Svirajmo po istim notama 1Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je završila prvi „prozor“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. u Kini.

U odnosu na recimo Hrvatsku, koja je doživela dva poraza, „orlovi“ su se rastali nakon perfektnog skora i izvojevanih pobeda nad Austrijom i Gruzijom, tako da će sa poprilično izraženim optimizmom dočekati nastavak kvalifikacija u februaru 2018. Iako je zaista bio zadovoljan viđenim od „sklepane“ selekcije, koja je imala samo par dana za treninge, selektor Aleksandar Đorđević bio je vrlo zabrinut nakon meča sa Gruzijom u ponedeljak. I sam je između utakmica sa Austrijom i Gruzijom morao da se vrati u Minhen i vodi Bajern, a posebno je bio zatečen potezom Istanbula, koji je naredio Stefanu Birčeviću da se nakon prvog meča vrati u Tursku, zbog utakmice u FIBA Ligi šampiona. Na tom primeru, prema mišljenju popularnog Saleta, najbolje se ogleda nemoć i neodgovornost FIBA, čiji je integritet najozbiljnije uzdrman, pošto su svi klubovi, osim evroligaških, bili u obavezi da puste svoje igrače za oba meča na startu kvalifikacija.

– Da se okrenemo samo ka Birčeviću, koga su jedva pustili, a njegov klub igra FIBA Ligu šampiona i zabranio mu je nastup, jer u sredu igraju važnu utakmicu. Dakle, klub koji je pod okriljem FIBA nama ne omogućuje da taj poziv uputimo i da se ispoštuje. Eto, to mi objasnite – razočaran je selektor zvaničnog svetskog, evropskog i olimpijskog vicešampiona.

Reprezentacija će u februaru odigrati dve utakmice u gostima, protiv Nemačke 22. februara i Austrije tri dana kasnije.

– Ovo je istorijski momenat. Kada predstavnici federacija budu posmatrali širu sliku, košarka će biti na mnogo višem nivou. Košarka je igra preciznosti i automatizama, a ne samo da se igrači izvedu na teren. Mi treneri radimo težak posao i plačemo za dobrim uslovima. Nama je rešenje nametnuto, a ja vapim i apelujem da svi sviramo po istim notama – poručio je Đorđević. 

Za igrače Zvezde nije bilo vremena

U novembarskom „prozoru“ samo je Crvena zvezda od evroligaških klubova dozvolila selektoru da računa i na njene igrače i to za drugi meč protiv Gruzije. Đorđević je objasnio da posle meča protiv Austrije za njihovo uključenje nije bilo vremena: „Igrači Crvene zvezde su dobili dozvolu, ali trebalo je da ih za jedan trening ubacim u ono što su ostali igrači dobijali pet dana… To je nemoguće, posle takvog građenja tima, pokušaja da se stekne automatizam… Napravili bismo problem i njima sa tolikim informacijama, a i sebi samima“, stava je Đorđević.

Mačvan: Mladi zalog za budućnost

Milan Mačvan imao je priliku tokom prvog kvalifikacionog prozora da kao kapiten deli instrukcije mladim saigračima, od koji su mnogi debitovali za reprezentaciju protiv Austrije i Gruzije.“ Opšti utisak? Prikazali smo se u pristojnom svetlu. Mladi igrači su zalog za budućnost, dobro je što smo ih uveli u reprezentaciju, da mogu da igraju. Imaće još prilika, novo okupljanje je u februaru, verujem da će im to mnogo značiti. Jako mi je drago da smo počeli da ih uvodimo u seniorske vode, a kada bude došlo vreme da preuzmu liderske uloge, biće spremni jer će biti bogatiji za ovo iskustvo igranja u dresu nacionalnog tima – jasan je kapiten Mačvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari