Svi uglas: Još nije gotovo 1Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Posle prvih sat i po četvrtfinalnih borbi u Ligi šampiona jedan klub je više od tri ostala aktera preksinoćnjih mečeva bliži pretposlednjoj rundi elitnog fudbalskog takmičenja, jer Liverpul na revanš s Portom osim dva gola zalihe (2:0) nosi utisak da je znatno kvalitetniji, pametniji i snalažljiviji od portugalskog velikana.

– Svidela mi se utakmica, iako smo u drugom poluvremenu malo izgubili ritam i pravac i bili manje iza lopte nego što je trebalo. Imamo veoma dobar rezultat, kontrolisali smo veći deo meča i dali stvarno dva divna gola, pri čemu je drugi stvarno svetske klase, ali nismo još ništa završili. Očekuje nas vrlo intenzivna atmosfera u Portu – ovako je pobedu na domaćem „Enflidu“ sumirao trener petostrukog evropskog prvaka iz Engleske Jirgen Klop, posebno oduševljen partijama kapitena DŽordana Hendersona, strelaca Roberta Firmina i Nabije Keite.

– Mogli smo i mnogo bolje proći, ali moramo biti zadovoljni ishodom. Porto je dobra ekipa s dobrim pojedincima, posebno u napadu, ali Liverpul je znao da iskoristi svoje šanse. Nije ih bilo puno, ali uspeli da smo da završimo u plusu. Idemo dalje – poručuje Henderson, koji je u svom stilu vukao konce u veznom redu aktuelnog kontinentalnog klupskog viceprvaka.

Poraženi trener Serhio Konseisao ne diže ruke od prolaska u Top 4, naprotiv.

– Prvom primljenom golu prethodila je prava šansa, a drugome individualna greška nekarakteristična za Porto. U drugom poluvremenu su stvari išle bolje po nas, međutim nismo iskoristili nijednu priliku. Nadam se da će sledeće nedelje biti drugačije. Tek smo na polovini dvomeča.

Ni defanzivac gostiju Aleks Teles ne misli da je nemoguć rezultatski preokret.

– Tužni smo napustili tren, ali još smo živi. I u prošlom kolu smo izgubili prvi meč, pa smo prošli dalje. Uvek verujemo i borimo se do kraja – tvrdi član odbrambene linije Porta, koja je prošle sezone kapitulirala pet puta u tri sata osmine finala LŠ sa istim engleskim klubom.

I ostrvski derbi je pripao domaćinu, a Totenhem i navijači Sparsa slave strelca jedinog pogotka protiv Mančester sitija – Song Hung Mina i kukaju zbog povrede svog glavnog „egzekutora“ Harija Kejna, verovatno izgubljenog do kraja sezone.

– Kao tim nikada ne odustajemo, istrajavamo svih 90 minuta. Bili smo odlučniji od njih i zasluženo pobedili. Biće nam teško u revanšu, ali smo pokazali da možemo da se borimo. Samo treba da uživamo kao što smo kod kuće, sve zajedno radimo i budemo još borbeniji – kaže junak trijumfa, osvajač poslednjih Azijskih igara sa Južnom Korejom i „poenter“ protiv Nemačke na letošnjem Mundijalu, čiji su udarci pre Mančestera presudili NJukaslu i Vest Hemu.

NJegov šef Mauriso Poketino na isti način razmišlja o šansama „pevaca“.

– Naš protivnik je i dalje favorit, ali raduje nivo na kojem smo odigrali prvi meč. Imamo kvalitet – uverava Argentinac na Totenhemovoj klupi.

NJegov kolega Žozep Gvardiola zvuči pribrano i ne gubi veru da će silan novac uložen u osvajanje evropske titule doneti istorijski plasman u Top četiri.

– Nekada je 0:1 bolji rezultat od 0:0, ako tačno znaš šta treba da uradiš. Znamo da su nam samo golovi nedostajali. Kada ne odigramo dobro ja to kažem, ali u ovom slučaju nemam taj osećaj. Stvarno smo bili dobri, posebno u drugom delu meča, kada smo često bivali u poslednjoj trećini terena – optimistički je zaključak Španca, ubeđenog da Serhio Aguero „sledeći put neće promašiti iz penala“.

Kako god, svi imaju nedelju dana da s reči pređu na dela.

Liga Evrope: Okršaj srpskih igrača u Lisabonu

Dan posle zaključnih duela prvog dela 1/4 finala jače i skuplje LŠ počinje trka za mesta u polufinalu Lige Evrope. Srpskim ljubiteljima fudbala najzanimljiviji je duel u Lisabonu, jer će na jednoj strani biti trenutno najtraženiji mladi evropski špic i Ajntrahtova „udarna igla“ Luka Jović, sa zemljacima Filipom Kostićem i Mijatom Gaćinovićem u dresu nemačkog kluba, a na drugoj portugalska Benfika naših reprezentativaca LJubomira Fejse i Andrije Živkovića (21.00). U istom terminu snage će odmeriti španski aduti Viljareal i Valensija, Slavija iz Praga dočekati engleski Čelsi, a drugi engleski predstavnik – Arsenal ugostiti ponos južnjačke Italije – Napoli.

FIFA promenila 10 pravila igre

Međunarodni odbor za fudbal, pri FIFA, promenio je 10 pravila ove igre, čija će primena početi od sledeće sezone. Sledeća privlače najviše pažnje: ako je igra zaustavljena u 16 metara sudija spušta loptu golmanu, a van tog prostora nekom igraču; ako u „živom zidu“ stoji tri i više defanzivaca, igrač ekipe koja napada ne sme da im bude bliži od metar, u suprotnom indirekt dobija ekipa koja se branila; lopta je u igri čim se izvede udarac – ne mora kao sada da napusti šesnaesterac; zamenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mesta na kome se nalazi; javna opomena za neprimerenu proslavu gola biće izricana i u slučaju poništavanja pogotka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari