučaju bi finalista plej-ofa ABA 2 ušao direktno u prvu ligu. I Cibona, Mornar i Zadar nemaju pred odložene utakmice nikakvih rezultatskih pritisaka.

Da je odigrana početkom januara utakmica Budućnost – Crvena zvezda bila bi ono što je već dugo u regionalnim okvirima, dakle veliki derbi. Dve ekipe koje su poslednjih godina među sobom odlučivale ko će osvojiti šampionski prsten, ovog puta sastaju se u utakmici čiji rezultat će biti samo stvar prestiža i zidanja samopouzdanja, jer se po gotovom “kosturu” mogu susresti samo u finalu, ako do njega dođu. Uprkos tome, interesovanje navijača je veliko, u slobodnu prodaju pušteno je samo 500 ulaznica, a sve ostale su trebovane ili rezervisane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari