Tavamba kao specijalac 1Foto: STARSPORT

U senci komplikovane sage o odlasku prve zvezde tima Leonarda da Silve Souze, dugo spremanog i rekordno plaćenog transfera Sejdube Sume, od strane sportskog sektora projektovanog kao ključnog igrača ove sezone, i iščekivanja novog golgeterskog buma najumornijeg Uroša Đurđevića, Leandre Tavamba izrastao je u jednog od nosilaca igre Partizana.

Za samo 234 minuta u tri nastupa u novom izdanju Superlige kamerunski špic dao je tri gola (dva protiv Mačve i jedan Spartaku) ili pogodak više nego tokom 833 minuta u 16 izlazaka na teren u prethodnom prvenstvu. Uz to je bio jedan od trojice strelaca u izgubljenom dvomeču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa Olimpijakosom. Što možda ne deluje mnogo, jer mu je „poentiranje“ u opisu posla, a zapravo je dobar učinak s obzirom na ulogu korpulentnog centarfora u napadačkoj koncepciji Miroslava Đukića. U odsustvu klasičnog organizatora igre i formaciji s jednim centarforom dobio je složen zadatak da, kao prvi iza Uroševih leđa, povezuje vezni red i Đurđevića, ali u isto vreme koristi svaku priliku da sam pritiska zadnju liniju rivala i šutira ka golu kad god se nađe u zgodnoj prilici za to.

I dobro se snašao. Ne samo što mu skočnost i velika fizička snaga daju prednost u vazdušnim duelima nego mu idu od noge i distribucija lopte po zemlji, a veliki plus je i njegova posvećenost timu, pa ćete ga teško videti kako bespotrebno solira ili se gura u prve redove, slep na saigrače u boljim pozicijama za udarac.

– Mogu još bolje od ovoga i trudiću se da tako bude. Osećam da mogu da pružim više nego prošle sezone i da dođem na nivo o kom sam oduvek sanjao. Želim da napredujem – priznaje Kamerunac, koji je u Humsku 1 stigao novembra 2016, a prethodno nosio dres slovačkih klubova Ružomberoka i Nitre, češke Zlatne Moravce, Libijskog Al Ahlija i Kairata iz Kazahstana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari