"Ta pitanja je trebalo postavljati...": Emanuel Makron brani domaćina Mundijala 2022 1EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Francuske protiv politizacije Svetskog prvenstva u fudbalu.

Još od dodele organizacije ovogodišnjeg planetarnog šampionata Kataru ta država trpi kritike sa Zapada; najpre su to bile optužbe da je uz pomoć korumpiranih čelnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) dobio priliku da bude prvi put dovede najbolje reprezentacije u taj deo sveta i to u zimsko doba, a onda se prešlo na polje ljudskih prava, jer brojni izveštaji sa terena kažu da je zbog loših uslova rada hiljade radnika izgubilo život gradeći objekte za potrebe SP, dok njihove kolege rade za sitan novac i žive u uslovima nedostojnih čoveka.

„Mislim da sport ne bi trebalo politizirati. Ta pitanja trebalo je postavljati prilikom dodjele domaćinstva. Bez obzira na to je li riječ o klimi ili ljudskim pravima, nećemo si postavljati to pitanje svaki put kad se igra prvenstvo“, ima izdvojeno mišljenje francuski predsednik Emanuel Makron.

A, izrekao ga je samo par nedelja nakon javno iznete tvrdnje bivšeg predsednika FIFA, Sepa Blatera, da je ovaj Mundijal trebalo da organizuju Sjedinjene Američke Države, ali su taj scenario u zadnji čas sprečili ondašnji predsednik Francuske, Nikola Sarkozi, i njegov zemljak na vrhu Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišel Platini.

Inače, Trikolori u Kataru brane titulu iz Rusije 2018, a Kilijan Mbape i ostalih francuski reprerezentativci u grupnoj fazi takmičenja sastaju se sa Danskom, Tunisom i Australijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari