Tako to radi Raketa sa Ostrva Men, kralj sprinta na Tur d` Fransu: Svih 35 finiša za rekord Marka Kevendiša (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Mark Kevendiš je uspeo!

Tri godine pošto je dostigao proslavljenog Belgijanca Edija Merksa u rekordu po broju etapnih pobeda na Tur d` Fransu (34), nadmašio ga je u petoj deonici ovogodišnjih izazova na najuglednijoj biciklističkoj trci, a prvoj voženoj u Francuskoj, s obzirom na to da su prethodne četiri održane u Italiji, prvi put u istoriji.

Tako to radi Raketa sa Ostrva Men, kralj sprinta na Tur d` Fransu: Svih 35 finiša za rekord Marka Kevendiša (VIDEO) 2
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Budući da je etapa bila takozvana ravničarska, do punog izražaja su došle sprinterske sposobnosti 39-godišnjeg Britanca u ciljnoj ravnini. Još jednom, a ubedljivo najčešće na Turu, stavio je na znanje zašto su ga nazvali Raketa sa Ostrva Men (rođen je na tom ostrvu u Irskom moru, koje je britanski krunski posed).

Prve etapne pobede je postigao 2008.

 

Merksu, petostrukom šampionu Tura, prva je bila 1969, a poslednja 1975, što znači da je u rekordu odolevao skoro pola veka.

Na večnoj listi slede Francuzi. Bernar Ino, takođe osvajač pet puta, imao je 28 uspeha između 1978. i 1986, a Andre Ledik, dvostruki lovor tridesetih godina prošlog veka, 25 od 1927. do 1938.

Onda ide njihov zemljak Andre Darigad s 22 uspeha šezdesetih (bez ukupnog trijumfa), a on je u ovoj plejadi takođe bio izraziti sprinter kao Kevendiš, dok su se ostali isticali i po zahtevnim planinskim visovima.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari