Svet čeka goleadu u Madridu 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Navijali ili ne navijali za Liverpul i Ajaks, mnogi ljubitelji napadačkog fudbala širom sveta priželjkivali su da baš ova dva kluba prođu polufinalni dvomeč Lige šampiona i odluče naslednika svrgnutog Reala na krovu Evrope, jer oba imaju timove “našpanovane” na gol više taktiku, ali niko nema ništa protiv engleskog okršaja u Madridu, pošto je u “kožu” holandskog velikana uskočio ofanzivni Totenhem.

Zato svi očekuju gomilu šansi i pogodaka ove subote u Atletikovom velelepnom domu “Vanda Metropolitano”.

Pitanje je samo čiji će trenerski scenario proći, da li Nemca Jirgena Klopa s tri izgubljena finala na klupi Liverpula (dva u LŠ, jedno u ostrvskom Liga kupu), ili Argentinca Mauricija Poketina, s dva slavljenička iskustva te vrste (oba u Kupu rodne mu zemlje).

– Uz finale Mundijala finale Lige šampiona je jedna od najvažnijih utakmica na svetu. To će biti drugačiji meč od svih ovosezonskih i duela uopšte s Liverpulom, pa se za njega ne možemo pripremati na osnovu onoga što se dogodilo pre par meseci. Okolnosti su potpuno drugačije. Zato se skoncentrišemo samo na sebe – poručio je poslovično mirni Poketino uoči puta u špansku prestonicu, zadovoljan što je prvi strelac, najveći autoritet i oslonac ekipe Hari Kejn priveo kraju lečenje od povrede, zbog koje su “pevci” morali bez njega u bitke sa Mančester sitijem.

– Važno je kako se on oseća, a Hari je veoma pozitivan. Videćemo šta će biti. Ne kažem da će biti 100 odsto spreman ni da će biti spreman za utakmicu od samog početka, da će biti na klupi ili da neće igrati, ali mi smo vrlo zadovoljni njegovim napretkom – ponavljao je Argentinac od dolaska u Madrid, gde je ekspedicija četvrtoplasiranog tima minule Premijer lige stigla čak 72 sata pre meča.

– Provodili smo po 12 sati zajedno sa igračima svaki dan prošle nedelje. Siguran sam da ćemo moji saradnici i ja izabrati najbolji sastav u ovom trenutku, jer ko bi mogao bolje da poznaje igrače od nas posle perioda koji smo proveli zajedno proteklih dana – u pravu je strateg debitanta u finalima elitnog takmičenja, inače rasterećen zdravstvenih problema i suspenzija svojih kao dren zdravih i kao puška zapetih izabranika.

Klopovi izabranici takođe pucaju od snage i motiva, pogotovo što su prošle sezone izvisili za isti trofej u okršaju sa Realom (čekan još od 2005. godine), a ove u foto-finišu trke sa Mančester sitijem ostali bez engleske titule (1990. je osvojili poslednji put). Njihov harizmatični i neobični šef opustio ih je tako što ih je odveo na šestodnevne pripreme na obali sunčane Marbelje.

– Trener se odlučio na odličan potez. Boravak u Španiji pomoći će nam da se koncentrišemo i ne razmišljamo o bilo čemu osim o fudbalu, ali i da se aklimatizujemo. Više vremena provešćemo na okupu, što je takođe dobra stvar – istakao je Liverpulov golman, Brazilac Alison Beker.

– Najveći momenat moje karijere bio je kada sam svojevremeno s Majncom ušao u Bundesligu. Mada, ako osvojim Ligu šampiona s Liverpulom… Ne volim da poredim moje timove. Sve ih volim, svi su dali sve od sebe. Ali, mislim da nikada nisam bio u finalu s boljim timom od ovog. Senzacionalno je što smo ovde ponovo, posle onakve drame oko plasmana u nokaut fazu – priznao je Klop, uz nadu da će epilog večerašnjeg finala biti drugačiji od onog iz Kijeva, pre 12 meseci.

– Taj poraz je imao veliki uticaj na nas. Kada smo krenuli sa aerodroma bilo je mnogo različitih emocija, svi su spustili glave… Plan je bio da se vratimo i, evo, tu smo. Spremni za još jednu veliku bitku – zaključio je šef struke u klubu sa “Enfilda”, večeras lišen pomoći Keite, a možda i rovitog Firmina.

Ako pobedi Liverpul to će biti najvredniji het-trik u novijoj istoriji crvenih, jer su pre toga dva puta “očerupali” Totenhem u Premijer ligi (2:1, 2:1), dok “pevci” imaju idealnu priliku za revanš s debelom kamatom, vredan prvog “ušatog” pehara u analima fudbalske starine iz Londona.

Sudi Slovenac Skomina

Ulogu glavnog arbitra na ovom meču dobio je Damir Skomina iz Slovenije, a posao će mu olakšavati zemljaci Jure Praprotnik i Robert Vukan. Ovo će mu biti treći ključni meč nekog UEFA kupa, posle finala Lige Evrope 2017. godine, kada je Mančester junajted bio bolji od Ajaksa, i Superkupa 2012, kada je Atletiko bio bolji od Čelsija. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu sudio je na tri utakmice, a u ovoj LŠ četiri susreta.

Zanimljive brojke

* Liverpul ima 5 evropskih titula, Totenhem nijednu

* 178 duela u svim takmičenjima: 79 pobeda “crvenih”, 48 “pevaca”

* Spursi su 40. klub u finalima LŠ i prvi novajlija od 2008.

* Ovo će biti 6. utakmica odluke ekipa iz iste države

* Mane (Liverpul) bi mogao da bude 8. igrač s više od jednog gola u finalima

* Klop ima 7 trofeja (s Borusijom D), Poketino 4 (Espanjol, Njuel old bojs)

Tri ključna duela

Preovlađujuća predikcija stručnjaka je da će pobednika engleskog fudbalskog okršaja u Madridu odlučiti tri ključna duela: napadač Sadio Mane (Liverpul) – bek Kiran Tripijer (Totenhem), centarfor Son Hung Min (Totenhem) – bočni defanzivac Trent Aleksander-Arnold (Liverpul) i vezista Musa Sisoko (Totenhem) – igrač sredine terena Džordan Henderson (Liverpul). Što ne znači da neće neko deseti da iskoči u prvi plan i bude tas na rezultatskoj vagi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari