Svitolina traži još žešće sankcije za Ruse i Beloruse 1EPA-EFE/MIGUEL SIERRA

Ukrajinska teniserka smatra da deo njenih koleginica i kolega ne treba nikako da nastupa na turnirima.

U danu kada je Njujork tajms najavio zabranu učešća na Vimbldonu za teniserke i tenisere iz Rusije i Belorusije, a organizatori potvrdili navode američkog dnevnika, oglasila se Elina Svitolina iz Ukrajine i zatražila još radikalnije mere prema sportistima iz zemlje koja je napala njenu domovinu, odnosno države koja je tu vojnu agresiju podržala.

„Teniska zajednico, 24. februara Rusija je uz podršku Belorusije napala Ukrajinu. Rat se odvija u moj zemlji. Ukrajinci su primorani da napuste svoje domove i bore se za svoje živote. Svi oni koji u ovom trenutku ćute, u stvari se stavljaju na stranu agresora“,stoji u otvorenom pismu 25. igračice sveta.

Dvadesetsedmogodišnjakinja iznela je još decidiraniji stav u nastavku pisanog obraćanja javnosti i čelnicima krovnih teniskih organizacija.

„Tražim da predstavnici Rusije i Belorusije jasno odgovore na sledeća pitanja: Da li podržavate agresiju Rusije i Belorusije na Ukrajinu i da li podržavate režim Putina i Lukašenka. Ako se jasno izjasne mogu da ostanu na turu, a ako i dalje odgovori budu uopšteni, želim da svima koji tako odgovore , bude onemogućeno dalje igranje na ATP, WTA i ITF takmičenjima“, zaključila je Svitolina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari