Najbolji dugoprugaš današnjice, idejni vođa i mentor etiopskih trkača Hajle Gebreselasije, biće bez sumnje najveća zvezda berlinskog maratona, koji se trči 20. septembra, 36. put u istoriji.

 Grad sa najvećom atletskom tradicijom na svetu, ugostiće veliki broj maratonaca, ali će berlinske ulice pored „oca“ dugih pruga, na delu videti i njegovog prvog konkurenta Kenijca Dankana Kibeta, vlasnika drugog najboljeg vremena na svetu. Etiopljanin je tri godine uzastopno pobeđivao u Berlinu, a na pretprošlom maratonu je i oborio svetski rekord, koji sada iznosi 2:04,26.

Gebreselasije je poput većine etiopskih trkača karijeru započeo na stazama srednjih dužina. Iako je u početku bio bez premca, veliki Hajle je samostalno odlučio da se prestroji na duge staze, kada se pojavio njegov učenik i verovatno najveći srednjeprugaš u istoriji Kenesisa Bekele. Gebreselasije je preuzeo reprezentativnu palicu, ali danas iz senke predvodi Etiopiju, precizno za svaku trku selektirajući favorite, „džokere“, ali i „pejs-mejkere“.

Vlasnik je deset zlatnih medalja, sa Olimpijskih igara i svetskih prvenstava, sa otvorenog, ali i iz hala. Pored najsjajnijih odličja ima i dva srebra i jednu bronzanu medalju.

Iako se bliži četvrtoj deceniji života, Hajle nije rekao sve što ima u atletici. Naime, on je toliko uspešan u maratonu, da mu je svaki nastup bolji od prethodnog, a svetski rekord je konstantno pod znakom pitanja.

Poznata etiopska izdržljivost i upornost, eksplozivni finiši i dobre fizičke predispozicije, garant su uspeha atletičara na srednjim i dugim stazama. Gebreselasije ima sve ovo, a pritom je i idealno građen za maratonca. Sa samo 56 kilograma i visinom od 165 centimetara, a znatno dužim donjim ekstremitetima, Etiopljanin je praktično rođen za maraton.

Motiva na predstojećem Berlinskom maratonu biće na pretek, jer će Kenijac Kibet pokušati da ugrozi Gebreselasija, a nadaleko je poznat njihov rivalitet, ali i zemalja koje predstavljaju, pošto svaka trka u kojoj nastupaju atletičari iz afričkih zemalja nije samo sportsko nadmetanje.

 

Kenijci ipak uspešniji

Na prestižnom Berlinskom maratonu više uspeha ipak su imali kenijski maratonci. Iako je Etiopljanin Gebreselasije trenutno dominantan, Kenijci su slavili čak devet puta. Period od 1999. do 2005. godine obeležen je apsolutnom dominacijom zemlje iz crne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari